reklama

Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti

Mesto Roquetas de Mar je vyhľadávanou turistickou destináciou. Nájdete tu krásne pláže i pamiatky.

Španielska Andalúzia (3): Pred pirátmi sa schovávali v pevnosti
Hrad sv. Anny. (Zdroj: Veronika Michalčíková)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Španielske mesto sa nachádza približne 30 kilometrov od prístavného mesta Almeria a má viac ako 95-tisíc obyvateľov. Názov Roquetas de Mar znamená v preklade Skaly do mora. Cestovný ruch tu začal prekvitať v 60-tych rokoch minulého storočia, keď bolo neďaleké mesto Aguadulce vyhlásené za Centrum národného turistického záujmu (zdroj: myalmeria.com).

V súčasnosti je mesto Roquetas de Mar vyhľadávanou turistickou destináciou s krásnymi mestskými plážami, popri ktorých sa tiahne asi dvojkilometrový komplex hotelov, ktoré navštevujú predovšetkým turisti zo Španielska, ale aj z iných častí Európy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pevnosť ako úkryt pred pirátmi

Hrad sv. Anny je opevnenie z konca 16. a začiatku 17. storočia. Obyvateľom, ktorí v tom čase žili v blízkosti prístavu, slúžil ako úkryt pred tureckými pirátmi. Nachádza sa priamo v centre mesta pri pláži.

Hrad sv. Anny.
Hrad sv. Anny.  (zdroj: Veronika Michalčíková)

V 14. storočí bola postavená iba veža pevnosti a neskôr v 16. storočí začali stavať mohutnejšiu pevnosť. Dôvodom rozsiahlej výstavby boli útoky tureckých pirátov na pobrežie Almerie. Piráti chceli prevziať kontrolu nad lukratívnym obchodom a zásielkami soli zo soľných plání. Strategická poloha mesta bola taká neoceniteľná, že španielska monarchia neváhala s financovaním ďalších prístavieb pevnosti (zdroj: barcelo.com). V priebehu 17. storočia mala táto pevnosť veľké ekonomické ťažkosti, ktorým nedokázala čeliť kvôli častým zemetraseniam. Nedostatkom financií trpela aj španielska monarchia, preto si už nemohla dovoliť údržbu pevnosti. Našiel sa však bohatý Luis de Castro Inestrosa, ktorý túto pevnosť zachránil, že vraj výmenou za udelenie šľachtického titulu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hrad sv. Anny.
Hrad sv. Anny. (zdroj: Veronika Michalčíková)

Prestavaný bol múr, hradby, veže a navyše bola po prvýkrát vybudovaná nová zbrojnica na umiestnenie delostrelectva. Najviac rekonštrukcií sa na hrade uskutočnilo v 18. storočí, v roku 1804 však pevnosť sv. Anny zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré ju zničili a odvtedy upadla do zabudnutia. Zemetrasenie poškodilo vnútro hradu, veže a baštu. Keď sa mesto Roquetas de Mar stalo vyhľadávanou turistickou destináciou, miestne úrady chceli získať späť túto kultúrnu pamiatku od španielskej vlády.

Podarilo sa, v roku 1997 začali s rekonštrukciou hradu s cieľom obnoviť ho ako historickú pamiatku. Táto rekonštrukcia bolo dokončená v roku 2003 a hrad bol znovu otvorený ako múzeum umenia, kde vystavujú svoje diela miestni i národní umelci. Niekdajšia ochranná pevnosť sa tak stala jedným z významných múzeí v Andalúzii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maják Roquetas s výhľadom na more

Maják Roquetas sa nachádza v tesnej blízkosti pevnosti sv. Anny. Postavený bol v roku 1863. Slúžil ako domov pre človeka, ktorý mal na starosti miestny prístav a to do času, kým neboli vybudované nové zariadenia. Neskôr túto budovu vlastnila spoločnosť prístavov Andalúzie a vďaka dotácii od Európskej únie bola budova obnovená.

Maják Roquetas. V pozadí more.
Maják Roquetas. V pozadí more. (zdroj: Veronika Michalčíková)

Neskôr prešiel maják do vlastníctva mesta, aby sa mohol využívať na kultúrne účely. Odvtedy sa priestory majáka stali významnou výstavnou sieňou, v ktorej sa konajú výstavy a prehliadky počas celého roka. Vystavujú sa tu obrazy, sochy či fotografie. Spolu s pevnosťou a amfiteátrom tvorí takzvaný kultúrny trojuholník vyhlásený za kultúrnu pamiatku UNESCO.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroj: Miestny sprievodca v španielčine



Veronika Michalčíková

Veronika Michalčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  122x

Srdcom Slovenka - rada spoznávam krásne miesta našej nádhernej krajiny (ale i sveta). Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu