reklama

Ignorácia štátneho aparátu.

Ľudí ktorí potrebujú pomoc stále pribúda. Štát by sa mal postarať o svojich ľudí a nie im hádzať polená pod nohy. Zdravie je prvoradé, na ňom sa nemá a nesmie šetriť. Nechcem teraz riešiť politiku. Chcem len poukázať na ignoráciu ľudí ochotne pomôcť a na vzťahy medzi MZ SR a Združením Sclerosis Multiplex Nádej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Ako vždy je všetko o peniazoch. Ale to ľudí čo si celý život platia odvody do zdrav.poisťovní nemusí podľa mňa zaujímať.Niekto si povedal, že ušetriť sa dá aj na pacientoch so sclerosou multiplex.Zmenili podmienky na liečbu a tak sa zníži počet liečených pacientov. K 1.1.2012 nadobudli tieto zmeny účinnosť.

Pacientov s touto diagnózou je na Slovensku 5000 až 8000.Ide o postihnutie rôznych častí centrálneho nervového systému (multiplex) prejavujúce sa atakami výskytu ťažkostí (hmlisté alebo dvojité videnie, závraty, slabosť končatín, poruchy koordinácie a pod.) pri demyelinizácii (poškodení obalov nervov), pričom vznikajú ložiská menejcenného tkaniva (sclerosis). Priebeh ochorenia je rôzny - benígny, atakovitý alebo progresívny. Príčinou ťažkostí je porucha funkcie imunitného systému ktorý napáda vlastné tkanivá - obaly nervov (autoimunitné ochorenie). Ochorenie vzniká najčastejčie vo veku 20 - 40 rokov. Nová kategorizácia liekov ich diskriminuje.Preto sa Združenie Nádej rozhodlo túto situáciu riešiť a žiadalo niekoľkokrát Kategorizačnú komisiu MZ SR o posúdenie a preriešenie ich návrhu.Keďže pacienti boli úplne vylúčení z legislatívneho procesu tvorby pravidiel liečby a liekovej politiky, musia využívať iné nástroje na presadzovanie svojich práv.Preto 8.6.2012 spustili petíciu za zmenu indikačných obmedzení a schválenie podpornej liečby na poruchy chôdze pre pacientov s diagnózou sclerosis multiplex.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku bolo všetko fajn a pridal sa aj Slovenský zväz sclerosis multiplex. Obe združenia začali spolu zbierať podpisy. Lenže problém nastal pred pár dňami keď Slovenský zväz odstúpil od petície len preto, že sa nechal obalamutiť Kategorizačnou komisiou MZ SR. Vraj sa tento problém bude riešiť. Dokonca sa ešte aj ospravedlnili komisii za vzniknuté problémy spojené s petíciou. Ich názor a reakcia bola zverejnená. Ale reakcia Združenia Nádej bola odignorovaná. Stanovisko Združenia Nádej je také , že zatiaľ nedošlo k naplneniu požiadaviek petície k zmene indikačných obmedzení, ale len k prísľubu Hlavného odborníka, že sa v budúcnosti pokúsi hľadať riešenie jedného čiastkového problému (kategorizácia lieku Fampyra). Preto sa Zruženie Nádej rozhodlo pokračovať s petíciou aj bez Slovenského zväzu sclerosis multiplex. Petícia ešte bude trvať do 9.septembra. Súčasná doba je zlá a ľudia su skeptický.Neveria nikomu a ničomu. Ale každého z nás može postihnúť toto ochorenie. Preto budem podporovať a pomáhať Združeniu Nádej ako len viem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto to proste chodí štát,poisťovne,pacienti. Je smutné, citujem pani Valčekovú predsedníčku Združenia Nádej "Ministerstvo Zdravotníctva sa správa podľa toho, ako mu vyhovuje ten ktorý pacient, alebo to ktoré pacientske hnutie. Keď im vyhovovalo vyhlásenie druhej skupiny slovenských SM-károv, ako sa vraj nechali presvedčiť argumentmi, tak ho okamžite aj uložili na svoju web stránku, naše vyhlásenie im až tak nevonia a do dnešného dňa sa neunúvali zavesiť ho na stránku MZ SR".

Žijeme vôbec v právnom a demokratickom štáte ? Kde tu je demokratické a právne povedomie ? ...Veď tu si fakt každý robí len to, čo mu vyhovuje...Kde sa stratila spravodlivosť a úcta aj k inému názoru ? Veď to je jasné ukázanie sily a moci...kto je tu pán a kto je tu "poddaný"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že petíciu dotiahneme a štát si konečne uvedomí čo je najdôležitejšie a to je zdravie.


Milan Smetana

Milan Smetana

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Myslím si,že som ako každý iný človek.Pracujem,mám rodinu.Snažím sa byť zodpovedný a beriem život reálne. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu