reklama

Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.

Mnohé veci ktoré sa nám zdajú samozrejmé, sú zvykom len u nás.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Školské stravovanie vo forme školskej jedálne funguje na Slovensku . Ale poskytovanie stravy žiakom v škole nie je samozrejmé ani v mnohých bohatých krajinách.

Z dostupných údajov bolo školské stravovanie zavedené asi takto: mliečne desiate už v r. 1949 (2 dl mlieka, kocka margarínu, chlieb alebo rožok), - okolo r. 1950 prvé školské vývarovne, - od roku 1953 inštitucionalizovanie školského stravovania aj v právnom systéme

V zahraničí sú aj dnes prístupy rôzne. V Nórsku ktoré sa považuje za veľmi bohatú krajinu si deti vraj dodnes jedlo nosia z domu. To súvisí zrejme s tým, že toľko diskutované teplé jedlo nie je v každej krajine automaticky obed.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V nórskych základných školách organizovaný obed neexistuje. Namiesto toho deti v triede zjedia to, čo si priniesli z domu. Niekde si môžu predplatiť nejaký mliečny nápoj kedy im prinesú krabicové mlieko do triedy alebo si môžu rodičia predplatiť tiež ovocie. Školy ale majú pravidlá pre to, aké jedlo je v škole povolené. Podobne existuje regulácia predaja jedla teda sladkostí v automatoch.

Jednoducho teplý obed tam nieje zvykom. Nórske deti ale nechodia do školy skoro ráno ako naše. Preto sa stihnú najesť doma ráno a potom si varené jedlo môžu dopriať po škole.

Iné je to v susednom Fínsku. Tam je strava v školách zdarma dlhodobou tradíciou ktorej začiatky sú od roku 1948. Jedlo sa podáva formou samoobslužného bufetu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Švédsku, je stravovanie v škole tiež zdarma zo zákona pre žiakov základnej školy a pre väčšinu stredoškolákov.

V Dánsku si žiaci podobne ako v Nórsku nosia zabalený obed z domu.

V UK sú školské jedálne a nárok na obed zdarma majú podľa zákona určené skupiny sociálne odkázaných.

V Japonsku sa síce jedlo v základných školách pripravuje v kuchyni ale cez prestávku na obed ho vybraní žiaci donesú pre všetkých do triedy kde sa spolu s učiteľom spoločne najedia.

V mnohých krajinách je systém podobný ako u nás. Teda existujú školské jedálne či kantíny kde si žiaci môžu zakúpiť obed. Rozdiel je len v tom ako sa štát stará o to aké jedlo sa ponúka ( teda či je nevyhnutné dodržiavať nejaké odporúčania pre školské stravovanie) a ako a komu štát na školské stravovanie prispieva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V niektorých krajinách sú deti v škole dlho do popoludnia a aj prestávka na obed môže mať veľmi rôznu dĺžku. V slovenských školách ak si to teda pamätám tak mladšie deti ktoré majú menej hodín idú na obed po skončení vyučovania čo je niečo po poludní a staršie ročníky majú cca 25 min prestávku medzi 6 a 7 hodinou , tj čosi po 13:00. Závisí to isto od konkrétnych podmienok školy

Slovenský obed zdarma, je taký mačkopes. Lebo zdarma je vlastne len akýsi príspevok na suroviny čo je fixná suma. Obed ale stojí viac a potom sa stáva že obed zadarmo je len obed so zľavou alebo je síce zdarma ale ako som niekde zachytil funguje (fungoval) v niektorých školách nazvime to v oblasti kde sú tzv vylúčené komunity asi tak, že niektoré deti idú na bežný teplý obed do jedálne a tie čo majú obed zdarma dostanú rožok so salámou a možno aj čaj kdesi v osobitnej miestnosti. Nuž je to oveľa lepšie ako keby ostali tieto deti hladné, ale ak im chce tento štát ukázať že sú niečo menej, tak by to urobil presne takto. Je to presne opačne ako je filozofia bezplatného školstva v toľko spomínanom Fínsku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo by ste povedali na to, ak by dôchodcovia a študenti síce mali cestovné zdarma, ale museli by si priplatiť za miesto vo vozni 2-hej triedy alebo ísť do vozňa 3-tej triedy čo by bol nákladný vozeň vystlaný slamou?

Ak chceme poskytnúť rovnaké štartovacie podmienky v školách všetkým žiakom, potom dajme stravovanie všetkým úplne zadarmo bez akýchkoľvek ďalších podmienok. Chudobnejším preto, lebo to potrebujú, a bohatým preto, lebo oni to celé vlastne platia aj pre tých chudobných.

Matúš Lazúr

Matúš Lazúr

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  1 351x

Dokážem usedavo ležať. Zoznam autorových rubrík:  AustráliaMalajziaSúkromnéNezaradenéVeda a technikaO dobe kovidovej

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu