reklama

Trend 21. storočia: Otužovaním budete menej chorí a možno aj rýchlejšie schudnete

Otužovanie sa v poslednej dobe stalo fenoménom. Ak vás to tiež láka, ale stále váhate, je čas zistiť, ako s otužovaním

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

začať. Prezradím vám tiež, aké sú výhody otužovania, vrátane chudnutia.

Hydroterapia, teda vodoliečba, pri ktorej sa zdravotné účinky dosahujú vystavovaním tela vode pri rôznych teplotách, je známa po stáročia.  Kúpele pri kontrolovanej teplote si dopriali už v starovekom Ríme.


Vodoliečba vyšla z módy na začiatku 20. storočia, kedy začali byť dostupné účinnejšie lieky, ale teraz, takmer o storočie neskôr, opäť nadobúda na obľube. Skrátka ponorenie do studenej vody a otužovanie sa stalo fenoménom.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Výhody otužovania

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • Ochladzovanie tela studenou vodou pomáha organizmu pohotovo reagovať na výkyvy teplôt okolitého prostredia a tým posilňuje obranyschopnosť organizmu a jeho imunitný systém.  Otužilí ľudia sú výrazne menej chorí, a keď už ochorejú, priebeh choroby u nich býva miernejší.

  • Okrem toho tiež otužovanie všeobecne zmierňuje bolesť a pomáha najmä s boľavým chrbtom.

  • Zlepšuje fyzickú výkonnosť, po športe regeneruje telo a znižuje riziko zranenia, podporuje regeneračné procesy.

  • Pôsobí tiež proti alergiám aj vysokému tlaku.

  • Pozitívny efekt má aj na pokožku, ktorá je potom pevnejšia.  Preto je otužovanie skvelou zbraňou proti celulitíde.

  • A pretože sa pri takom odvážnom výkone logicky vyplavujú endorfíny, má tiež za následok lepšiu náladu, ale aj dlhodobú duševnú pohodu.

  • Pomáha k mentálnej odolnosti a schopnosti prekonávať stresové situácie.

  • Uzatvára póry a zabraňuje usadzovaniu nečistôt v pleti.

  • Pomáha pri chudnutí (aktivuje zdravý tuk, ktorý spaľuje energiu)

  • Posilňuje funkciu antioxidantov a odolnosť proti rôznym nepriaznivým vplyvom.

  • Obmedzuje vznik zápalov a opuchov.

  • Rozširuje cievy a predchádza ich upchávaniu.

  • Navracia energiu a chuť do zdolávania nových výziev.

  • Obmedzuje vznik pľúcnych infekcií.



Pre koho je otužovanie vhodné?

Vďaka všetkým týmto benefitom môže s otužovaním začať skoro každý. Samozrejme treba povedať, zdravý jedinec.

ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)


Deti

Otužovanie je vhodné aj pre deti, a to dokonca už od dojčenského veku. Vždy je ale treba postupovať správne, pozvoľna a opatrne. 


Tehotné ženy

Venovať sa otužovaniu môžu dokonca aj tehotné ženy, pokiaľ sa otužovali už pred otehotnením.  Ak sa ale predtým neotužovali, v tehotenstve by s tým radšej začínať nemali.


Seniori

Ani ľuďom staršieho dátumu narodenia nie je možnosť otužovania uprená.  Vyhnúť by sa mu mali snáď len ľudia so srdcovým ochorením, pretože teplotný šok môže byť pre srdce nebezpečný.  Komplikácie by mohli nastať aj u ľudí, ktorí majú problémy s obličkami, cievami alebo krvným tlakom.  Najlepšie to však posúdi váš lekár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ako s otužovaním začať


1. krok:

Rozhodne zbytočne neponáhľajte.  Ak by ste sa bez akejkoľvek prípravy rovno vrhli do studenej rieky, riskujete minimálne prechladnutie.  Pred tým, než začnete s otužovaním vonku radšej napríklad v rámci rannej rutiny začnite oplachovaním tváre v umývadle.  Postupne si púšťajte studenú vodu na zátylok.  Až potom, čo si zvyknete na chlad, môžete premýšľať o ďalšom kroku.

2. krok:

Akonáhle si postupne zvyknete na chladnú vodu, postupne pridávajte sprchu.  Začnite s vlažnou až teplou vodou a potom na seba pustite na pár sekúnd studenú vodu a zase sa vráťte k teplej vode.  Tento postup môžete opakovať niekoľkokrát. Končite vždy studenou vodou.  Takto sa môžete otužovať doma, nezávisle od ročného obdobia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. krok:

Každý deň vydržte pod studenou vodou o pár sekúnd dlhšie.  Podľa odborníkov je otužovanie najvhodnejšie ráno pred jedlom v časovom rozsahu od 1 do 5 minút v závislosti od ročného obdobia.  Zakaždým je nutné sa potom hneď osušiť, premasírovať kožu a obliecť.

4. krok:

Po umývadle a sprche môžete začať aj s otužovaním vonku.  V prírode si môžete v rieke či priehrade spočiatku namáčať len nohy.  Akonáhle si zvyknete, ponorte celé telo okrem hlavy.  Určite ale vynechajte vaňu plnú studenej vody.  Vaňa je malá a nemôžete sa v nej hýbať, a preto je úplne nevhodná.

5. krok:

Počas pobytu v chladnej vode je zásadné sústrediť sa na vedomé dýchanie, teda správne hlboký nádych a jemný výdych.  Rozprúdiť krv cvičením je vhodné nielen pred vstupom do vody, ale aj po ňom.  Po dôkladnom osušení uterákom preto urobte pár zahrievacích cvikov alebo sa ľahko prebehnite, čím pomôžete telu znovu sa prehriať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Čo všetko je otužovanie

Otužovanie však nemusí nutne byť len pobyt v studenej vode či sprche.  Počíta sa sem aj pobyt v saune, po ktorom sa idete schladiť ľadovou vodou, návšteva polária alebo kryokomory, ale dokonca aj pravidelné prechádzky v prírode za každého počasia.  Existuje totiž aj otužovanie vzduchom, ktoré je najľahšie, ale zároveň o niečo menej účinné ako vodou.


Otužovanie vzduchom

Kedykoľvek vystavíte kožu teplote nižšej ako 18 stupňov, začínate sa otužovať a aktivovať hnedé tukové tkanivo, ktoré cicavcom pomáha generovať teplo.  Na začiatku bude stačiť, keď budete spať pri otvorenom okne.  Neskôr môžete začať cvičením na čerstvom vzduchu, alebo aspoň pri otvorenom okne.  Odporúča sa akýkoľvek pohyb, pri ktorom vám bude pred rozohriatím trochu zima.  Patrí sem aj behanie či chodenie naboso.  Nemusíte topánky hneď úplne vyhodiť, pokojne sa občas len prejdite po záhrade, a to aj keď napadne sneh.  Aj tu je ale dôležité to hneď skraja neprehnať.  Stačí vydržať chvíľu a hlavne sa pri tom hýbať a chodiť.  Celkovú otužilosť organizmu naopak znižuje nadmerné obliekanie či prekurovanie miestností.


ilustračný obrázok
ilustračný obrázok (zdroj: picturama.com)

Ide otužovaním schudnúť?

Možno ste na to už niekde narazili.  Začnite si dávať ľadové sprchy alebo vane a schudnete.  Telo v zime potrebuje generovať viac tepla, a tak logicky vydáte viac energie a tým pádom spálite tuk.  Znie to logicky.  Lenže to nie je také jednoduché.


Ako to funguje:

Množstvo vydanej energie je v skutočnosti relatívne malé.  Napriek tomu má ľadová voda na spaľovanie tukov priaznivý vplyv.  Veľkú úlohu tu zohráva metabolický proces, pri ktorom je počas otužovania aktivovaný jedinečný druh tukového tkaniva známy ako hnedý tuk.  V chladnom prostredí hnedý tuk vytvára tepelnú energiu a sám ju musí odniekiaľ získať.  V ľudskom tele je pritom taký zdroj energie pripravený na okamžité použitie na dosah – biely tuk.  Inak povedané, hnedý tuk je tuk spaľujúci, také vnútorné tepelné teliesko s vysokou spotrebou kalórií.  Má to však jeden háčik.  Proces spaľovania funguje, ale len po dobu, kedy je telo vystavené chladu.

Michael Achberger

Michael Achberger

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  529
  •  | 
  • Páči sa:  881x

Som profesionálny osobný tréner. Celý svoj život som sa venoval fitnessu a riešil som všetky otázky ohľadom stravy, cvičenia, motivácie. Mojimi rukami prešlo mnoho spokojných klientov, kedže moja práca ma veľmi baví a neustále sa chcem zlepšovať. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu