reklama

Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže

Nadmerné potenie pri cvičení je pre mnohých prekážkou v ceste za chudnutím. Poznám však spôsoby, ako ho minimalizovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)


Pot je plač tukov: Fitness tréner radí, ako potlačiť nadmerné potenie a pritom stále chudnúť


Potí sa úplne každý.  Všeobecne možno povedať, že muži sa potia o 40% viac ako ženy.  Je to dané tým, že muži majú kvôli fyzickým proporciám väčšiu plochu, ktorú je potrebné ochladiť.  Aj keď nás ale potenie obťažuje, možno by bolo dobré si uvedomiť, prečo sa vlastne potíme.  

Ide o prirodzenú ochranu tela pred prehriatím. Pot odvádza prebytočné teplo pokožkou von z tela a ochladzuje tak organizmus.  Nedostatočné potenie vedie k prehriatiu, ktoré môže spôsobiť nevoľnosť alebo závrat.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Začnite cvičiť pravidelne


Je prekvapivé, že sa niektorí ľudia potia menej a niektorí zase viac v závislosti na tom, ako sú aktívni.  Možno ste si všimli, že keď si zvyknete na zvýšenú intenzitu cvičenia, potíte sa menej.  Je to preto, že telu sa darí ochladzovať sa efektívnejšie.  A tak sa stane, že sa v pote nekúpete, ale len sa ľahko orosíte.  Niektorí športovci sa potia viac, pretože ich telo je perfektne pripravené a udržiava si tak optimálnu teplotu aj počas vysokej záťaže. Nech už je vaša výkonnosť akákoľvek, potiť sa skrátka budete.

Potenie by sa ale nemalo stať prekážkou medzi vami a cvičením.  Ak si napriek tomu nedokážete predstaviť, že sa spotíte, zopakujte si známy citát: "Pot je plač tukov." 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Výhody cvičenia bezpochyby prevažujú nad malým diskomfortom.  Navyše zdravá farba, ktorú vám cvičenie dodá, je veľmi atraktívna.  Tieto tipy by vám ale mali pomôcť vysporiadať sa s potením, aby ste sa pri cvičení cítili pohodlne:


  • Cvičte v chladnejšej miestnosti.  Ak uprednostňujete vonkajšie aktivity, prevádzkujte ich v dennú dobu, kedy nie je príliš horúco.

  • Počas tréningu nenoste pokrývku hlavy.  Tá zadržiava teplo a telo potom funguje na plné obrátky, aby vás ochladilo.

  • Noste vhodné oblečenie, ktoré vám pomôže udržať pokožku suchú.  Odevné technológie sú veľmi pokrokové. Oblečenie dokáže zadržať pot, a tak zostanete relatívne v suchu.  Niekedy dokonca býva zlepšené antibakteriálnou úpravou.

  • Ak používate make-up, nanášajte ho len v malom množstve.  Ak sa cítite pohodlne aj bez make-upu, úplne ho pri tréningu vynechajte. Make-up s potom je veľa zlá kombinácia - nevyzerá to dobre a navyše sa vám môžu upchať póry.

  • Po cvičení si okamžite vyčistite pleť. Ak si nemôžete dopriať sprchu, použite na odstránenie prebytočného potu vlhčené obrúsky.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)
  • Noste potítko.  Pomôže vám odstrániť pot z očí.  Navyše tento spôsob utieranie čela je rozhodne lepšie než napríklad ruka alebo špinavý uterák, ktorý leží v posilňovni na zemi.

  • Pokiaľ máte dlhé vlasy, vyčešte ich do copu, aby sa čo najmenej dotýkali kože.

  • Ak si po každom cvičení nechcete umývať vlasy, použite pred tréningom trošku laku na vlasy a vyčešte ho.  Lak spôsobí, že vaše vlasy nebudú úplne premočené.


Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  529
  •  | 
  • Páči sa:  880x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu