reklama

Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor

Hovoríte si, že zvážiť sa nie je žiadna veda? Potom sa možno dopúšťate zásadných chýb, kvôli ktorým neviete, či máte nadváhu, alebo nie. Prezradím vám, čo robíme pri vážení zle.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Najväčšiu chybu robíte, keď sa vážite ...


Večer

Keď v priebehu dňa zjete minimálne tri porcie jedla, je logické, že sa to večer odrazí aj na vašej váhe.  Vážte sa teda až ráno, potom, čo váš organizmus strávi všetku potravu z celého dňa.


Každý deň

Je potrebné si uvedomiť, že k chudnutiu nedochádza cez noc. Niektoré potraviny a nápoje navyše spôsobujú kolísanie váhy - tie, kvôli ktorým telo zadržiava vodu (jedlá s vysokým obsahom soli, bieleho cukru a múky, prázdnych kalórií, umelých dochucovadiel a konzervantov), ju môžu krátkodobo zvýšiť, zatiaľ čo jedlá s nízkym obsahom sodíka a uhľohydrátov  (ovocie, zelenina, ryby, čerstvé mäso, niektoré mliečne výrobky) naopak znížiť. Ženy v období menštruácie tiež zadržiavajú v tele vodu, takže ručička ich váh počas cyklu ukazuje vyššie čísla.  Pamätajte si teda, že je lepšie sa vážiť raz až dvakrát týždenne a mimo menštruačný cyklus.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Na rozdielnych váhach

Nie všetky váhy vážia rovnako - to je smutná skutočnosť, s ktorou sa musíme zmieriť.  Ak ste teda zvyknutí sa vážiť doma, nekontrolujte svoju váhu ešte inde, napríklad v posilňovni. Mechanika rozdielnych druhov váh je skrátka iná a vy si tým zbytočne spôsobíte traumu, že ste pribrali, hoci to tak v skutočnosti nie je.


Hneď po cvičení

Bezprostredne po pohybovej aktivite pravdepodobne budete o niečo ľahší, bohužiaľ to ale nie je vaša reálna váha.  Tá sa dočasne zníži len preto, že vaše telo vylúči prebytočnú vodu počas potenia.  Dajte svojmu telu čas cez noc, aby sa spamätalo, a zvážte sa až ráno.  Majte na pamäti, že chudnutie je maratón, nie šprint.  Vyžaduje čas, trpezlivosť a tvrdú prácu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Po sprchovaní

Veľa ľudí sa ráno sprchuje a až potom váži. Problém je v tom, že telo počas sprchovania nasaje pomerne veľa vody (o vlasoch ani nehovoriac), a ako "uschne", je prirodzene ťažšie.


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Na digitálnej váhe

Sú síce najobľúbenejšie, ale bohužiaľ tiež najmenej presné.  Hodnoty, ktoré digitálne váhy ukazujú, sa môžu líšiť v závislosti od teploty a vlhkosti v čase, keď sa vážite, a to podľa prieskumu o 1,3 až 1,8 kg.  Na presnosť váhy má vplyv dokonca aj jej časté presúvanie, ktoré spôsobuje rozkalibrovanie.


Na zlom mieste

Nerovný povrch (napríklad aj koberec) alebo dokonca aj ryhy v kúpeľňových dlaždiciach môžu spôsobiť, že váha ukazuje nepresné údaje. Vážte sa teda zásadne na rovnom povrchu, ideálne napríklad na plávajúcej podlahe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Bez ohľadu na svoj pocit

Určite ste už počuli, že vyššie čísla na váhe musia nutne znamenať, že ste obézny.  To je však zavádzajúce. Aj ľudia, ktorí majú väčšie množstvo svalovej hmoty (získané pri cvičení), vážia viac, hoci sú inak štíhli.  Neobzerajte sa teda len na to, čo ukazuje vaša váha, ale snažte sa lepšie vnímať svoje telo, jeho reakciu na stravu aj cvičenie a celkový pocit, ako sa v ňom cítite.  Možno, že si budete pripadať zdraví a vitálni aj s pár kilami navyše - v takom prípade je všetko v poriadku a nie je potrebné si z vyšších hodnôt na váhe robiť starosti.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  529
  •  | 
  • Páči sa:  881x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu