reklama

Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia

Zmenia sa jej city k tete, keď zistí, čo všetko v živote stratila a čo pre pokoj v duši musela vykonať?

Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia
obalka (Zdroj: https://www.vydavatelstvomotyl.sk/k/knihy/slovenska-beletria/620/29-februar)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Autorka nám ponúka príbeh s kriminálnou a trochu temnou zápletkou. V hlavnej úlohe sa predstaví mladá Timea, Rózina neter. Róza sa o Timeu a jej mladšieho brata Riša starala ako o svoje vlastné deti. Obaja ju mali veľmi radi. Nielen pre to, že im venovala veľa svojho času, ale aj preto, čo im dávala. Ponúkla im druhý domov, a to, čo im vlastná mama nevedela dať – objatia, materinské pohladenie, pochopenie. Ich mama bola jednoducho taká. Láskavé pohladenia, pochvaly,  nepovažovala za dôležité. Sama ich nevyžadovala, preto ich nevedela ani dať ani deťom. Timei, ani Rišovi to veľmi neprekážalo. Často si predstavovali, aké by bolo super, keby bola ich mamou Róza.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bola tu vždy pre nich. Dokonca aj teraz, keď Timea prechádzala ťažkým obdobím vo vzťahu s Kubom. Timei poskytla svoj byt, keď sa od Kuba odsťahovala. Pretože Róza teraz, pred svojimi okrúhlymi narodeninami, našla muža, pri ktorom cítila, že konečne našla v živote lásku. Timea sa často zamýšľala, ako je možné, že sa Róza nevydala a nemala vlastné deti.

Magický dátum

Otázku Rózinho života bez muža otvorila úplnou náhodou. Keď ju teta požiadala, aby zaniesla knihy z jej bytu do antikvariátu, v jednej z nich našla Rózino svadobné oznámenie. S dátumom 29. február. Svadba sa mala konať v deň, ktorý nastane raz za štyri roky, v kostole, ktorý neexistuje. Timea sa na to chcela tety opýtať. Nepamätala si, že by sa teta zmienila o nejakom snúbencovi, to by si určite pamätala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Meno ženícha – Olivera Jurigu, jej nič nehovorilo. Podľa internetu to bol známy lekár, ktorý mal pred niekoľkými rokmi nehodu a ostali mu trvalé následky. Timea sa pustila sa do malého prieskumu, pretože sa nemohla vzdať myšlienky na tetu, ktorá zatajila pred rodinou takú veľkú lásku.

Jeden telefonát ale zmenil smerovanie jej najbližších dní. Rózu zradilo srdce a musela sa ihneď podrobiť operácii. Timea bola ochromená. V jednej chvíli sa tešila, že Róza našla partnera, s ktorým plánovala zostarnúť, v druhej sa bála, či jej ešte niekedy bude môcť povedať, že ju ľúbi a poďakovať za všetko, čo pre ňu v živote urobila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rózino priznanie

Timea sa chce dozvedieť viac z tetinho života, to už ale nestihne. Timeu vyhľadá Rózina najlepšia kamarátka, Ľubica. Ani o tej jej teta nikdy nehovorila. Čoraz viac otázok nachádzala Timea vo svojich spomienkach, no zúfalo jej chýbali odpovede. Ľubica jej odovzdá diktafón. Týmto splnila sľub, ktorý Róze dala. Timea bola nedočkavá, ale zároveň sa pýtala samej seba, či to má ešte zmysel.

Či vôbec chce poznať pravdu o Rózinom živote. Netuší, čo nové odhalenia urobia s jej vzťahom a náklonnosťou k tete. Zmenia Rózine priznania niečo na tom, ako tetu celý svoj život vnímala? To netuší. Musí jej dať šancu vysvetliť jej, kto bol Oliver a čo sa medzi nimi kedysi stalo a prečo sa to náhle skončilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Predstavovala som si Rózu vo veku okolo dvadsiatky. Poznala som ju z fotografií a vždy sa mi páčilo, ako elegantne sa v tom čase obliekala. Prenikavé veľké oči, ktoré boli spolu s krásnym úsmevom dominantou jej symetrickej tváre. Určite pre Olivera nebolo ťažké zamilovať sa do nej.

Mohlo to by však celé úplne inak.

Čo ak pomohol svojej manželke zo sveta presne v deň. Keď s Rózou snívali o vlastnej svadbe, aby jej dokázal, že na ňu nezabudol?

Pri tej predstave ma striaslo. V článku sa písalo, že polícia v Kamilinom prípade vylúčila cudzie zavinenie, ale ktovie.“

 

Iná Róza

Jeseň nepatrí medzi moje obľúbené ročné obdobia. Svetlú výnimku tvoria slnečné dni, keď pod nohami šuští prvé opadané lístie, stromy hrajú celou paletou farieb. Ak sú jesenné dni upršané, ideálnou činnosťou je deka, teplý čaj a dobrá kniha. Je to aj čas, kedy zvyčajne nachádzam na knižných pultoch novú rimovku.  

Vždy som nedočkavá, či ma autorka bude vedieť prekvapiť. Jej predchádzajúce knihy sú z kategórie vzťahových romancí. Táto najnovšia je opäť iná. Hlavnou postavou nie je rozprávačka knihy, ale jej teta. Kniha je rozdelená do dvoch veľkých kapitol, kde každá je vyrozprávaná z iného uhla pohľadu. V kapitole spoznáte udalosti optiky netere alebo tety. Tento prístup je pútavejší. Rózino rozprávanie otvorilo oči nielen jej neteri, ale vrhne nové svetlo na udalosti, o ktorých nikto z rodiny ani len netušil.

„Nasledoval ma, ale na každý krok sa musel sústrediť. Musela som ho popohnať, aby mi nezaspal na chodbe. Bleskovo som odomkla vedľajšie dvere a sotila ho dnu. Zatackal sa a snažil sa chytiť steny, ale blízko nebola žiadna, preto som sa obetovala.

Podoprela som ho vlastným telom a presúvala sa k lôžku. Pootvoril jedno oko a vtedy zazrel v posteli polonahého muža. Jeho zmätený výraz na tvári vystriedalo prekvapenie, keď si uvedomil, že ho pozná. V tom momente však už ležal vedľa neho. Chcel niečo povedať, ale nebol schopný artikulovať. Asi som mu dala viac drogy, než bolo potrebné.“

 

Rózino jediné želanie

Rózin život nebol vždy pretkaný láskou a pokojom, ktoré rozdávala svojim blízkym. Jej rozprávanie odkrylo to, čo ju od študentských čias trápilo. Aké udalosti z nej urobili človeka s veľkým srdcom, v ktorom sa vedľa seba tlačila láska s nenávisťou a túžbou po pomste? Pochopíte, čoho je schopná neopätovaná láska, sklamanie a ublíženie nielen to fyzické, ale tie jazvy na duši, ktoré už nikdy nikto v živote nevie vyliečiť.

Kniha si vás získa už na prvých stranách. Timea sa mi stala kamarátkou, s ktorou som prežívala jej rozchod s priateľom, Róza sa mi stala adoptívnou tetou. Naozaj rýchlo sa stanete súčasťou ich rodiny. O to intenzívnejšie budete prežívať Rózine spomienky, bolesť, ktorú ako mladá študentka musela vytrpieť. Naozaj neskutočný príbeh, ktorý sa skutočne odohral. Posledné slová knihy vo mne zanechali zmiešané pocity: „Mala pravdu. Celý život mi dávala lásku, pochopenie, svoj čas, pozornosť, bola tu pre mňa vždy, keď som to potrebovala, ale nikdy za to nič nechcela. Toto bola jej prvá a posledný prosba.

Jediná prosba.

Kniha o jej živote.

Jej prianie som splnila.

Práve ho držíte v rukách.“

Michala Guľasová

Michala Guľasová

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Verím v dobro ľudí, aj keď niekedy je to ťažké. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu