reklama

Mark Roberts - Krvavá hmla - knižná recenzia

Na Liverpool padla krvavá hmla. Vyvraždená bola jedna rodina. Koľko rodín ešte padne za obeť šialenému vrahovi?

Mark Roberts - Krvavá hmla - knižná recenzia
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Z malého dievčatka Eve Clayovej sa, napriek všetkých úskaliam v detstve, stala skúsená detektívka. Napriek prízrakom minulosti si založila rodinu, má dvojročného synčeka Philipa a milujúceho manžela Thomasa. Čo i len náznak pochmúrnej spomienky ihneď utíska na dno pamäte.

Za tie roky sa už naučila žiť s temnotou, ktorú v sebe nosí. Ťaživé spomienky sa jej znova vynárajú s novým prideleným prípadom. Len niekoľko ulíc od jej domu v noci vyvraždia celú rodinu – oboch rodičov, starú mamu a dve dcéry. Syn prežil iba preto, že v tom čase bol v internátnej škole mimo mesta. Krvavú spúšť, ktorú našli vyšetrovatelia v dome, zaskočila aj skúsených policajtov. Naskytol sa im pohľad na záhadné krvou napísané písmená na stenách. Telá boli uložené tak, aby aj oni vytvorili tieto písmená. Mesto je otrasené z udalosti. Ako snehová búrka, ktorá sa v ten deň prehnala mesto, dala do chodu tieto udalosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Detektívka vo svojom vnútri cíti, že kvôli pátraniu bude musieť privolať spomienky na minulosť. Dookola si v hlave prehráva hovor prichádzajúci na tiesňovú linku. Je to Alicia, dcéra, jedna z obetí, ktorú vrahovia umlčali v priamom prenose, keď volala o pomoc. V nahrávke počuť aj chrapot útočníkov. Je to akési nezrozumiteľné mumlanie, zvláštne trhané slabiky a neznesiteľné mľaskanie.

V hlave sa jej vynárajú slová -masového vraha Adrian White, známy ako Krstiteľ. Práve Clayovej tím ho pred siedmimi rokmi dostal na psychiatriu za sériu vrážd, ktoré sa im podarilo mu dokázať. Ten si ju nechá teraz zavolať do psychiatrickej liečebne. Clayová ho poznala najlepšie, prečítala jeho tri prorocké knihy, ktoré predpovedajú príchod Konca času. Koniec sa začne, len čo sa na oblohe objaví krvavá hmla. Podľa White, ktorý sa o sebe hovorí ako o prorokovi, odteraz každú noc vyvraždia jednu rodinu. Kto, kedy, kde a prečo, to musí Clayová čo najskôr zistiť.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„,Pozdravuj odo mňa plod tvojho lona. Urobia čokoľvek, aby ťa upútali, Eve.'

Zmeravela.

,Ako to myslíš? '

White však sedel na mieste nehybný ako kameň a ona vedela, že už jej nepovie ani slovo.

Pred očami sa jej vynorila tmavá obloha nad Calderstoneským parkom a pri spomienke na jej nočné premeny sa jej Krstiteľov jazyk zdal krištáľovo čistý.

,Z brucha mesta sa zdvihne Červený mrak, a keď povstane, riekou sa bude valiť krv.“

 

Nezabudnite dýchať

Mysteriózny a miestami poriadne mrazivý prípad spôsobí, že budete v kresle sedieť veľmi nepokojne, občas zabudnete dýchať. A ak popustíte uzdu fantázii, ocitnete sa priamo v centre diania. Zimomriavky na chrbte zaručené!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebudete sa vedieť od knihy odtrhnúť. Záhadné proroctvá Krstiteľa a fakt, že detektívka nepozná svojich skutočných rodičov, na ranné detstvo v detskom domove má len matné spomienky, sa budú s vami zahrávať. Aj napriek tomu si pamätá na sestru Filoménu, ktorá nad ňou až do svojej smrti držala ochrannú ruku. Na zakázané hry v neďalekých tuneloch, kde nemali deti vôbec chodiť.

Súvisia všetky vraždy s ňou, s jej detstvom, s jej skutočnou rodinou? Potláča v sebe azda niečo, spomienky, či udalosti, ktoré sú zdrojom odpovedí a návodom na dolapenie páchateľa? Krstiteľ sa jej opäť pokúša dostať pod kožu. Podvolí sa mu? Alebo sa jej podarí odolať a aj napriek nepríjemným skutočnostiam z detstva, ostať na vecou?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Vrhol sa na svoju spiacu dcéru, aby ju ochránil. V tme sa rozohnalo čosi ťažké, studený vzduch sa rozvíril.

Mľask mľask mľask mľask.

Praskla mu lebka, a zatiaľ čo sa prepadal do smrteľnej temnoty, zazrel tvár Kate Patelovej, svetielko, ktoré jej vždy prebleskovalo v očiach, pocítil vôňu jej vlasov.

,Dan... '

Mľask mľask mľask mľask.

,Ová... Mľask mľask mľask mľask.

Posledné, čo počul, bolo zadunenie svojho tela na dlážke.

Za vedľajšími dverami sa Rebecce zazdalo, že čosi začula, a zložila si slúchadlá. Po chvíľke si ich opäť nasadila a jej zmysly vyplnila hudba.“

Michala Guľasová

Michala Guľasová

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Verím v dobro ľudí, aj keď niekedy je to ťažké. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu