reklama

Výzva všetkým ženám - rakovina sa dá poraziť

Ak si prečítate tento článok, prosím upozornite na fakty v ňom uvedené svojich známych, šírte osvetu, možno zachránite ľudský život.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Viem aké je to nepríjemné. Vidím to na svojej žene, vždy keď má ísť na mamografiu, bojí sa. Chápem ju. Je to ťažké, každý sa bojí, že mu niečo nájdu. Je to logické a pritom tak hlúpe. Ak mi to nenájdu a mám to, je to lepšie riešenie?

Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia žien vo veku od 35 do 59 rokov. Ročne v európskej únii na toto ochorenie zomrie 88 000 žien.

V počiatočných fázach rakoviny prsníka je liečiteľnosť až 90%! Až 9 z 10 žien sa môže včasnou diagnostikou vyliečiť. Veď to je úžasné číslo. Nie je lepšie vedieť, ako nevedieť? Muži buďte zodpovední, sledujte či práve vaša žena dodržiava pravidelné prehliadky, či si robí samovyšetrenie, či navštevuje svojho lekára. Opakujem 9 z 10 žien sa včasnou diagnostikou môže vyliečiť.

Muži choďte so svojimi ženami na vyšetrenie. Možno práve vy svojej žene zachránite život svojou zodpovednosťou. Videl som mnoho prípadov, pre ktoré už bolo bohužiaľ neskoro. Výčitky, plač, beznádej, je vždy veľmi ťažké sledovať, ako umiera žena, ktorá "len" zanedbala prevenciu.

Doteraz som zaevidoval niekoľko osvetových kampaní, či už z radov neziskových organizácií alebo súkromného sektora napríklad Avon. Reálne však až súkromná zdravotná poisťovňa (Dôvera) pridala k osvete konkrétny čin – preventívne vyšetrenie na mamografe priblížila bližšie k svojim poistenkyniam. Na vyšetrenie sa nečaká, dá sa naň pohodlne objednať, personál je milí a ústretoví. Len dúfam, že dostatok žien pochopí, že na kontrolu treba chodiť pravidelne. Možno im to zachráni život. Kiežby aj štátne zdravotné poisťovne robili podobné aktivity a neriešili len hlúpe zľavy v predajniach, fitnescentrách, atď. Koľko zachránených životov, by to znamenalo?

Ľudia, ktorí čítate tento článok, prosím, pripomeňte ženám vo svojom okolí dôležitosť pravidelných návštev lekára. Možno aj tento článok niekomu zachráni život.

Informácie o tom, ako vyšetrenie prebieha a ako si môžte urobiť samovyšetrenie prsníka

Milan Galbo

Milan Galbo

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Lekar ktory odisiel do Canady ked mu bolo najhorsie, a ktory sa vracia na Slovensko ked mu je najlepsie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu