reklama

Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil

Komunisti ho vyhnali, skončil na benzínke.

Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
Zamkovského chata vo Vysokých Tatrách. (Zdroj: Veronika Michalčíková)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Príbeh Štefana Zamkovského a jeho milovanej tatranskej chaty je iba jedným z príbehov krutosti a neprávosti komunistického režimu.


„Zamka“ ako ju mnohí familiárne volajú, patrí vo Vysokých Tatrách k obľúbeným a vyhľadávaným miestam. Výstup k nej zvládnu aj menej zdatní turisti a postavená je na križovatke viacerých frekventovaných turistických trás. Je otvorená celoročne a ponúka krásne výhľady.

So synom sme ju navštívili niekoľkokrát. Dokonca raz sme tadiaľ išli v čase nosičských pretekov. Bol to zážitok vidieť toľkých zdatných a odhodlaných chlapov pokope. Objednali sme si polievku, čaj a užívali si tatranskú prírodu. Prednedávnom, v jedno krásne slnečné dopoludnie, som sa na chatu vybrala opäť, tak trochu pracovne, aby som sa o „Zamke“ dozvedela viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Staviteľa a majiteľa chaty pripomínajú dobové fotografie v interiéri chaty. Cítiť z nich pohodu. Rodina, priatelia, láska k horám… Myslím si, že ani samotný chatár vtedy ani len netušil, aký osud postretne jeho i jeho milovanú chatu.

Zamkovský bol jeden z najlepších horolezcov tej doby, horský vodca, nosič a fotograf. Pochádzal z Levoče a Vysoké Tatry miloval. Preto v roku 1942 začal s výstavbou vlastnej chaty. Počas druhej svetovej vojny sa v nej skrývali politickí utečenci či príbuzní partizánov z tatranských osád. Rodinný život prerušili politické zmeny v roku 1948, Zamkovskí sa stali triednymi nepriateľmi a komunisti im chatu znárodnili. Majiteľa chaty nadobro vykázali z Tatier a nemohol sa do nich už nikdy vrátiť. Rodina sa presťahovala ku Banskej Štiavnici a on začal pracovať na benzínke. Chata dostala názov Chata kpt. Nálepku, aby sa definitívne zabudlo na jej pôvodného majiteľa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Zamkovského chatu už 26 rokov spravuje Janka Kalinčíková, zveľadila ju a dnes turistom ponúka kvalitné služby. Pre hiking.dennik.sk povedala, že po rokoch sa stretla s manželkou Štefana Zamkovského. Tá jej povedala, že manžel veľmi zle znášal odlúčenie od milovaných Tatier, čo sa podpísalo aj na jeho zdraví. Zomrel vo veku 53 rokov. Ona sa na chatu tiež nikdy nevrátila. Janka Kalinčíková spomenula aj jednu smutnú príhodu pani Zamkovskej: Keď bola na výlete v Tatrách s dôchodcami, tak zostala stáť pri vodopáde a na chatu nešla.


Po detailnejšom spoznaní príbehu Štefana Zamkovského som sama cítila krivdu. Neviem si predstaviť tú nespravodlivosť, ktorú musel zažiť . Ak v najbližšej dobe navštívite jeho chatu, spomeňte si na to, aký smútok ukrýva a s akou neprávosťou sa musel popasovať jej majiteľ. Vtedajší režim mu zobral milované Vysoké Tatry, teda život a sny. Pán Zamkovský, mrzí ma to. Toto Ste si nezaslúžili Vy a ani tí, ktorí chceli v tejto krajine žiť iba v pokoji a slobode. A to sa nedá vyvážiť ani lacným mliekom či všetkými ostatnými "výhodami", za ktorými sa Slovákom cnie ešte v dnešnej dobe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Veronika Michalčíková

Veronika Michalčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  122x

Srdcom Slovenka - rada spoznávam krásne miesta našej nádhernej krajiny (ale i sveta). Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu