reklama

Z ľudí, ktorí využili digitálnu platbu dane z nehnuteľnosti, ju 9 z 10 odporúča aj ostatným

Digitálne dvojča Bratislavy umožňuje robiť strategické rozhodnutia pre mesto na základe dát.

Z ľudí, ktorí využili digitálnu platbu dane z nehnuteľnosti, ju 9 z 10 odporúča aj ostatným
Zdroj: Unsplash (Zdroj: Markus Spiske)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na rozdiel od súkromného sektora, ktorý už viac ako desaťročie počúva a vníma potreby svojich používateľov a používateliek, mesto v tom období nevyužilo potenciál dialógu s obyvateľmi a obyvateľkami. Namiesto toho, aby digitalizácia priniesla žiadané zjednodušenie, často procesy ešte viac skomplikovala pre obe zúčastnené strany - obyvateľov aj zamestnancov mesta. V Bratislava 2030 navrhujeme opatrenia, ktoré cez digitalizáciu dostanú služby mesta bližšie k ľuďom.

Tím zodpovedný za inovácie a digitalizáciu Bratislavy
Tím zodpovedný za inovácie a digitalizáciu Bratislavy 

Od roku 2019 kladieme oveľa väčší dôraz na poznanie problémov a potrieb používateľov a používateliek a spoločné navrhovanie riešení spolu s obyvateľmi. Využívame pri tom design thinking princípy, ktoré sme sa naučili od medzinárodne uznávaných expertov a expertiek cez zahraničné spolupráce. Intenzívny výskum nám pomohol identifikovať problémové oblasti, na ktoré sa máme zamerať v prvom rade. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Použijem príklad digitálnej platby dane z nehnuteľnosti, ktorá sa týka skoro 200 000  daňovníčok a daňovníkov. Službu platby dane z nehnuteľnosti sme komplexne zmapovali z pohľadu obyvateľa, aj pohľadu úradu a procesov. Vďaka tomu sme identifikovali viaceré “bolestivé miesta”. 

Historicky sa daň z nehnuteľnosti vyrubuje na základe daňového priznania, ktoré podáte po kúpe vašej nehnuteľnosti. Následne vám v máji príde do poštovej schránky žltý lístok, prípadne do schránky na slovensko.sk váš výmer. Pri žltom lístku musíte ísť na poštu a zaplatiť poštovou poukážkou alebo prevodom na účet.

Naším cieľom bolo proces zjednodušiť, urýchliť a spríjemniť obyvateľkám a obyvateľom, zvýšiť platobnú disciplínu a prehľad o platbách. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príprava kapitoly o inováciách a digitalizácii v strategickom dokumente Bratislava 2030
Príprava kapitoly o inováciách a digitalizácii v strategickom dokumente Bratislava 2030 

Základom úspechu je dobrá príprava, zmapovanie súčasného stavu a procesov, identifikovanie krokov, ktoré je možné vylepšiť, sledovanie dát a nastavenie merateľných ukazovateľov. Práve silná dátová základňa, či už ide o kvalitatívne dáta z rozhovorov a workshopov s obyvateľmi a obyvateľkami alebo kvantitatívne dáta z interných systémov, reprezentatívnych prieskumov alebo prieskumov spokojnosti a napĺňania merateľných ukazovateľov (napríklad rýchlosť platby, počet daňovníčok a daňovníkov , ktorí zaplatili do 72 hodín) sú dobrým podkladom pre ďalšie zlepšenia. 

Okrem témy daní a iných elektronických služieb sa venujeme aj digitalizácii športovísk (nákup online lístka na kúpaliská), digitalizácii knižnice a galérie.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Digitalizácia je obrovská téma a vo svojej komplexnosti môže byť desivá. Preto je dôležité rozmeniť si ju na drobné. Pri procese design thinking-u sa najprv robí široký zber dát a na základe nich sa zužuje záber, ktorému sa budeme v prvom momente venovať. Poznatky z prvej fázy sa však nestratia a vzniká tzv. portfólio riešení, ktoré môžeme využiť do budúcna. Naším mottom je začni v malom, mysli vo veľkom. 

Tým, že sme v Bratislave vybudovali silný interný technologický a produktový tím, znalosti a poznatky vieme prepoužiť na ďalšie témy a riešenia, ktorým sa venujeme. 

Pri digitalizácii je tiež potrebné myslieť na rozvoj riešenia a jeho udržateľnosť do budúcna. Preto sme sa zamerali na otvorené technológie, ktoré môžeme rozvíjať s akýmkoľvek dodávateľom a v budúcnosti ich poskytnúť aj iným mestám.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spojením dostupných a nových dát o meste vznikne pre Bratislavu tzv. digitálne dvojča, ktoré je v podstate kópia mesta v dátach. Sú v ňom zaznamenané všetky cesty, parky, chodníky, potrubia, osvetlenie, všetky významné prvky, ktoré sa v meste nachádzajú. Tým, že je digitálne, môžeme dáta a informácie postupne dopĺňať a model obohacovať. Ak budeme mať mesto takto zmapované, budeme môcť lepšie plánovať, napríklad novú zeleň alebo verejné priestory a demokraticky ich rozdeliť medzi mestské časti.  

Rovnako sa vieme pozrieť na rôzne scenáre, ktoré môžu nastať pri zvyšovaní teplôt - ktoré verejné priestranstvá sa začnú prehrievať, alebo kde hrozí lokálna povodeň pri intenzívnych dažďoch. Bratislava tak môže robiť lepšie rozhodnutia a rovnako poznať stav, kde sa v súčasnosti nachádza.  

Vytvorenie digitálneho dvojčaťa Bratislavy je jedným z cieľov kapitoly Digitálne sebavedomé mesto strategického plánu Bratislava 2030. 

Petra Dzurovčinová
Petra Dzurovčinová 

Autorka komentára je Ing. Petra Dzurovčinová, Splnomocnenkyňa pre inovácie a vedúca Oddelenia inovácii a digitálnych služieb Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorá viedla pracovnú skupinu pre digitalizáciu a inovácie v rámci strategického plánu Bratislava 2030. 

 

Strategický plán Bratislava 2030 bol 23.6.2022 schválený na mestskom zastupiteľstve a je dostupný na webe www.bratislava2030.sk 

Metropolitný inštitút Bratislavy

Metropolitný inštitút Bratislavy

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) je koncepčným inštitútom v oblasti architektúry, územného plánovania, participácie a strategického plánovania. Tvorí ho tím odborníkov a odborníčok v oblasti architektúry, urbanizmu a rozvoja mesta, ktorý plánuje rast a rozvoj tak, aby stúpala kvalita života aj kvalita verejného priestoru. Cieľom MIB je v mestských projektoch a plánoch podporovať kvalitnú architektúru a funkčné riešenia odzrkadľujúce potreby obyvateľov Bratislavy, aj vzhľadom na spoločenské a klimatické zmeny. MIB je príspevkovou organizáciou hlavného mesta. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu