reklama

Nie je učenie ako učenie... :-)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Moja životná výučba sú vzťahy. Keď si uvedomujem súvislosti, usmievam sa..

Viete, ja som do školy nikdy nechodila kvôli predmetom a bifľovaniu. To skutočne nebola moja parketa. Ja som tam chodila kvôli vzťahom. Budovať ich, spoznávať ich, rozoznávať, kto aký je, ako sa kedy správa, čo kedy kto potrebuje, a vnímať seba v tomto systéme. Čo sa mi páči, čo nie, čo mám rada, čo nie. Ach, nespočetne veľa krát nado mnou zlomili palicu a hovorili, že zo mňa nič nebude, keď sa nezaujímam o učenie. Skutočne ma nebavili všetky predmety ale bavili ma ľudia. Ich energia, čo vyžarujú, ako sa s nimi cítim. Neviem vám povedať, čo som sa učila z fyziky  , ale viem vám povedať o videu, ktoré nám pustil učiteľ o vesmíre, viem vám povedať, akú fascináciu som cítila, viem vám povedať, ako sa on tešil, keď som mu zdieľala moju radosť z toho videa, ako sa usmieval ako mu žiarili oči.  Dnes „žeriem“ kvantovú fyziku a jej objavy. Hrozila mi štvorka z dejepisu a mne to bolo jedno, pretože vtedy, to nebolo pre mňa zaujímavé. Ale viem vám presne povedať aká úžasná žena nás to učila, aká bola ľudská, starostlivá, vedomá, pozorná, ako milovala to, čo robí. Ako rozprávala s láskou a porozumením, viem vám presne povedať, ako som sa cítila, keď mi hovorila, že dokážem čokoľvek budem chcieť, len potrebujem konať. A dnes ma fascinuje Egypt a googlujem si informácie o civilizáciách, ktoré tu boli pred nami, lebo dozrel čas. Milovala som matematiku, pretože som ľahko chápala celý systém avšak boli učivá, ktoré mi prišli nezmyselné. Prišli časy, keď ma viac zaujímali partnerské vzťahy, ako matematika, a ja som potrebovala chápať úplne iné súsvislosti nie ti ematematické.  A dnes mám fascináciu v číslach – baví ma numerológia a dobrovoľne sa to budem učiť aj niekoľko hodín (numerológia je veda). Často som sa cítila stratená v tom, čo hovorili iní, pretože som svet videla úplne inak ako oni, pochybovala som o sebe a mala pocit, že keď neviem to, čo oni hovoria, tak nie som hodnotný človek. Dnes dorastám do svojho plného potenciálu na základe vlastných skúseností, ktoré začínajú učením. Budujem najdôležitejší vzťah v živote – vzťah k sebe, každý deň. Dnes milujem študovať, vzdelávať sa a učiť sa, pretože tým odkrývam obrovskú mozaiku seba a rozumiem prežívaniu iných. Možno vám nedokážem povedať, čo sme sa učili na biológií na strednej, ale dnes mám chuť sadnúť na prednášky medicíny, aby som pochopila ľudské telo a študujem z dostupných materiálov na internete a v knihách. S istotou nedokážem povedať o učive o rastlinách, ale vzdelávam sa v esenciálnych olejoch a v tom, na čo slúžia a pomáhajú rôzne bylinky a rastlinky.  Na výtvarnej v škole som nedokázala kresliť a bola som z toho nešťastná, dnes tvorím obrazy, pretože ma to napĺňa. Výšku som študovala najmä kvôli trom písmenám pred menom aj keď psychológia ma fascinovala. Dnes sa učím preto, že túžim spoznávať a objavovať hlbiny duše a robím to s takou radosťou!


Sú veci, ktoré sa musia a ja tomu rozumiem. Ale nemyslím si, že si musíme „prilievať“ viac bolesti, viac strachu, viac ťažkostí, ... skôr mám pocit, že sa potrebujeme spoznať. Prostredníctvom (učenia) seba potom spoznávať iných. Tým dokážeme nájsť ten vhodný spôsob, ako to tomu druhému povedať tak, aby pochopil a rozumel, bez toho, aby som ho urážala à toto je skutočne významná vec, ktorá sa neskôr ukazuje vo vzťahoch. :-)  A pochopiteľne... keď sa poznám, viem čo chcem a čo túžim, tomu sa potom s láskou a radosťou venujem. To tiež nie je na škodu do budúcnosti.

Nestrácajme nadhľad. Nestrácajme ľudskosť. Vnímajme sa navzájom a spoznávajme, čo potrebuje ten druhý. Aby sme potom – o niekoľko rokov – nemuseli riešiť, čo sme mohli urobiť inak. Už teraz to môžeme robiť inak. LÁSKAVEJŠIE.

Môj školský život je dobrý príklad vysvetľovania toho, že PODSTATA života je niekde úplne inde, len sme to zabudli vidieť. A skutočne nie sme zlí ani hlúpi, ak v daný časový úsek potrebujeme prejsť cez úúúplne iné učenie, ako niekto iní. Preto odsudzovať a zavrhovať cestu toho druhého je pre mňa veľký nerešpekt k ľudskej bytosti.

Na niektoré učenia musí dozrieť čas...

Martina Meriačová

Martina Meriačová

Bloger 
  • Počet článkov:  240
  •  | 
  • Páči sa:  37x

Martina Faško Meriačová . . Autorka knihy /Nechávam tu seba/ ...psychologička, lektorka metódy Fraktálnej kresby, autorka, koučka (vo výcviku), nadšená šíriteľka osobnostného rozvoja/ projekt @na_ceste_k_sebe (IG)... Objavujem a spoznávam seba, svet a ľudskú dušu. "Ak si môžeš vybať, čím chceš byť... vyber si byť sebou. V tom je obsiahnuté úplne všetko..." (: Zoznam autorových rubrík:  #viacnaplnoPrózaZmyselne pre dospelýchPoézia

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu