reklama

Mohol by Miroslav Stoch nastúpiť ešte v reprezentácii?

Túto otázku si kládlo mnoho fanúšikov, ktorí by Stocha opäť radi videli v reprezentácii. Ako sa veci skutočne majú a či je táto možnosť reálna, sme sa dozvedeli pred pár dňami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Myslím, že vylúčenie Stocha z reprezentácie bolo oprávnené. Hráč sa môže cítiť ukrivdený, ale nemôže ísť do vulgárneho konfliktu s trénerom. Za oveľa menšie prehrešky boli vylúčené z rôznych mužstiev aj mnohé veľké hviezdy. Každý kto sa niekedy venoval kolektívnym športom vie, že bez disciplíny mužstvo nebude nikdy dobre fungovať.

Patrím k tým ľuďom, ktorí aj problémovým osobám dajú druhú, tretiu a niekedy aj štvrtú šancu. Život je o chybách, emóciách, ktoré často nezvládame a preto sa dostávame do konfliktných situácií. Neviem, koľko šancí Stoch už v reprezentácii dostal. Napriek všetkému som si však vedel predstaviť, že by od Kozáka dostal ešte jednu šancu. Musel by však najprv sám chcieť a prejaviť istú dávku ľútosti nad udalosťami, ktoré sa odohrali. Stoch sa k svojmu vylúčeniu z reprezentácie a prípadnému návratu nevyjadroval. Až nedávno s ním vyšiel rozhovor v českom internetovom denníku aktuálne.cz. Na otázku novinára „A nepremýšľate o tom, že by ste sa s trénerom Kozákom stretli a pobavili sa s ním o vašom návrate do reprezentácie?“ Miroslav Stoch odpovedal „S pánom Kozákom je to uzavretá kapitola. Nesadli sme si od začiatku. Potom to vyvrcholilo tak, ako to vyvrcholilo. Tak to proste je. To ale neznamená, že by som reprezentovať nechcel, vždy som rád hral za Slovensko. Možno sa do národného tímu raz vrátim, možno nie.“ Na základe uvedeného rozhovoru je zrejmé, že Stoch nemá záujem urovnať spory s Kozákom. Mali by sme sa preto zmieriť s tým, že sa už pod jeho vedením v tíme neobjaví.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri celej tejto kauze by som však poukázal na nedostatočné informovanie verejnosti. Chápem, že niektoré veci majú ostať v kabíne, v tomto prípade to však považujem za kontraproduktívne. Fanúšikovia sa aj po viac ako roku stále ku kauze vracajú a diskutujú, či bolo Stochovo vylúčenie oprávnené. Tieto diskusie vzbudzujú stále veľa zbytočných vášní, ktoré sa dali lepšou informovanosťou odstrániť. Takáto atmosfére reprezentácii neprospieva. Stochov tábor naráža najmä na fakt, že počas ME vo Francúzsku nedostal dostatok príležitostí a práve to bolo príčinou jeho frustrácie a verbálneho konfliktu s trénerom. Bohužiaľ nemáme informácie o tom, prečo Stoch nedostal v zápasoch väčší priestor. V tom čase mal za sebou nie veľmi vydarené obdobie v Spojených arabských emirátoch a Turecku. Je možné, že nebol dostatočne kondične pripravený, chýbala mu herná prax a aj jeho športová forma bola otázna. Tesne pred šampionátom postihla Stocha navyše tragédia v podobe úmrtia blízkej osoby. Nevieme preto, či bol Miroslav v dostatočnej psychickej pohode, aby mohol nastúpiť na tak náročné zápasy. Tréneri neradi hovoria o tom, prečo zvolili konkrétnu základnú zostavu a prečo niektorí hráči dostali menej priestoru. V tomto prípade a vzhľadom na pretrvávajúce vášne medzi fanúšikmi sa žiadalo celú situáciu lepšie odkomunikovať verejnosti, aby nevznikali zbytočné dohady a konšpirácie. V zahraničí je to bežná prax. O problémoch sa bežne diskutuje a verejnosť tak nie je odsúdená na špekulácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobne mi chýba lepšia prezentácia národného mužstva a privítal by som aj viac informácií o jednotlivých hráčoch pred zrazom, aby sa nestávalo, že fanúšikovia sa pozastavujú nad neúčasťou niektorého hráča, ktorý je pritom zranený a pod. Pred jednotlivými zápasmi vidím priestor pre hlbšie analýzy nášho a súperovho mužstva, ako aj podrobnejšie zhrnutie zápasov za účasti reprezentačného trénera.

Na záver by som ešte dodal, že konflikty k tak konkurenčnému a stresovému prostrediu akým je reprezentácia patria. Každý hráč chce hrať a nemá záujem robiť rolu náhradníka v čase, kedy by mohol ležať niekde na pláži. Vysporiadať sa s takouto situáciou je pre hráčov, ale aj trénera často náročné a nie vždy sa to podarí, čo je aj prípad Miroslava Stocha. Pre národné mužstvo je to škoda, pretože Stoch sa v poslednej dobe rozohral k dobrým výkonom a šikovných krídelníkov nemáme v súčasnosti dostatok. Ozývajú sa ale aj hlasy, že reprezentant krajiny by mal byť vzorom pre spoločnosť a najmä mládež. Slovensko však nedisponuje dostatočne širokým počtom kvalitných hráčov, preto musíme k týmto veciam pristupovať citlivo a nemôžeme si dovoliť udeľovať suspendácie za každý menší priestupok. Treba sa zmieriť s tým, že v reprezentácii sú aj problémoví hráči. Vzhľadom na to, že som vo futbalových kabínach strávil značnú časť svojho života, nemám ilúzie o tom, že v národnom mužstve bude 20 hráčov s ukážkovým správaním. Najlepší hráči sú často tí najproblémovejší. Nemyslím si ani, že športovci by mali byť nejakými morálnymi autoritami. Šport je prostredie ako každé iné, má svoje pozitívne aj negatívne stránky a nemali by sme si tento priestor zbytočne idealizovať.

Michal Hajcik

Michal Hajcik

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rad pisem a debatujem o futbale z pohodlia mojho gauca. Ak chces,pridaj sa, ale bez zbytocnych emocii. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu