reklama

Od čoho závisia ceny, alebo za koľko kúpite kávu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko ovplyvňuje ceny? Je to strašne zložitý systém. Cena konečného výrobku závisí obrovského množstva rôznych vecí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Od ozajstných výrobných nákladov (ktoré stúpajú a klesajú podľa cien energií, drahosti či lacnosti pracovnej sily a výšky daní, a teda od štátu, kde sa výrobok vyrába), cez ceny palív (ktoré závisia od ceny ropy, ktorá závisí od situácie na Blízkom Východe, ktorá závisí od nálady nemenovaného prezidenta USA a jeho teroristických oponentov, ktorí rozbúrením situácie a rozbitím niekoľkých ropovodov ceny rýchlo zdvihnú).
Ďalej cena závisí od výšky colných poplatkov a množstva krajín, ktorými výrobok, či polotovary alebo suroviny potrebné na jeho výrobu prejdú, kým dôjdú k spotrebiteľovi. Cenu v danej krajine ovplyvňujú aj kurzy národnej meny voči mene krajiny, z ktorej sa dováža.
Cenou samozrejme kývu aj také veci ako dopyt a ponuka. Existujúci (či neexistujúci) konkurenčný boj dokáže ceny rapídne znížiť (či zvýšiť). A navyše veľké siete obchodov si dokážu tovar rozdistribuovať lacnejšie ako malé izolované obchody. Ale každý chce zisk, a preto sa tento rozdiel niekedy prejavuje len minimálne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cenu však ovplyvňuje aj kvalita výrobku a okolnosti, za akých sa predáva. Napríklad šálka kávy. V automate na železničnej stanici ju dostanete do 10 Sk (síce pochybnej kvality, ale aj s bonusovým plastovým hrnčekom, ktorý si môžete nechať). V nejakom bufete to bude zrejme už v porcelánovej šálke, asi o 5 -10 korún drahšie (v závislosti od kvality bufetu), ale predsa len to už nie je taká pofidérna kvalita ako v automate. No a nakoniec si môžete dať šálku kávy v dobrej (a pravdepodobne dobre drahej) reštaurácii, kde si môžete vybrať z x druhov káv (turecká, viedenská, ajaneviemešteaká,...). Navyše vám k tomu ešte dajú deci sódy (alebo minerálky). Problémom je cena, ktorá sa vyšplhá možno až cez 50 korún. Neviem- neviem, či je úmerná tej kvalite.
Zaujímavým riešením v tomto prípade je urobiť si kávu svojpomocne, keď treba dávať pozor aby voda nevyvrela, ale cenovo je to aspoň tak výhodné ako tá automatová...(a o kvalite aspoň viete svoje).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak viete o niečom podstatnom, čo som vynechal, prosím upozornite ma na to. Vopred ďakujem.
Autor

Michal Okál

Michal Okál

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

študent, ktorý by rád sem-tam niečo napísal Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu