reklama

Úspechy na východnom fronte. Jednotky Delta Force nezadržateľne postupujú smerom na západ.

"Opatrenia dodržiavajú tí, ktorí ich považujú za dôležité." Túto vetu starostu z kysuckej Radole už len tesať do kameňa, najskôr asi náhrobného.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Počet čiernych okresov sa nám rozšíril na severovýchode Slovenska o všetky susedné okresy okrem Kežmarku. Zdá sa že podtatranci su tvrdí chlapi a nejaký čas ešte vydržia. Namiesto nich to schytali Michalovce. V oblasti oravy sa podarilo obsadiť Tvrdošín ale postup na Námestovo a Dolný Kubín bude prioritou budúceho týždňa.

Pán Delta zdôrazňuje, že na obsadenom území obavy z reštriktívnych opatrení nie sú namieste, pretože jednak na mnoho z nich je potrebný neexistujúci núdzový stav a aj tie ostatné nikto nekontroluje čo sa rovná miere v akej ich obyvatelia dodržujú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na východe nemáme čiernu, to len kovid automat či semafor sme už radšej vypli. Keďže ide to zdražovanie elektriny škoda ju míňať na panské huncútstva vymyslené kdesi pri stole na ministerstve v Bratislave.

Veď uznajte, hľadať koľko očkovaných či testovaných akým testom a ako dlho platným na meter štvorcový v akom obchode pri akej farbe a režime je otrava. To už tam mohli dať nariadenie že vo fialovom okrese vždy pri vstupe do obchodu je potrebné si trikrát odpľuť ponad ľavé plece ( deti do 12 rokov stačí raz) . V čiernych okresoch treba navyše trikrát rýchlo vysloviť meno hlavného okresného hygienika.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nijaký obchodník si nebude sám cielene vyháňať zákazníkov a kontrolovať či majú alebo nemajú nejaký doklad.

Bojový duch prvej a druhej vlny už vyprchal a spad z prvej a druhej Igorovej atomofky spred roka už odvial vietor. Zostalo znechutenie a pandemická únava. A to je tá chvíľa na záverečnú ofenzívu na demoralizované davy.

Zatiaľ sa nám tu nepotulujú davy nemŕtvych, skúsenosť ľudí s ochorením v prevažnej miere nie je nijako zvlášť odstrašujúca, takže prvotný strach už ľudí neovláda. Očkovanie uviazlo a zrejme pre túto jeseň je už doočkované.

Čo a kedy bude, nikto nevie. Odhadovať a modelovať sa dá donekonečna na rôzne optimistické aj katastrofické spôsoby. Štatistika je milá v tom, že vie nájsť tú správnu metodiku k požadovaným výstupom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kovidomat nám zrejme skoro zmutuje podľa najnovších trendov a nálad podľa vzoru "doplňčotreba dobre bude". Ono by bola trochu hanba ak by bolo všetko čierne a fakticky by sa nič nesprísnilo lebo núdzový stav je už veľmi nepopulárny a reálne zatvoriť znovu hotely a reštaurácie už hrozí odporom. Možno čakať naozaj avizované otvorenie niečoho pre zaočkovaných aby mali akože výhody aj v čiernych okresoch. A ak nebudú príliš rýchlo naplnené nemocnice či vyskakovať škaredé čísla obetí zavedie sa nejaká bulharská konštanta ktorá krajinku vyfarbí do príjemnejších tónov.

Tým jediným dôležitým číslom budú počty kovid pozitívnych v nemocniciach. To by mali byť podľa predpokladov ľudia vo vyššom veku či s oslabenou imunitou vo väčšine z radov ľudí ktorí sa akosi nestihli či odmietli očkovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najskôr sa ale vírus musí medzi nich rozšíriť. Tu zohrajú úlohu otvorené školy, migrujúci vysokoškoláci z BA do zvyšku krajiny už pri príležitosti pamiatky zosnulých a návštevy s tým súvisiace. V okresoch kde je to ešte pohodlne možné tak aj oslavy a hromadné akcie. A samozrejme príchod toho pravého sychravého počasia ktoré sa už hlási.

Najdôležitejšou otázkou tretej vlny je , ako rýchlo sa delte podarí dostať k svojim vyznavačom z radov najmä neočkovaných starších ľudí a či si stihne vybudovať dostatočné zázemie v populácii predtým než sa odhodlá na svoj rozhodujúci výpad. Ak sa delte podarí bleskový úder počas dušičiek či Vianoc tak v nemocniciach môžu čakať repete a možno aj niečo navyše.

Neočkovaným pán Delta praje veľa šťastia alebo ak nevydá aspoň pekné sestričky na JIS-ke. A nech to neberú osobne, bolo to ich rozhodnutie a nakoniec, vraj pôjdu do lepšieho.

PS: Tie testy čo pre nás stále opatrujú. Kysuce, Orava a Severovýchod, pripravte nosy, čosi sa chystá.

Matúš Lazúr

Matúš Lazúr

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  1 351x

Dokážem usedavo ležať. Zoznam autorových rubrík:  AustráliaMalajziaSúkromnéNezaradenéVeda a technikaO dobe kovidovej

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu