reklama

Ľadová voda nepomáha

Choroba je niečo, čo zmení váš pohľad na svet. Chorý človek má len jedno želanie – byť zdravý. Keď ste na pokraji síl, či už ako rodinný príslušník pacienta alebo sám pacient, zúfalo hľadáte čo i len najmenšiu pomoc, ktorá by zmiernila vaše utrpenie. Zrejme tak vznikla momentálne najznámejšia výzva na svete – Ice Bucket Challenge.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Ako iste viete, ide o prijatie výzvy, kedy sa oblejete vedrom studenej vody a nominujete ďalších troch ľudí, ktorí musia urobiť to isté. Najznámejšia sociálna sieť je preplnená videami, kde ľudia kričia pod prúdom ľadovej vody a skáču, aby sa trochu zahriali. Ostatní priatelia sa na tom zabávajú a čakajú, kedy nominujú aj ich.

Pôvodný zámer tejto výzvy bola snaha vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov na pomoc ľuďom, ktorí trpia degeneratívnym ochorením Amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Ide o postupnú stratu kontroly nad vôľou ovládanými svalmi, kedy vzniká problém pri jemnej motorike a časom ochabnú svaly na končatinách a na krčnej chrbtici. V neposlednom rade ide o problémy s prehĺtaním či dýchaním.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím, že tvorca tejto výzvy zo začiatku nevedel, že spôsobí podobný boom. A ak to bolo predsa jeho cieľom, vymklo sa to z pod kontroly a stala sa z toho veľkonočná oblievačka samých seba bez udania dôvodu.

Výzvu zo začiatku prijali len niektorí americkí moderátori, neskôr známe osobnosti a napokon sa z toho stal hit internetu a tohto leta. Pravidlá zneli tak, že ak vás niekto nominuje a neoblejete sa, musíte poslať na istý účet 100 dolárov a ak sa oblejete, len 10 dolárov.

Pýtam sa, prečo sa z toho oblievania stal tak veľký hit, keď tým, že sa oblejeme, prispejeme menej? A prečo veľa ľudí vo svojom videu nespomenie účel tejto výzvy? Ľudia by mali robiť to, čo má význam. Je šľachetné chcieť niekomu pomôcť a skláňam sa pred tými, ktorí sa obliali a taktiež prispeli akoukoľvek sumou. Nie je dôležité koľko to bolo a či sa pochválili výškou príspevku. Dôležité je, že nezištne pomohli. Ale prečo na to potrebujeme vedro studenej vody?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno je argument o smädných deťoch v Afrike hlúpy, ale skúste nominovať človeka žijúceho v krajine, kde vládne sucho alebo naopak, obyvateľa krajiny, ktorú bičujú záplavy a práve mu jeho dom odplavila storočná voda. On nemá bohužiaľ na výber, či túto výzvu prijme. Príde si po neho sama.

Je tisícka spôsobov ako môžete pomôcť a prispieť aj bez týchto podobných výstrelkov so snahou byť cool a s riskovaním zápalu pľúc, keďže tohtoročné leto tejto výzve príliš nepraje. Môžete napríklad urobiť 20 klikov, ktoré prospejú aj vášmu zdraviu. Môžete vypiť pollitra vody a rozprúdiť spomalenú krv z nedostatku vody, ktorá sa vyparuje počas vášho celodenného sedenia za počítačom a sledovaním oblievačky. Alebo nemusíte urobiť nič, nenapísať o tom status, nepridať fotografiu na instragram, len jednoducho prispieť. Je množstvo organizácií, ktoré prijímajú pomoc dobrovoľníkov. Či už ide o podporu pacientov chorých na ALS alebo o podporu iných ťažkých osudov, s ktorými sa ľudia na svete trápia. Myslím, že najlepší pocit z pomoci dosiahnete vtedy, keď to urobíte z vlastnej iniciatívy a bez toho, aby to o vás vedelo vašich 600 virtuálnych priateľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ak sa chceme už naozaj oblievať, nech je to bez zbytočných kociek ľadu, ktoré vám vodu po vhodení do nej tak rýchlo neochladia. Alebo si radšej počkajme do tej Veľkej noci a prispejme aj bez toho.

Tu je odkaz na stránku, kde môžete prispieť a nepotrebujete na to ani "odkliknutú kolonku", že ste podstúpili tento zvláštny rituál: 
https://secure2.convio.net/alsa/site/Donation2?df_id=27420&27420.donation=form1&__utma=239110995.2062663989.1409007594.1409007594.1409010707.2&__utmb=239110995.1.10.1409010707&__utmc=239110995&__utmx=-&__utmz=239110995.1409007594.1.1.utmcsr=(direct)|utmccn=(direct)|utmcmd=(none)&__utmv=-&__utmk=240858944

Petra Mikulajčíková

Petra Mikulajčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Obyčajný človek s neobyčajnou chtivosťou písať Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu