reklama

Timkova Ublianská pekáreň

Piekli chlieb aj pre prezidenta. V 70, 80.tých rokoch stál chlieb 7-8 korún. Popeláš bol lepší pekár no Timko známejší.

Timkova Ublianská pekáreň
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pekáreň

Stará Ubľanská pekáreň bola vo veľkej budove pri hlavnej ceste hneď pri moste nad riečkou Ublianka. Bola to budova nedokončenej maďarskej školy stavaná z hlinených vaľkov. V jej prednej časti bola malá pošta a MNV (miestny národný výbor) , pekáreň v zadnej polovičke tej veľkej dlhej budovy. Vľavo od vstupných dverí pri stene boli naskladané vrecia s múkou a v tom rohu boli aj 2-3 dieže na prípravu, kysnutie a miesenie cesta. Vykysnuté cesto sa dávkovalo a vážilo na váhach, miesilo a dávalo do ošatiek na dlhom pracovnom pulte, ktorý bol pod oknami vpravo od dverí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľká pec bola v zadnej časti budovy, bol to ešte ten starší typ s "dierou" s pár schodmi, so zníženou zahĺbenou časťou podlahy pred dvierkami do pece. Z nej sa chlieb pohodlne sádzal do pece na dlhom drevenom lopári. V peci sa kúrilo uhlím, cez dvierka vľavo, v pravej časti vzadu bol komín, bola trojdielna, v najhorúcejšej spodnej peci sa piekol chlieb pár minút aby chytil kôrku a dopekal sa v horných dvoch častiach pece. Upečené chleby sa dávali do vozíkov - kovových regálov na kolieskach aké sa používajú v pekárňach aj teraz aby vychladol. Tie boli v pristavenej zadnej bočnej skladovej časti budovy. Tam zvykli aj pristavovať autá, ktoré nakladali chleby na rozvoz. V zadnej časti vľavo zboku za pecou bola malá obytná miestnosť, kde býval pekár. Mal tam posteľ a aj sprchu s vodou, ohrievanou z pece. Zo sprchy tiekla takmer vždy teplá voda, keďže pec takmer nestíhala vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za pekárňou bola budova detskej škôlky s dlhou miestnosťou. A za čias dúbravského grófa v tej časti za budovou pekárne mal gróf svoje maštale a obytnú budovu pre ich zamestnancov.

Ubľa - stará pekáreň, 70-80-te roky 
(vpredu MNV a pošta, zadná polovička pekáreň)
Ubľa - stará pekáreň, 70-80-te roky (vpredu MNV a pošta, zadná polovička pekáreň)  


Timko a ďalší pekári a pekárky. Rozvoz a predaj chleba.

V pekárni sa od jej začiatkov vystriedalo viacero pekárskych majstrov. Pred Timkom to bol Juraj Popeláš, po ňom Ján Kočan, najdlhšie tam bol Juraj Timko a potom Janko Čop a zo 2-3 roky aj Petrunčík a kratšie odobia aj Vasiľ Ďak a Vasiľ Pida. Pri miesení cesta a pečení chleba vypomáhalo aj viacero žien, pani Helena Fejsaková, pani Kresilová a Skalková. Timko bol výborný pekár, no Popeláš bol lepší, ale Popeláš rád popíjal, a každé ráno trebalo piecť chlieb. Za Timka pečenie chleba fungovalo takto: večer o 21-ej sa pripravil kvas a ešte v noci od 4-ej sa piekol chlieb aby sa stihlo, lebo o 7-ej už prichádzali autá rozvážať napečený chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pieklo sa veľa chleba, rozvážal sa každý druhý deň striedavo do všetkých okolitých dedín, na Dúbravu do Strihovca, Šmigovca, do Ruskej Volovej, Michajlova, Berezovca, Ladomirovej aj Klenovej a Kalnej Roztoky každý a do Sniny každý deň. Do blízkeho ublianského bufetu na križovatke pani Füzerovej vozil čerstvé ešte horúce chleby na 2-kolesovej káre jej syn Miťo, do káry sa ich vošlo naskladaných 25-30 kusov chleba. Na rozvoz sa zastavovali aj autobusy a chlieb si zvykli naskladať do úložných sieťok/priečok nad hlavami cestujúcich. Zaujímavý spôsob nosenia chleba domov mal najmladší chlapec od Fedorkovcov z Dúbravy. Keď si chlieb kúpil nosil ho do vedľajšej dediny na brehu na africko-indický spôsob na hlave. Sedel mu tam dobre, lebo ešte teplý, čerstvý takmer horúci sa vytvaroval podľa hlavy, spravil si zospodu takú menšiu priehlbeninu :).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sortiment chleba a pečiva. Chlieb pre prezidenta.

Skôr sa piekol širší sortiment chleba a pečiva, aj rožky a Timko vedel piecť aj vianočky, no pečivo sa nestíhalo robiť tak sa neskôr piekol iba chlieb. Okrúhle a podlhovasté chleby, 2 a 3 kilogramové. 2 kg biely chlieb z kvalitnej pšeničnej múky stál 7,20 Kč. a 3 kg tmavý z pšenično-žitnej múky stál 7 korún a 80 halierov. Na veľkú noc piekol aj veľkonočné koláče pasky, ktoré si doma ženy umiesili a doniesli k nemu na upečenie.

Keď bol prezident Ludvík Svoboda v r. 1970 na oficiálnej návšteve v Snine a Humennom čerstvý chlieb pre celú delegáciu bol z Uble od pekára Timka. Pri pečení Timkovi asistovala prezidentova ochranka, nedozerali na dodržanie receptúr ale boli tam z bezpečnostných dôvodov.

Zdroje :

Text je zo spomienok otca, Michala Fizera a pár údajov je z knihy Ubľa v zrkadle stáročí 1343 - 2010, 2010, Obecný úrad Ubľa.

Grafická úprava erbu obce Ubľa - autor blogu.

Michal Fizer

Michal Fizer

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som chlapík stredného veku. Knihy a časopisy sú jedným z mojich hobby. Preferovanejšie žánre : šport, história, financie, beletria, sci-fi. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu