reklama

Má NATO budúcnosť ?

Už od konca Studenej vojny sa NATO snaží udržať pri sile a dôležitosti. Snaží sa rozšíriť svoj dosah za tradičnú Európsko-Atlantickú oblasť. Avšak v dôsledku problémov (tažké straty v Afganistane) sa tento entuziazmus stráca. A blížiaci sa kongres v Rige rozhodne nebude o rozširovaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

 Toto stretnutie lídrov bude prvé od pádu Varšavskej zmluvy na ktorom nebudú k NATO prizvané nové krajiny východnej Európy. Po piatej a najväčšej expanzii v roku 2004 kedy bolo NATO rozšírené o 7 štátov (Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko). Ďalšími kandidátmi z bývalého komunistického bloku sú Balkánske štáty Albánsko, Chorvátsko a Macedónsko a bývalé republiky Sovietskeho Zväzu Ukrajina a Gruzínsko.

 Problémom týchto posledných dvoch je ich vzťah k Rusku ktoré sa nemieni vzdať vplyvu na štáty, ktoré tak dlho ovládalo. V Ukrajine navyše podpora pre členstvo prudko klesá, za čo môžé aj rapídne posilnenie postavenia pro-Ruskej strany Viktora Yanukoviča. Z ostatních má najlepšie šance Chorvátsko, ktoré je politicky stabilné. Macedónsko a Albánsko nie sú pre NATO tak zaujímavé v dôsledku svojej nestability. Trochu lepšie postavenie z týchto dvoch má predsalen Macedónsko ktoré má šancu na členstvo. Generálny tajomník Jaap de Hoop Scheffer však sľubuje, že stretnutie lídrov v roku 2008 sa znovu zameria hlavne na tému rozšírenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  Súčasný problém Aliancie je však Afganistan. NATO riskuje, že pohorí tam kde už predtým neuspeli Briti (v 19. storočí) a Rusi (v 20. storočí.) Nie je to prvá vojenská operácia NATO. Bojovalo v Kosove, avšak tam to bola vzdušná operácia. Pozemné jednotky vstúpili do Kosova v podstate bez odporu. V Afganistane však vojaci NATO bojujú a zomierajú, tento rok tam padlo 49 vojakov. Aj keď majú 2.4 milióna vojakov, európsky členovia NATO nedokázali poslať dalších 2200 a takisto ani potrebné vybavenie. Mnoho európskych štátov sa jednoducho skrýva. Jediní Briti a Holanďania poslali svojich vojakov na juh Afganistanu. Tam má svoje základne Taliban a prebiehajú tam najväčšie boje. Mnoho ďalších – Nemci, Francúzi, Taliani a Španieli pracujú v bezpečnejších oblastiach a odmietajú sa presunúť. Tento ich postoj je veľmi nebezpečný pre budúcnosť misie. Chyba v Afganistane by mala vážne dôsledky, pritiahla by späť do krajiny Taliban a Al-Kájdu a posilnila džihádistov na celom svete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

  Základným problémom je jednoducho spolupráca eúrópskych a amerických (USA a Kanada) členov. A pritom majú rovnaký pohľad na hroziace nebezpečenstvá, terorizmus, islamský radikalizmus a nukleárny Irán sú hlavnou hrozbou pre oboch. Majú však rôzne názory na to ako s nimi bojovať. Američania majú ako hlavný cieľ boj proti teroristom a proti vzburám, kým Európania su spokojnejší s udržiavaním mieru a stabilizáciou.

 Napriek všetkým problémom je NATO potrebná. Má najväčšiu silu z vojenských organizácií a to je hlavným dôvodom prečo stále má nových záujemcov o členstvo.

Matúš Rákoci

Matúš Rákoci

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent práva a ekonómie, ktorý rad diskutuje a spochybňuje názory :) Zoznam autorových rubrík:  KomentáreRecenzieNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu