reklama

Tréner Kozák a jeho budúcnosť pri futbalovej reprezentácii (časť 2)

Kto by teda mohol pripadať do úvahy ako nástupca trénera Kozáka pri slovenskej futbalovej reprezentácii? Sú tieto možnosti reálne alebo ide len o zbožné sny a priania fanúšikov?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prvej časti tejto témy som sa venoval prínosom trénera Kozáka pre futbalovú reprezentáciu.

https://michalhajcik.blog.sme.sk/c/466780/trener-kozak-a-jeho-buducnost-pri-futbalovej-reprezentacii-cast-1.html

Poďme sa však pozrieť aj na prípadných kandidátov, ktorí by mohli Kozáka vo funkcii reprezentačného trénera nahradiť. V našej najvyššej futbalovej súťaži pôsobí niekoľko skúsených slovenských trénerov, medzi ktorých patrí najmä Galád, Jarábek, Hudec a Hrnčár. Z tejto štvorice by v blízkej budúcnosti pripadal do úvahy pravdepodobne len tréner Galád, ktorý má už za sebou aj úspešné pôsobenie pri 21-ke. Niekoľko našich ďalších skúsených trénerov pôsobí najmä v Česku a Poľsku (Pivarník, Frťala, Kocian,...). Ich pôsobenie pri reprezentácii by však bolo veľkým prekvapením.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Slovensku nám vyrastá zaujímavá generácia mladých ambicióznych progresívnych trénerov. Spomeniem hlavne Guľu a Ševelu, ktorých by chcel vidieť pri reprezentácii nejeden fanúšik. Treba však povedať, že obom chýbajú skúsenosti a takisto je otázne, či by si už v tak mladom veku vedeli získať rešpekt hráčov. Bohužiaľ toto sa v minulosti ukázalo ako dôležitý faktor úspešného pôsobenia trénera pri reprezentácii. Guľa aj Ševela preferujú moderný útočný futbal. Bolo by zaujímavé vidieť, ako by si poradili so situáciou, ak by v reprezentácii museli využívať defenzívnejšie herné štýly. Slovensko nemá takú širokú základňu kvalitných hráčov. Tréner musí často určovať herný štýl nie na základe svojich preferencií, ale podľa typológie hráčov, ktorí prichádzajú do úvahy. V klube má pri zostavovaní mužstva oveľa väčšie možnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej si treba uvedomiť, že vedenie reprezentácie si vyžaduje dostatok skúseností. Trénerov mladších ako 45 rokov pri reprezentačných mužstvách nenájdete. Väčšinou sú to všetko starší, ostrieľaní tréneri s dlhoročnými úspechmi na klubovej úrovni.

Otázkou takisto ostáva, či by spomínaní tréneri Guľa alebo Ševela vôbec prijali prípadnú ponuku viesť národné mužstvo. Možno sa na to sami ešte necítia a mladí tréneri často nemajú ani chuť opustiť každodennú systematickú prácu s hráčmi v klube, ktorá sa od práce reprezentačného trénera diametrálne líši. 

Ďalšou možnosťou by bolo angažovanie zahraničného odborníka, čo však samotný úspech nezaručuje a národné zväzy sa k tejto možnosti prikláňajú skôr výnimočne. Pri výbere zahraničného trénera hľadajú prevažne niekoho s podobným jazykom a mentalitou. Tieto slová potvrdzujú aj národnosti trénerov 18 – tich najúspešnejších európskych mužstiev, ktoré postúpili buď priamo na záverečný turnaj do Ruska alebo do baráže. 13 tímov vedú domáci tréneri. Tri reprezentácie sú pod taktovkou trénerov z jazykovo alebo kultúrne podobných regiónov – Írov trénuje Martin O´Neill zo Severného Írska, Dánov vedie Age Hareide z Nórska a švajčiarsku reprezentáciu má na starosti Bosniak Vladimir Petkovič, ktorý má švajčiarsky pas a dlhodobo žije a trénuje vo Švajčiarsku. Výnimku tvoria reprezentácie Grécka a Belgicka. Gréci vsadili na osvedčenú nemeckú kartu v osobe Michaela Skibbeho, ktorý je pokračovateľom mimoriadne úspešného trénera Otta Rehhagela. Belgičanov trénuje Španiel Roberto Martinez.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S angažovaním zahraničného odborníka nemá zatiaľ slovenská seniorská reprezentácia skúsenosti. Prvoligové mužstvá však v poslednom desaťročí experimentovali s množstvom zahraničných trénerov. Najviac sa v našich zemepisných šírkach osvedčili Česi. V minulosti mal prezident SFZ Kováčik eminentný záujem o Vrbu, ktorý dal ale prednosť českej reprezentácii, pri ktorej však dlho nevydržal a vrátil sa späť ku klubovej práci pravdepodobne aj kvôli lukratívnej ponuke z Ruska. Je navyše otázne, či by mal Vrba ešte záujem trénovať slovenskú reprezentáciu. Problémom by mohli byť aj jeho finančné požiadavky a v súčasnosti je pod zmluvou v Plzni, s ktorou sa mu mimoriadne darí, a ktorá by ho pravdepodobne nebola ochotná predčasne pustiť. Ako reálnejšia sa javí možnosť angažovania súčasného trénera 21-ky Pavla Hapala, ktorý už viac krát preukázal svoje kvality na klubovej a reprezentačnej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektorí fanúšikovia volajú aj po nadviazaní spolupráce s renomovaným zahraničným odborníkom z vyspelých futbalových krajín. Túto možnosť však vzhľadom na finančné možnosti zväzu nevidím príliš reálne. Mesačný plat špičkového trénera sa pohybuje na úrovni minimálne 100 tis. Eur. Futbal je dnes už tvrdé komerčné prostredie, preto nepredpokladám, že by sa k nám hrnuli zahraniční „filantropickí“ odborníci, ktorí by si nenechali za svoje služby dobre zaplatiť.

Slovensko nemá v súčasnosti k dispozícii množstvo kandidátov, ktorí by dosahovali odborné kvality súčasného trénera Kozáka a ktorí by boli najmä vzhľadom na naše obmedzené finančné možnosti reálne k dispozícii. Zväz by mal preto podporiť najmä výchovu mladých trénerov, ktorí by v budúcnosti zvýšili konkurenciu a rozšírili možnosti výberu reprezentačného trénera.

Na záver si dovolím urobiť malú prognózu. Súčasný tréner Kozák má reprezentácii stále čo ponúknuť a ešte minimálne 1 kvalifikačný cyklus zostane pri kormidle. Najvážnejším kandidátom na jeho miesto v budúcnosti je pravdepodobne Pavel Hapal, pre ktorého by to bol prirodzený posun v kariére. Zabrániť by tomu mohla prípadná ponuka viesť reprezentáciu Českej republiky.

Michal Hajcik

Michal Hajcik

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rad pisem a debatujem o futbale z pohodlia mojho gauca. Ak chces,pridaj sa, ale bez zbytocnych emocii. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu