reklama

Bláznovstvo či unikát? Zbierame peniaze na kúpu pozemku pre materskú školu na Kramároch

Vyhlásili sme zbierku na kúpu pozemku a následnú výstavbu štátnej materskej školy na Kramároch.

Bláznovstvo či unikát? Zbierame peniaze na kúpu pozemku pre materskú školu na Kramároch
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V JEDNOTE JE SILA

Spájať ľudí je úžasné. Na Slovensku sme boli už veľa krát svedkami, že ľudia sa dokázali spojiť pre dobrú vec a dôkazom toho sú stovky transparentných účtov, ktoré sa denne zapĺňajú príspevkami bežných ľudí, ktorí majú snahu pomáhať v akejkoľvek dobrej veci. Ľudia, ktorí vytvárajú určitú skupinu a dokážu sa zomknúť, dokážu spoločne vytvoriť verejný tlak a veci zdanlivo nemožné sa môžu stávať skutočnosťou. Často krát je pre zmenu a spojenie ľudí potrebný prvotný impulz, ktorý vyvolá v ľuďoch obavy, alebo inú emóciu, tak silnú, že im nedovolí ostať ľahostajnými. Niečo podobné sme v malom zažili pred pár mesiacmi, keď sa na Bratislavských Kramároch dokázalo spojiť 200 ľudí a spoločne sa postaviť proti vysielaču, ktorý nám zo dňa na deň vyrástol 30 metrov od našich detských izieb a obývačiek. Spoznal som tu skvelých ľudí a začal som premýšľať, aká ďalšia dobrá vec by sa pre našu lokalitu dala spraviť. Ako otca dvoch detí ma vždy trápilo, že musím platiť deťom súkromnú škôlku, pretože dostať miesto v tej štátnej je komplikované. Neskutočne mnou rezonoval fakt, že štát, ktorý má povinnosť zabezpečiť trojročným deťom miesta v materskej škole, zlyháva. Implementácia ako obyčajne nie je dotiahnutá do konca a potom má mladá rodina s deťmi len dve možnosti. Buď jeden z rodičov zostane s deťmi doma, a príde tak o možnosť začleniť sa späť do sociálneho a pracovného života, alebo musia rodičia platiť súkromnú škôlku, ktorej náklady sa môžu vyšplhať na stovky až tisícky eur. Kapacity štátnych škôlok jednoducho nestačia. Všetci o probléme vedia, avšak jeho riešenia sú pomalé, neefektívne, a ja ako človek zo súkromného sektora ho vnímam priam až neprofesionálne zvládnutý. Daňový poplatník má mať plný nárok na miesto v štátnej materskej škole a bodka. Vzdelanie je základná služba od štátu a pritom zlyháva už pri tých najmenších.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

NEPOMER MEDZI DEVELOPERSKÝMI PROJEKTAMI A OBČIANSKOU VYBAVENOSŤOU

Vieme, že výstavba na Bratislavských Kramároch je dlhodobo problém a to nie len z hľadiska hustoty výstavby, ale predovšetkým z pohľadu nedostačujúcej občianskej vybavenosti, ktorá vytvára nepomer k novo vzniknutým projektom v lokalite. Takmer všetky pozemky vhodné pre výstavbu škôlku vlastnia developeri preto pozemkov pre potreby občianskej vybavenosti niet. Jeden developerský projekt mal vzniknúť aj v našom okolí, vo vnútrobloku na Vlárskej a Klenovej ulici na Kramároch. A opäť sa dostávame k tomu, že potreby obyvateľov sú odsunuté na vedľajšiu koľaj. K čomu bude mladej rodine krásny nový byt, keď nebude mať možnosť dať dieťa do škôlky? Pre niekoho to môže vyzerať ako prekážka a zmieri sa s tým, že 10 metrov od jeho okien vzniknú ďalšie bytovky, pre nás je to však obrovská výzva a možnosť dosiahnuť niečo nevídané. Hovoríme tu o iniciatíve s názvom Škôlka pre Kramáre, ktorá sa stala v posledných týždňoch horúcou témou v mestskej časti Bratislava Nové Mesto. Cieľom tejto iniciatívy je odkup pozemku od developera a následná výstavba štátnej materskej školy pre 80 detí. Vyriešime tým problém s miestami a zabránime výstavbe. Vyhrajú všetci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TRPEZLIVÉ ROKOVANIA  

Od októbra sme sa stretávali na pracovných stretnutiach s pánom starostom Rudolfom Kusým, developerom pán Krížom. Zástupcovia vlastníkov všetkých okolitých bytových domov sme zriadili petičný výbor a pripravili petíciu, aby sme od obyvateľov zistili, či sa stotožňujú s našim nápadom. Keďže na petičných hárkoch pribúdali desiatky podpisov denne (nakoniec ich bolo vyše 1000), dodalo nám to presvedčenie, že projekt má zmysel.

Nakoniec sa nám podarilo dohodnúť na rozumnom kompromise. Developer postaví menšiu bytovku trojpodlažnú (7 bytov) a na väčšej časti pozemku môže vzniknúť štátna materská škola pre 80 detí. Rozhodli sme sa, podobne ako v prípade s vysielačom, spraviť webovú stránku s názvom www.skolkaprekramare.sk, aby bol postup transparentný a aby si každý mohol pozrieť, na čom sa momentálne pracuje a v akom štádiu sa to nachádza.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boli sme plní elánu a eufórie, že developer súhlasí, podpisov sme mali niekoľko stoviek a táto téma rezonovala v lokalite aj medzi ľuďmi čoraz silnejšie. Taktiež sme mali podporu pána starostu a jeho úradu, ktorí si tiež uvedomovali, že potreba štátnej škôlky je na prvom mieste a ďalší development je neželaný.

TVRDÁ SLOVENSKÁ REALITA

Vedel som, že daná vec sa bude schvaľovať na miestnom zastupiteľstve a predpokladal som, že tento nápad sa nemusí páčiť všetkým poslancom. Cena od developera bola viackrát znížená na finálnu ponuku vo výške 998 Eur/m2, t.j. za kúpnu cenu vo výške  1 529 934 Eur pri znaleckom posudku vypracovanom na úrovni 834,87 Eur /m2, t.j. 1 279 855,71 eur. Cena je na oko vysoká, ale developer je tesne pred vydaním územného rozhodnutia. Jeho projekt má všetky stanoviská dotknutých orgánov kladné , 2 X potvrdené súhlasné stanovisko Magistrátu Hlavného Mesta. Cena je teda opciou v čase. Rozdiel medzi znaleckým posudkom a kúpnou cenou nie je vôbec dramatický a znalecká cena pozemku v dnešnej dobe kontinuálne rastie každým kvartálom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z marcového zastupiteľstva vzišla požiadavka na vypracovanie architektonickej štúdie a geologického posudku. To sme aj urobili a takisto sme sa zúčastňovali pracovnej skupiny za týmto účelom, vylaďovali sme detaily škôlky s odborníkmi. Pripravili sme všetky podmienky na to, aby poslanci mohli v apríli danú kúpu schváliť a otvoriť tým cestu vzniku štátnej škôlky namiesto developerského projektu. Páni poslanci chceli aj iné alternatívy. Je to samozrejme legitímne. Čo ma však osobne zarazilo bol fakt, že jednou z alternatív bolo zbúranie najstaršieho hokejbalového ihriska výmenou za novú škôlku. Ďalšou zas výstavba škôlky na pozemku, ktorý využíva Dom sociálnych služieb, čiže na úkor priestoru pre pohyb seniorov. Prečo ju však nemôžeme vybudovať na mieste, ktoré žiadajú ľudia a prichádzajú alternatívy, ktoré spôsobia straty športovému vyžitiu alebo seniorom?

V apríli teda prebehlo zasadnutie miestneho zastupiteľstva za účelom schvaľovania úveru vo výške 7,1 milióna Eur (úroková sadzba 0,97%, 10 ročný fix ) na rozvoj mestskej časti. Miestny úrad predložil návrh rámcového úveru pre Škôlku pre Kramáre vo výške 1,4 milióna. Ten však dostal podporu iba 9 poslancov, bolo potrebných 13 hlasov. Poslanci úver neschválili s odvolaním sa na vysokú cenu pozemku. Tak trochu očakávané. Prišla aj ďalšia alternatíva vytvorenia nových škôlkarských miest, nadstavba tretieho poschodia v areáli Základnej školy. Základná škola sama o sebe nemá učebne, nemá miesta pre žiakov. Nerozumiem nápadu rozširovať kapacity materskej školy práve tam. Navyše voziť v uvodzovkách deti výťahom na tretie poschodie. Medzi ľuďmi kolujú vtipy typu: Treba nadstaviť na streche Kramárskej Nemocnice...

NEVZDÁVAME TO - INŠPIRÁCIA ZAHRANIČÍM

My sa ale nevzdávame. Zobrali sme to do vlastných rúk a vyhlásili sme zbierku – fundraising.

K dnešnému dňu sa na transparentom účte vedenom mestskou časťou pripísalo už viac ako 75 príspevkov a každou hodinou sa tento počet zvyšuje. Chceme vyzbierať minimálne 260 000 eur, aby sme dostali kúpnu cenu za pozemok pod hodnotu jeho znaleckého posudku. Potom nám už nikto nebude môcť povedať, že cena je vysoká alebo nehospodárna.

Do zbierky z prevažnej väčšiny budú zapojené rôzne firmy, či nadácie. Viacero z nich už prísľubom vyjadrilo svoju podporu v tejto veci. Ak však ukážeme symbolické gesto aj ako obyvatelia, Kramárčania, Bratislavčania, ktorí sú ochotní z vlastných zdrojov prispieť na našu škôlku, bude to úžasné. A veríme, že zvíťazí zdravý rozum a vznikne nová škôlka pre 80 detí namiesto developerského projektu.

Účet je nastavený tak, že v prípade neúspechu projektu, teda neschválenia kúpy pozemku poslancami, mestská časť bezodkladne vráti každej fyzickej osobe príspevok späť.

Ďakujeme vopred za akúkoľvek pomoc.

https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK9709000000005185298933

Michal Pavlík

Michal Pavlík

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  101x

Otec dvoch dcér, podnikateľ a aktivista. Nechcem rezignovať nato, čo sa aktuálne na Slovensku deje. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaSociálne veci a rodinaBratislava - Kramáre

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu