reklama

Budú obedy zadarmo?

Politická strana Sme rodina predložila návrh zákona, ktorým chce opäť zaviesť „obedy zadarmo“.

Budú obedy zadarmo?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

„Obedy zadarmo“ nebudú zadarmo

Prvým problémom „obedov zadarmo“ je, že nikdy neboli a ani nebudú zadarmo. Preto ten, kto ich nazýva obedmi zadarmo, populisticky zavádza a klame. Cena obeda totiž pozostáva z nákladov na nákup potravín, ktoré stanovuje Ministerstvo školstva prostredníctvom finančných pásiem pre školské stravovanie a z režijných nákladov. Dotácia na obed, ktorú navrhuje chaoticky navýšiť pani poslankyňa, by pokrývala len náklady na nákup potravín. Pokrytie režijných nákladov by aj naďalej ostalo na samosprávach, prípadne rodičoch. Čiže žiadne obedy zadarmo - pre nikoho.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

„Obedy zadarmo“ pre všetkých

Tým najdôležitejším problémom legislatívneho návrhu pani poslankyne je cielenie samotného opatrenia. Legislatívny návrh v podstate nerieši, či má rodič príjem 5000 EUR alebo 500 EUR, jeho zámerom je plošná pomoc. A to nie je správne. „Obedy zadarmo“ by mali byť cielené len na deti a žiakov z nízkopríjmových rodín, v opačnom prípade budú finančné prostriedky využité neefektívne. Je potrebné taktiež uviesť, že rodinám s tzv. štandartným alebo nadštandartným príjmom boli už zvýšené prídavky na deti a zároveň zvýšený daňový bonus.

Aktuálne je dotácia na stravovanie cielená pre deti a žiakov v hmotnej núdzi. Vhodnejším než plošným zavedením dotácie na obed je v tomto prípade dialóg o možnosti rozšírenia dotácie pre ďalšie nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Rozdielna dotácia pre materské školy a 1. a 2.stupeň základných škôl

Problém by mohla predstavovať aj navrhovaná rozdielna suma dotácie na stravu pre materské školy, či 1. stupeň a 2. stupeň základných škôl. Školským jedálňam to spôsobí zbytočné komplikácie a administratívnu záťaž. Je smutné, že z dialógu o nastavení takéhoto opatrenia je vynechaná „prax“, teda zamestnanci zariadení školského stravovania a zriaďovatelia, ktorí dané opatrenia v minulosti vykonávali a v prípade prijatia ich aj budú vykonávať.

 

Nedostatočné personálne a materiálno – technické zabezpečenie školských jedální

V prípade plošného zavedenia zvýšenej dotácie na obed, tento legislatívny návrh okrem nedostatočného finančného ohodnotenia zamestnancov v školských jedálňach nemyslí na množstvo ďalších problémov spojených so zvýšenými nákladmi pre zriaďovateľov a školské jedálne. Personálne a materiálno – technické vybavenie školských jedální je vo viacerých prípadoch nedostatočné a priemerný vek zamestnancov v školských jedálňach sa neustále zvyšuje. Zavedenie opatrenia, ktoré navrhuje pani poslankyňa Krištúfková môže v praxi spôsobiť problémy pri príprave a výdaji stravy, čo môže negatívne ovplyvniť aj samotnú kvalitu pripravovanej stravy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Legislatívny návrh je nielen vrcholne populistický, neefektívny ale aj chaotický. Podobne ako pri „obedoch zadarmo“, ktoré zaviedla vládu SMERU je aj v tomto prípade veľký problém samotné nastavenie opatrenia. Prijatie navrhovaného opatrenia spôsobí zriaďovateľom, školským jedálňam a ich zamestnancom administratívnu a finančnú záťaž. Prijatiu opatrenia akým majú byť „obedy zadarmo“ by mal preto predchádzať široký dialóg medzi všetkým zainteresovanými stranami.

 

Riešenie SaS

Jednoduchým riešením pre zvýšené ceny obedov je zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR jednotné navýšenie dotácie na obed zo súčasných 1,30€ na 2,30€/obed. Rozdiel z dotácie, ktorý by ostal školským jedálňam, ktoré majú nižšiu cenu obeda ako 2,30€, by mohli využiť zriaďovatelia na čiastočné pokrytie režijných nákladov. Aktuálne je dotácia na stravovanie cielená a nastavená správne, teda pre tých, ktorí ju skutočne potrebujú. Jediný problém aktuálne predstavuje len nedostatočná výška dotácie. V súčasnej situácii nie je dôvod uchyľovať sa k takýmto populistickým a neefektívnym krokom na úkor verejných financií. Iba žeby sa blížili voľby.

Mikuláš Prokop

Mikuláš Prokop

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  12x

✔ Výživa ľudí ✔ Školské stravovanie ✔ člen politickej strany SaS Zoznam autorových rubrík:  Výživa a stravovaniePolitikaŠport

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu