reklama

Rozum alebo srdce

Hlava alebo srdce? Čomu dáme prednosť? Je rovnováha rozhodnutím, ktoré leží niekde uprostred?

Rozum alebo srdce
Hovorí sa, že srdce je dobrý navigátor - ale zlý pilot. A rozum je dobrý pilot - ale zlý navigátor. (Zdroj: stock.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Každý deň si vyberáme medzi rôznymi možnosťami. Veľa rozhodnutí robíme podvedome a ani si to neuvedomujeme. Niektoré majú kratší dosah, napríklad nákup či obed v reštaurácii. Iné rozhodnutia majú dlhodobejší charakter a ovplyvnia nás trvalejšie. Napríklad výber zamestnania alebo partnera.

Hlava alebo srdce? Čomu dáme prednosť? Rozumu alebo citu? Existuje medzi tým rovnováha či harmónia? Je rovnováha rozhodnutím, ktoré leží niekde uprostred?

Čítala som, že mozog tvorí dve percentá z celkovej hmotnosti nášho tela a spotrebuje až dvadsať percent telesnej energie. Ovláda každú časť nášho tela od hlavy až k päte. Dokonca aj keď spíme, stráži naše srdce a pľúca, aby pracovali tak, ako majú.  A ešte má čas poslať nám nejaký ten sen. Srdce je z anatomického hľadiska dutý svalový orgán, len o niečo väčší ako ľudská päsť, ktorý neprestajne prečerpáva krv ku všetkým bunkám nášho tela.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozmýšľať, ktorý orgán je dôležitejší pre fungovanie nášho fyzického tela je bezpredmetné, lebo potrebujeme aj jeden, aj druhý.

Ako teda dosiahnuť harmonický vnútorný stav nášho bytia? Návod ani postup vlasne neexistuje.

Môžeme použiť logiku, ktorú nám diktuje mozog. Porovnať priority a preskúmať všetky dostupné možnosti. V našej hlave prebiehajú rôzne analýzy, úsudky, postupy. Ale môže to zároveň pôsobiť ako brzda prirodzeného stavu.

Srdce z duchovného hľadiska spájame s emóciami. Srdcom dokážeme milovať, chápať, odpúšťať, nadchnúť sa, podporovať, ale tiež aj nenávidieť, či odsudzovať. Myšlienka je raketa, emócie môžeme označiť ako jej palivo. Aj keď je fajn ak ich máme, v tom zdravom slova zmysle, pod kontolou, domnievam sa, že srdcom vyžarujeme do sveta naše skutočné slobodné  myslenie a presvedčenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predstavme si svoje správanie ako malé dieťa. Nepoznáme odmietnutie, strach, nemáme predsudky ani veľké obavy. Neobmedzujeme sa hlavou ani negatívnymi myšlienkami.  Naša cesta od hlavy k srdcu je teda priamočiara.

No už v škole nás utvrdzovali v racionálnom prístupe „ako byť v hlave“. Ale ako ideme životom zisťujeme, že „cesta srdca“ nám prináša skutočnú slobodu a šťastie. Lebo, ak chceme veci pochopiť, je dôležité ich najprv prežiť a prijať.

Potom sa stane to, čomu z celého srdca veríme, čo z celého srdca milujeme a napĺňame sa tým až po okraj duše.

Môžeme zatvoriť oči, aby sme nevideli čo nechceme vidieť, ale nemôžeme zatvoriť srdce pred tým, čo nechceme cítiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vidieť veci také aké sú, je užitočné poznanie. To však vôbec nebráni vidieť srdcom, dať na svoje pocity a počúvať náš prvý vnem – intuíciu. To môže byť cesta ku vnútornej rovnováhe a následne aj k vnútornej osobnej slobode. Okrem nás nikto iný našu vnútornú slobodu obmedziť nemôže. Nepriznaním si tejto zodpovednosti sa paradoxne vnútornej slobode „zubami-nechtami“ bránime.

Čomu teda dáme väčší priestor - rozumu alebo citu? Je to jedna z večných otázok. Ono sa to úplne odpojiť nedá, vždy v tom bude nenejaký diel rácia a nejaký diel citu. Ani sama vlastne nikdy neviem, čoho je viac. A asi je to tak dobre. Čo si myslíte vy?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"To ‚rozumové‘ je ľahšie pomenovateľné, uchopiteľné, vysvetliteľné. To ‚srdcové‘ je veľmi subjektívne. Často sa snažíme nájsť pre to ‚srdcové‘ racionálne vysvetlenie a občas sa nám to aj podarí."
"To ‚rozumové‘ je ľahšie pomenovateľné, uchopiteľné, vysvetliteľné. To ‚srdcové‘ je veľmi subjektívne. Často sa snažíme nájsť pre to ‚srdcové‘ racionálne vysvetlenie a občas sa nám to aj podarí."  (zdroj: stock.com)



Jana Melišová

Jana Melišová

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  396x

Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti. Doteraz publikovala v niektorých ekonomických a literárnych periodikách. Blogovala na iDNES.cz, Blogosféra.cz a podobne. Rada píše najmä komentáre, glosy, prózu i poéziu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu