reklama

Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?

Vojnové zločiny vedia vytvoriť precedensy, na čoho základe sa dajú predpokladať obvinenia a odsúdenia jednotlivcov.

Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Historicky sa vo svete vždy bojovalo pod rôznymi zámienkami a vojny mali vždy svojich iniciátorov. Bremeno určenia právnosti vojen vždy patrí na plecia súdom. Vo vojnách ide vo veľkej miere o porovnatelné činy. Cieľom tejto krátkej analýzy je určiť do akej miery sú vojnové zločiny dvoch spomenutých podobné a akému osudu môže prvý menovaný čeliť.

Pretože budem odkazovať na bývalú Juhosláviu, v krátkosti pripomeniem ako Juhoslávia vyzerala.

Tento zväzok pozostával zo šiestich republík a to z Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Macedónska, Čiernej Hory, Srbska a Slovinska. Okrem šiestich republík mali štatút autonómnych provincií aj dva samostatné regióny Kosovo a Vojvodina. Juhoslávia sa skladala z rôznych etnických skupín a náboženstiev, pričom hlavnými náboženstvami boli pravoslávne kresťanstvo, katolicizmus a islam.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A teraz k podstate veci.

Právo na sebaurčenie

Iniciátor vojny Putin sa rozhodol, že nedovolí Ukrajine možnosť sebaurčenia z dôvodu možného vstupu do NATO. Po prvé, Rusko s Ukrajinou vôbec netvorí spoločné územie a po druhé, aj keby tvorili spoločné územie, Ukrajina by stále mala právo na vlastné sebaurčenie. Toto je potvrdené medzinárodným právom. Charta OSN časť I, článok 1, odsek 1.1 tvrdí nasledovné: „Všetky národy majú právo na sebaurčenie. Na základe tohto práva slobodne určujú svoj politický štatút a slobodne uskutočňujú svoj hospodársky, sociálny a kultúrny vývoj."

Slobodan Miloševič tiež nechcel dovoliť sebaurčenie krajín bývalej Juhoslávie na čoho základe ich tiež vojensky napadol. V tomto prípade však išlo o iniciatívu krajín Juhoslávie osamostatniť sa, čo sa srbskému agresorovi nepáčilo. Pripomínam, že územie Juhoslávie aspoň spoločne tvorilo šeť krajín čo znamená, že pri tomto bode je Putin ešte horší ako Miloševič, keďže Rusko s Ukrajinou spoločné územie netvorí. V albánskej vojne sa takisto porušil článok 1, odsek 1.1, časť I Charty OSN.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počet mŕtvych civilistov

Od dňa napadnutia Ukrajiny sa odhaduje, že príčinou vojny zahynulo cez 15 000 civilistov. Rád by som napísal, aký je rozdiel v počte úmrtí medzi civilistami ktorí prišli o život úmyselným zabitím a zabitím v dôsledku vojny, avšak také dataily sú ťažko overiteľné. Každopádne, Putin je spoluzodpovedný za úmrtia civilistov, keďže on je hlavným iniciátorom tejto vojny.

Podľa dostupných štatistík sa odhaduje, že od apríla 1992 do novembra 1995 bolo v Juhoslávii zabitých viac ako 140 000 ľudí. Čo sa týka civilistov, tak napríklad len v rámci napadnutia Chorvátska zahynulo až okolo 7000 ľudí. Miloševič ako spoluzodpovedný za úmrtia civilistov má na rukách viac krvi ako Putin, avšak v podstate trestnosti činu platí rovnaký základ. Vo všeobecnosti platí, že ak sú útoky úmyselne namierené proti civilnému obyvateľstvu, ide o trestný čin a rovnako sú trestným činom aj úmyselné útoky namierené proti civilným objektom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Masakre

Nie len za umieranie civilistov v dôsledku vojny môže byť Putin obvinený. Rusko porušilo hrubým spôsobom ľudské práva dopustením sa chladnokrvných popráv, mučením, odopretím humanitárnej pomoci, neľudským zaobchádzaním so zajatcami, znásilneniami, či útokmi na nemocnice, školy, iné civilné zariadenia a masové vraždenie civilistov. Tieto zločiny boli potvrdené medzinárodnými vyšetrovacími tímami a ide o porušovanie Ženevských dohovorov. Konkrétne článok 12 znásilňovanie alebo iné sexuálne násilie, článok 14 s výhradou ustanovení článku 12 mučenie alebo iné neľudské zaobchádzanie so zajatými vojakmi a civilnými osobami, ako aj časť IX článok 50 úmyselné zabitie alebo časť III článok 19 odmietnutie poskytnúť humanitárnu pomoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Detaily o úmyselných popravách nevinných civilistov nebudem rozpisovať, avšak prikladám odkaz, kde sú zverejnené niektoré svedectvá. Upozorňujem, že na čítanie zverstiev spáchaných Rusmi je potrebné byť emocionálne silný.

https://www.amnesty.sk/amnesty-ziskala-nove-svedectva-o-mimosudnych-popravach-ukrajinskych-civilistov/

V albánskej vojne boli ľudské práva takisto porušované podobnými spôsobmi. Najvážnejšie zločiny proti ľudskosti sa udiali v Srebrenici, kde Srbi vraždili všetkých civilistov mužského pohlavia, ktorí boli schopní držať zbraň, teda aj deti. V tomto prípade ide o ukrutnosti neuveriteľných rozsahov. V rámci historicky politickej kvalifikácie OSN túto agresiu označilo ako genocídu. Tieto ukrutnosti boli spojené s mučením nepredstaviteľných rozmerov spadajúcich pod porušovanie práva podľa vyššie spomenutých Ženevských dohovorov. O detailoch popráv a mučeniach nebudem písať, na to treba veľmi silný žalúdok. Každopádne, pri tomto bode aj so zreteľom na fakt, že Miloševič sa priamo nepodielal na úmyselných popravách rovnako ako Putin, dôvod na prešetrenie putinovho spolupáchateľstva v tejto veci na Ukrajine existuje.

Po porovnaní činov v rámci páchateľstva ako aj spolupáchateľstva oboch iniciátorov vojny vyplýva záver, ktorý tvorí základ medzinárodnej trestnej činnosti a tá sa následne rieši na medzinárodnom súde.

Možné body obvinenia pre Putina

Na Ukrajine toho Rusi spáchali omnoho viac, avšak o tom by sa dala napísať celá kniha a nie jeden článok.

Miloševič čelil obvineniu z 66 trestných činov, na čoho základe sa dá predpokladať, z ktorých trestných činov by mohol byť v budúcnosti obvinený Vladimir Putin. Pozor, pojem obvinený neznamená odsúdený. Pokiaľ sa raz Putin postavý pred medzinárodný súd, s veľkou pravdepodobnosťou bude obvinený z účasti, alebo spoluúčasti na:

a) vražda

b) prenasledovanie z politických, rasových, alebo náboženských dôvodov

c) únos

d) vyhladzovanie

e) väznenie

f) mučenie

g) úmyselné zabíjanie

h) nezákonné zadržiavanie

i) úmyselné spôsobovanie veľkého utrpenia

j) rozsiahle ničenie a privlastňovanie si majetku, ktoré nie je odôvodnené vojenskou nevyhnutnosťou a je vykonávané nezákonne a svojvoľne

k) kruté zaobchádzanie

l) drancovanie verejného alebo súkromného majetku

m) útoky na civilistov

n) zničenie alebo úmyselné poškodenie historických pamiatok a inštitúcií venovaných vzdelávaniu alebo náboženstvu

o) nezákonné útoky na civilné objekty

Pokiaľ Putin tvrdí, že Rusko neporušuje medzinárodné právo a nepácha zločiny proti ľudskosti, tak sa nemá čoho báť a nemôže mu tak nič brániť v tom, aby sa postavil pred medzinárodný súd a obhájil sa. Dúfam, že vojna na Ukrajine skončí čo najskôr, hlavne kvôli ukrutnostiam ktoré si museli odskákať nevinní civilisti.

Matej Galo

Matej Galo

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  418x

Matej Galo študoval medzinárodné právo vo Veľkej Británii. V strane Sloboda a Solidarita je členom odborných tímov pre zahraničné veci a obranu. Podporuje pevné ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO. Hĺbkovo sa venuje medzinárodnému právu porušovanému na Ukrajine a pracuje na zlepšení postavenia Slovenska v medzinárodnom spoločenstve. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu