reklama

Mnoho ľudí potrebuje otvoriť oči

Organizácia GLOBSEC a agentúra FOCUS spolupracovali na prieskume o postojoch slovenských občanov k vojne na Ukrajine.

Mnoho ľudí potrebuje otvoriť oči
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pre 24 % tých ktorým je to jedno, 10 % tých ktorí nevedia alebo neodpovedali a 19 % tých, ktorí chcú aby Rusko vyhralo, je potrebné vysvetliť niekoľko dôležitých vecí, aby pochopili, že Rusko porušuje medzinárodné právo. Akákoľvek podpora porušovania medzinárodného práva v rozsahu, ktorého sa Rusko dopustilo, nie je ničím iným ako podporou zločinu najvyššieho stupňa.

Medzinárodné právo, v tomto prípade verejné, je veľmi dôležitým prvkom pre udržanie poriadku v rámci medzinárodného spektra. To znamená aj riadenie vzťahov medzi štátmi a medzinárodnými organizáciami, ktoré sa riadia všeobecnými zásadami práva uznávanými civilizovanými národmi. Faktom je, že Rusko napadlo Ukrajinu a obsadilo ukrajinské územie, na základe čoho porušilo jeho celistvosť. Aby toho nebolo málo, Vladimir Putin podpísal dohody o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku. Článok 2 ods. 4 Charty Organizácie Spojených národov ukladá všetkým 193 členským krajinám povinnosť zdržať sa hrozby silou alebo použitia sily proti územnej celistvosti politickej nezávislosti ktoréhokoľvek štátu. Ruská okupácia ukrajinského územia vojenskou silou a následné pripojenie ukrajinského územia k Rusku výslovne porušuje článok 2 ods. 4 Charty OSN.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súčasťou invázie na Ukrajinu sú aj ďalšie neprijateľné zločiny spáchané Ruskom. Medzinárodné právo, ktoré uznávajú civilizované krajiny a ktoré sa týka vojnových zločinov, je zakotvené aj v Ženevských dohovoroch. Sú to zmluvy z roku 1949, ktoré ustanovujú právne normy medzinárodného charakteru v oblasti humanitárneho zaobchádzania počas vojny. Patria sem body ako zaobchádzanie s vojnovými zajatcami, liečenie a ochrana civilného obyvateľstva v čase vojny či liečenie ranených a chorých príslušníkov ozbrojených síl. Tieto dohovory majú účinnosť v čase ozbrojeného konfliktu a v prípade okupovania územia cudzieho štátu. Konkrétne vo vzťahu k Rusku zakazujú Ženevské dohovory podľa kapitoly II článku 12 znásilňovanie alebo iné sexuálne násilie, podľa článku 14 s výhradou ustanovení článku 12 mučenie alebo iné neľudské zaobchádzanie so zajatými vojakmi a civilnými osobami, ako aj podľa kapitoly IX článku 50 úmyselné zabitie alebo podľa kapitoly III článku 19 odmietnutie poskytnúť humanitárnu pomoc. Faktom v tomto prípade ostáva, že Rusko ostreľovalo školy, nemocnice, obchodné centrá a v neposlednom rade aj jadrovú elektráreň, čím priamo ohrozovalo bezpečnosť ostatných suverénnych štátov. Aby toho nebolo málo, Rusko zakázalo poskytovanie humanitárnych dodávok Medzinárodnému Červenému krížu a to nie je všetko. Svet šokovali dôkazy o zverstvách spáchaných ruskými jednotkami, ako sú znásilňovanie, mučenie a chladnokrvné popravy. Všetky vyššie uvedené činy explicitne, hrubým spôsobom porušujú medzinárodné právo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chcel by som apelovať na všetkých ktorí podporujú Rusko vo svojom konaní, ktorým nie je jasné prečo je Rusko sankcionované, tých ktorým je to jedno, aby sa nad všetkým objektívne zamysleli. Ak by niekto niekomu spôsobil škodu napríklad krádežou, fyzickým útokom, alebo znásilnením, spoliehali by sa na právo, od ktorého by očakávali adekvátnu ochranu, ako každý jeden z nás. V tomto prípade Rusko hrubým spôsobom porušuje medzinárodné právo a preto má Ukrajina právo na adekvátnu ochranu, právo na získanie toho čo bolo Ukrajine ukradnuté, alebo odškodnenie, rovnako ako by to vyžadoval každý iný človek po utrpení škody, alebo inej ujmy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: Disorderedworld

Matej Galo

Matej Galo

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  418x

Matej Galo študoval medzinárodné právo vo Veľkej Británii. V strane Sloboda a Solidarita je členom odborných tímov pre zahraničné veci a obranu. Podporuje pevné ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO. Hĺbkovo sa venuje medzinárodnému právu porušovanému na Ukrajine a pracuje na zlepšení postavenia Slovenska v medzinárodnom spoločenstve. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu