reklama

Road Trip: Z Miami na Key West

Cesta cez more. 181 km, 44 ostrovov, 42 mostov a všade dookola more - moja prvá americká road trip. Ako to celé dopadlo?

Road Trip: Z Miami na Key West
Pigeon Key - jeden zo 44 ostrovov a ostrovčekov na ceste z Miami na Key West. (Zdroj: Alena Miklošová)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Autom po mori z Miami na Key West.
Autom po mori z Miami na Key West. (zdroj: Alena Miklošová)

Road trip je americká kultová záležitosť. Podľa nepísaných zákonov sa nemôžete ani rátať za Američana, a už vôbec nie za cestovateľa, ak ste aspoň raz v živote nehodili pár slivák do auta, pustili rádio na plné pecky, šliapli na plyn a “hit the open road”.

Myšlienka hľadania samého seba alebo akejsi bájnej “pravej” Ameriky je hlboko zakorenená v americkej histórii a literatúre. Svet sa mylne domnieva, že road trip bol vynálezom bítnikov, ktorí križovali Ameriku od jedného pobrežia k druhému a späť. Je síce pravda, že 50. a 60. roky boli zlatá éra tohto spôsobu cestovania, keď jej holdovali nielen hipisáci, ale aj rodiny. Otec nasáčkoval do auta maminu, uvrešťané deti a išlo sa na rodinný výlet, presne v duchu výroku Toma Lichtenhelda: "Road trip je skvelá príležitosť pre rodinu liezť si vzájomne na nervy na nových a zaujímavých miestach."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Keď už na road trip, tak jedine vo veľkom štýle :-)
Keď už na road trip, tak jedine vo veľkom štýle :-)  (zdroj: Alena Miklošová)

Hlavný dôvod ohromnej popularity road tripu v tom čase bolo, že auto si už mohol takmer každý dovoliť a benzín bol tak smiešne lacný, že bolo priam hriechom nechať auto sedieť v garáži. Prvý automobilový road trip sa ale uskutočnil už v roku 1903, kedy H. Nelson Jackson a Sewall K. Crocker v sprievode psa menom Bud cestovali v aute Winton Touring Car zo San Francisca do New Yorku. Cesta im trvala 63 dní.

V Amerike tradícia road tripu však existovala ešte pred vznikom áut. Prvá veľká cestovateľská vlna bola v 40. rokoch 19. storočia, keď cestovatelia hromadne tiahli na vozoch či vo vlakoch na Západ. Hlavní hrdinovia v knihách opisujúcich tieto cesty hľadajú bohatstvo, slobodu, dobrodružstvo, či objavujú nové miesta – to isté, čo sa v podstate opakovalo v 60. rokoch 20. storočia. Výsledkom mnohých z týchto kníh je ale často sklamanie: nikto nikdy nenájde to, čo hľadá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pigeon Key - jeden zo 44 ostrovov a ostrovčekov na ceste z Miami na Key West.
Pigeon Key - jeden zo 44 ostrovov a ostrovčekov na ceste z Miami na Key West. (zdroj: Alena Miklošová)

Budík zazvonil ráno presne o 5.00. V polospánku som siahla po telefóne, a s nadľudskou námahou potlačila chuť vyhodiť ho von oknom do tmy, otočiť sa na druhú stranu a pridať pár hodín k môjmu prerušenému spánku. Chvíľu som zvažovala či sa nevykašľať na celý road trip, ale nakoniec som predsa len vstala. Plán bol plán, ale viac ako to, vedela som, že ak nepôjdem teraz, prejde veľmi veľa času, kým sa znovu rozhodnem ísť na road trip. Ak vôbec. Takáto forma cestovania nepatrí k mojim prioritám.

V USA je mnoho historických, legendárných, i menej populárnych trás. S výberom tej pravej pre mňa som nemala problém. V mojom veku už nepotrebujem hľadať samu seba - svoju dušu som už preskúmala miliónkrát. Áno, aj tie najzaprášnejšie kúty. Poznám sa dokonale. Dobré aj zlé stránky. Viem, čo chcem a čo nie. Neklamem samu seba, a nemám problém povedať nie (Čo je pre nás ženy často veľký problém).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pozostatky starej trate z Miami na Key West.
Pozostatky starej trate z Miami na Key West. (zdroj: Alena Miklošová)

Ameriku mám slušne precestovanú a videla som už všetko, o čom som niekedy len čítala a snívala. Takže som nepotrebovala vybrať sa na žiadnu veľkú “duchovnú”, či objaviteľskú cestu. Keďže si neviem predstaviť, čo by sa muselo stať, aby som bola ochotná sedieť v aute 6 dní, 8 až 10 hodín denne, stravovať sa v MacDonalde niekde na benzínke, a s nadšením obdivovať stáda kráv popri ceste, transkontinentálne road tripy išli do koša ako prvé. Chvíľu som uvažovala o Highwayi 1 do Big Sur, alebo Route 101 v Kalifornii. Problém však bol, že to by som kvôli tomu musela letieť na Západné pobrežie, a ruku na srdce, Kalifornia mi v poslednom čase akosi nevonia. Víťazom sa nakoniec jednoznačne stala Overseas Highway na Floride, diaľnica z Miami na Key West. Táto cesta mala v sebe všetky elementy, ktoré milujem - tropické podnebie, more - veľa mora, palmy, ostrovy, nebola príliš dlhá a východisková i cieľová destinácia, boli moje obľúbené miesta (Miami a Key West), plus má zaujímavú históriu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Florida East Coast Railway bola železnica, pod ktorú spadala bývala the Overseas Railway.
Florida East Coast Railway bola železnica, pod ktorú spadala bývala the Overseas Railway. (zdroj: Alena Miklošová)

The Overseas Highway je diaľnica dlhá 181.9 km (113 míľ), vedie cez 42 mostov a spája 44 ostrovov. Diaľnica vedie po bývalej železničnej trati the Overseas Railroad, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1912 a fungovala do roku 1935, keď bola zničená obrovským hurikánom. Škody boli tak veľké, že majitelia železnice neboli v stave pokryť finančné náklady spojené s opravou, a tak pozostatky železnice predali štátu Florida. Aby som to príliš nanaťahovala, štát bývalú trať zalial betónom a postavil na nej diaľnicu.

Socha Henryho M. Flaglera, amerického priemyselníka, ktorý založil Standard Oil a Florida East Coast Railway, pred Múzeom železnice v bývalej stanici v Key Weste.
Socha Henryho M. Flaglera, amerického priemyselníka, ktorý založil Standard Oil a Florida East Coast Railway, pred Múzeom železnice v bývalej stanici v Key Weste. (zdroj: Alena Miklošová)

Cesta z Miami na Key West bez zastávok trvá 3-4 hodiny. Pozdĺž cesty je však veľa zaujímavých miest, ktoré sa oplatí vidieť, a tak z niekoľkohodinovej cesty si v pohode môžete urobiť niekoľkodňovú "ozajstnú" road trip, a prísť domov s kufrom jedinečných zážitkov. A ktovie, možno objavite aj vo svojom vnútri niečo nové a nepoznané.

Zo zastávok pozdĺž Overseas Highway spomeniem len pár:

KEY LARGO

Key Largo je prvý ostrov z reťazca 44 ostrovov spojených diaľnicou the Overseas Highway, alebo ako je diaľnica s láskou prezývaná “Cesta do mora”. Štátny park John Pennekamp Coral Reef sa nachádza v Key Largo a bol založený v roku 1963 na ochranu jediného živého koralového útesu v celej krajine. Tento štátny park stojí za návštevu, keďže je to jeden z mála podmorských parkov v USA.70 námorných štvorcových míľ čistej, chránenej krásy plus množstvo aktivít pre rodiny i jednotlivcov robí park destináciou, kde môžete stráviť celý deň a nenudiť sa. Väčšina návštevníkov sa vydáva na výlet člnom s preskleným dňom, alebo sa ide potápať či šnorchlovať. Snáď najunikátnejšou vecou, ktorú tu môžete vidieť je takmer trojmetrová bronzová socha Krista hĺbin (Christ of the Abyss, alebo známa tiež ako Christ of the Deep). Je to dielo talianskeho umelca Guida Gallettiho, ktoré v roku 1965 bolo Talianskom podarované Spojeným štátom. Socha váži okolo 260 kg a betonová báza, do ktorej je socha vsadená váži zhruba 9 ton. Kristus hľbin sa nachádza 7.6 m pod morskou hladinou. Je pamätníkom všetkým, ktorí zahynuli v morských hlbinách a ochrancom všetkých, ktorí sa naďalej potápajú a spoznávajú morský život.

The Overseas Highway - legendárna dvojprúdová diaľnica z Miami na Key West.
The Overseas Highway - legendárna dvojprúdová diaľnica z Miami na Key West. (zdroj: Alena Miklošová)

ISLAMORADA

Ak ste rybárom, nesmiete obísť obec Islamorada, ktorá je svetovo uznávaná za hlavné mesto športového rybolovu. Obec zahŕňa 6 ostrovov. V prístave si môžete prenajať čln a vybrať sa na rybárske expedície. Zaujímavé je tu tiež Múzeum dejín potápania (History of Diving Museum), kde nájdete pozoruhodné vybavenia a dozviete sa o nezvyčajných technikách potápania používaných v minulosti. Za zmienku a zastávku tiež stojí Morské divadlo (The Theater of Sea), kde si môžete pozrieť show s delfínmi, či kultúrna a umelecká štvrť Morada Way. Kuriózna je obrovská socha homára (Betsy the Lobster) v Rain Barrel Artisans Village.

Homár Betsy (alebo čo všetko nie je umenie).
Homár Betsy (alebo čo všetko nie je umenie). (zdroj: Alena Miklošová)

GRASSY KEY

Grassy Key je zasa povinnou zastávkou pre všetkých milovníkov delfínov. Návšteva Centra výskumu delfínov, ktoré sa venuje ochrane, záchrane zranených delfínov a vzdelávaniu ľudí o týchto úžasných tvoroch, je fascinujúca a zábavná. Nielenže sa dozviete neuveriteľné fakty, ale môžete si tu aj zaplávať s delfínmi - a to je niečo, na čo budete spomínať do konca života.

Ostrov Grassy Key je súčasťou mestečka Marathon.

Fascinujúci svet delfínov môžete spoznať v Grassy Key.
Fascinujúci svet delfínov môžete spoznať v Grassy Key. (zdroj: Alena Miklošová)

MARATHON

Ak po všetkom tom športovaní máte chuť akurát tak vyvaliť sa na pláž a celý deň sa nepohnúť, príjemnou zastávkou môže byť mestečko Marathon, ktoré sa rozprestiera na trinástich ostrovčekoch. Obľúbenou a nevšednou je tu Sombrero Beach s bielym mäkkučkým pieskom a tyrkysovou vodou. 

Sombrero Beach je tiež miesto, kde raz do mesiaca sa uskutočňuje verejné vypúšťanie vyliečených korytnačiek z neďalekej Korytnačej nemocnice (Turtle Hospital) späť do mora. Od apríla do októbra je pláž jednou z mnohých oblastí určených na hniezdenie morských korytnačiek na Floride. Loggerheads sa v noci vytiahnu na pláž, aby nakladali vajíčka do piesku. (Vyhýbajte sa označeným hniezdam. Vyliahnutie vajec trvá 55 až 60 dní.) Ak vás chcete dozvedieť viac o tom, ako liečia morské korytnačky, nemocnica poskytuje pre turistov prehliadky nemocnice.

Starý Seven Mile Bridge dnes slúži chodcom a cyklistom.
Starý Seven Mile Bridge dnes slúži chodcom a cyklistom. (zdroj: Alena Miklošová)

Zlatým klincom celej cesty je bezkonkurenčne Seven Mile Bridge, ktorého konštrukcia začala v roku 1909 a do užívania bol odovzdaný v roku 1912, ako súčasť železničnej trate the Overseas Railroad. V čase svojho otvorenia patril k najdlhším mostom na svete a bol nazývaný ôsmym divom sveta. Dnes tento starý most slúži pre chodcov a cyklistov. Vedľa originálneho 7-míľového (11 km) mosta sa tiahne nový, moderný,most slúžiaci pre motorové vozidlá.

A bolo to presne tu, počas jazdy po tomto moste, keď som si uvedomila, že som totálne podľahla čaru road tripu. V rádiu znela stará dobrá klasika od “Dream” od Fleetwood Mac až po “I want to break free” od Queen. Vietor tancoval s mojimi vlasmi šialený rock-and-roll, a slnko bozkávalo moju tvár na 1000 spôsobov. Na úzkej dvojprúdovke len my dvaja v červenom kabriolete, obklopení z každej strany tyrkysovým oceánom. Môj skeptizmus to vzdal a zaliezol sa schovať pod zadné sedadlo. A ja som naplno vychutnávala krásu okamihu, keď neexistovalo žiadne včera, ani zajtra. Žiadne problémy, žiadne pochybnosti, žiadne povinnosti. Boli sme len my dvaja, teraz a cesta.

Alena Miklošová

Alena Miklošová

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  88x

Historička, cestovateľka a príležitostná autorka. Zoznam autorových rubrík:  O všeličomO New Yorku z New YorkuAmerický zápisník

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu