Rizikové faktory aterosklerózy pri nízkosacharidovej diéte a diéte s nízkym obsahom tuku

Písmo: A- | A+

Desaťročia preferovaná diéta so zníženým obsahom tukov mienená ako protiopatrenie na ovplyvnenie jedného z rizikových faktorov podporujúcich rozvoj aterosklerózy.

Desaťročia preferovaná diéta so zníženým obsahom tukov mienená ako protiopatrenie na ovplyvnenie jedného z rizikových faktorov podporujúcich rozvoj aterosklerózy, najmä ischemickej choroby srdca, sa dostala pod drobnohľad, čo sa týka jej účinnosti v porovnaní s nízkosacharidovu ketogénnou diétou

Cieľom metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných štúdií bolo porovnanie týchto diét u ľudí s nadváhou a obéznych jedincov a prítomnosťou ďalších rizikových faktorov, pokiaľ ide o dlhodobé chudnutie.

Obrázok blogu

Ketogénna diéta s veľmi nízkym obsahom sacharidov bola definovaná ako diéta s nie viac ako 50 g sacharidov na deň alebo 10 % dennej energie zo sacharidov. Diéta s nízkym obsahom tuku bola definovaná ako strava s menej než 30 % energie z tuku na deň. 

Pacienti priradený k nízkosacharidovej ketogénnej diéte mali štatisticky významne väčšiu stratu hmotnosti než tí, ktorí boli na nízkotukovej diéte. Ďalej u nich došlo k podstatnému zníženiu hladiny triacylglycerolov a diastolického tlaku krvi a výrazne sa zvýšil HDL cholesterol. Nebol žiadny významný rozdiel v zmenách systolického krvného tlaku a C-reaktívneho proteínu (marker zápalovej aktivity). 

Záverom tohto prieskumu bolo, že jedinci priradení k ketogénnej diéte s veľmi nízkym obsahom sacharidov dosahujú väčšie dlhodobé zníženie telesnej hmotnosti a niektorých krvných rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, ako tí ktorí boli zaradení do skupiny s nízkym obsahom tuku.

Aj tieto údaje potvrdzujú správnosť predpokladu, že základom prirodzenej výživy ľudí už v prehistorických dobách bola strava s nízkym obsahom sacharidov. Veď v ich prirodzenom prostredí mali k dispozícii len na divoko rastúce ovocie (aj to len v sezóne - prípadne sušené) a zrná tráv (v období pred vyšľachtením obilnín), a toto obdobie trvalo dlho. O rafinovaných cukroch nemohlo byť ani reči (ich minulosť siaha späť len pár storočí). Čo sa týka tukov tie boli k dispozícii len sporadicky po ulovení nejakého zvieraťa a boli vzácnym zdrojom energie. A tiež boli prirodzené, nerafinované. Vzhľadom k tomu, že sa tieto potraviny v prírode prirodzene nevyskytujú nemohli sa vytvoriť fyziologické procesy na ich trávenie a využitie. A to je problém, s ktorého dôsledkami sa stretávame ako jednou z príčin pandémie civilizačných ochorení.

Literatúra:

Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. S veľmi nízkym obsahom sacharidov ketogénna diéta proti nízkym obsahom tukov pre dlhodobý úbytok na váhe: meta-analýza randomizovaných kontrolovaných štúdií. British Journal of Nutrition 2013; British Journal of Nutrition 2013; 110(7): 1178-1187 110 (7): 1178-1187 PubMedID.

Autor:

MUDr. František Križanovič, 
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Centrum Bratislava:

tel. č.: 0944 022 442

Varšavská 1, Bratislava, 82101
(Rod. dom pri OC Polus)

mail: info-ba@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Skryť Zatvoriť reklamu