reklama

vzali mi vianočné čaro

Okrem toho, že som pre mnohých divná tým, že som vegetariánka, mám na svojom konte aj iné čudné veci. Na Vianoce u nás nepocítite vianočnú atmosféru a samozrejme vianočný stromček by ste v našom dome hľadali márne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)
Vieden 2008
Vieden 2008 (zdroj: peme)

Prajem Ti šťastné a veselé Vianoce, veľa darčekov a splnených prianí... pekné Vianoce, úspešný zbytok roku, iskru v oku, silu v rozkroku, istotu v skoku, strieľať od boku a čertovský dobrý nový rok... Koľko takýchto a podobných sms Vám prišlo na Štedrý večer? Mne ich chodí z roka na rok menej a menej. Asi je to tým, že ja nikomu neodpovedám ani nič podobné neposielam. Alebo je to tým, že mnohí masovo radšej použijú Facebook alebo e-mail? Ja nič podobné neriešim. Jednoducho preto, že Vianoce ma nebavia. Nepamätám si Vianoce ako je zvyknutá väčšina ľudí - Štedrá večera v prítmí svietiaceho stromčeka, v pozadí tlmené vianočné koledy a horiaca voňavá sviečka. Ušetrená som aj od predvianočných nákupov, upratovania a týždňového vypekania. Nie som bezdomovec, nie som anti-komerčný fanatik, ani nie som Budhista. U nás takéto Vianoce neexistujú už niekoľko rokov hoci sú moji rodičia veriaci. Na počudovanie mnohých, práve viera mi vzala Vianoce ako ich pozná väčšina ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred niekoľkými rokmi moja mama vzbudila v rodine veľký rozruch. Pridala sa k protestantom a to nie k hocijakým. Tá cirkev je tak malá, že málokto vtedy o nej vedel, že existuje a ešte k tomu sa jej členovia stretávajú v sobotu a nie v nedeľu. K tomu, oni nemali Vianoce! Vianoce sú pôvodne pohanským sviatkom a s bibliou nemajú nič spoločné, takže s Bohom už absolútne nič. A prečo by sme mali predsa sláviť narodenie boha slnka? Tak mama ako hlava rodiny nám začala postupne z Vianoc odkrajovať, aby nás uviedla na "správnu" cestu. Postupne z našich Vianoc odchádzali niektoré zvyky. Prestali sme mať vianočné dekorácie aj koledy. Pieklo sa stále menej a neskôr zmizol stromček aj darčeky. Naposledy sme niečo podobné ako stromček mali ozdobenú palmu. Predstavte si, že máte 10 alebo 14 rokov a vaše kamarátky sa čudujú, prečo nemáte doma stromček. Každoročné otázky, ktorými som bola ostrelovaná z každej strany ma privádzali do depresie. Každý rok som na ne odpovedala s väčšou a väčšou nechuťou a neskôr iróniou. Tieto sviatky pre mňa znamenali obdobie nepríjemných otázok. Máš už nakúpené darčeky? Už ste napiekli? Kde máte stromček? Čo si kúpila vašim? Zo zvykov nám zostala vianočná večera s hríbovou polievkou, sviečka a obžerstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka týmto zmenám v našej rodine som voči Vianociam zostala zatrpknutá. Neteším sa na ne, nebavia ma a pre mňa by vôbec nemuseli existovať. Keby sme nemali spoločnú večeru, tak je to pre mňa deň ako každý iný. Tento rok sme však počas večere s vianočným obrusom, bibliou a krížikom, mali vysvietený nový Betlehem a po večeri sme dostali dokonca aj darčeky! V rodine sa zavádzajú nové zvyky. Teraz ideme sláviť Vianoce ako spomienku na deň narodenia Krista, hoci vieme, že tento deň to nebol, ale prečo si nezaspomínať práve na Štedrý večer. Moja antipatia voči Vianociam sa tento rok zas o niečo viac prehĺbila a toto ma ešte viac burcuje k ich odmietaniu. Naše Vianoce mi pripomínajú také malé Kocúrkovo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Isto mnohých napadne otázka, či moje deti budú vyrastať bez vianočného čara. Pre mňa by bolo jednoduchšie, keby Vianoce dovtedy zanikli. Keďže sa tak určite nestane, tak mojim deťom Vianoce dám nielen preto, že si to ich budúci otec praje a je to nejaká tradícia, ale aj kvôli tomu, aby tieto dni pre nich neboli stresom ako boli pre mňa.

Petronela Medová

Petronela Medová

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

žiť, nielen existovať Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu