reklama

5 znakov toho, že rastiete

Rast a vývoj patria k životu. Ide o základný prírodný zákon. Stačí, keď si predstavíte húsenicu, z ktorej stane nádherný motýľ. Neodmysliteľnou súčasťou rastu sú prekážky a zmeny, ktoré bývajú často veľmi bolestivé.

5 znakov toho, že rastiete
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bez nich by sa ľudstvo ako také neposunulo na vyššiu úroveň. Je to nevyhnutnosť.

Niektorých ľudí stretnú na ceste života turbulentné zmeny, vďaka ktorým si uvedomia, ako veľmi vyrástli. U iných to môže prebiehať pozvoľna a veľakrát si svoj rast neuvedomujú. Všimnú si to až vtedy, keď sa ponoria do seba a uvedomia si vonkajšie situácie, ktoré ich obklopujú. Prinášame vám 5 najčastejších znakov toho, že rastiete. 

Mení sa okruh vašich priateľov

K osobnému rastu nám okrem vnútornej práce pomáha aj okruh blízkych a priateľov. Keď začnete rásť, uvedomíte si, komu sa oplatí venovať svoj čas a energiu. Možno trávite menej času s ľuďmi, ktorí vás emočne vyčerpávali a boli pre vás “toxickí”. Namiesto nich sa vo vašom živote objavia osoby, ktoré vás dobíjajú a zdieľate spoločné hodnoty. Niekedy je ťažké ukončiť vzťah s človekom, ktorého poznáte dlhé roky. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak vám však jeho prítomnosť neprináša pokoj a cítite že vás sťahuje “dole”, zamyslite sa nad tým, či vám ešte môže ponúknuť niečo pozitívne. Nemusíte mať výčitky svedomia, na prvom mieste ste vždy vy sami a zaslúžite si zmenu. Postavte sa k svojej duši ako k domovu, ktorý milujete. Odstráňte všetko, čo vám už viac neslúži, aby vznikol priestor na niečo nové. 

Začnete oceňovať potrebu odpočinku

Ďalším znakom rastu je to, že si uvedomíte, že je pre vás dôležitý oddych. Prestanete mať túžbu byť za každých okolností v centre diania. Namiesto piatkovej divokej párty si zvolíte večer osamote. Namiesto prehýrenej noci radšej zájdete do sauny, pôjdete na masáž alebo len tak strávite čas pri dobrej knihe. Na dobitie energie a prehodnotenie, ako sa posunúť ďalej je vždy potrebný oddych. Ľudia, ktorí rastú si uvedomujú dôležitosť regenerácie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Objavíte v sebe vnútorné dieťa

Život je hra. Ľudia, ktorí sa bavia životom a neberú sa príliš vážne sú šťastnejší než tí, ktorí si zo všetkého robia starosti. Ako spoznáte, že ste duševne povyrástli? Prestanete sa zaujímať o to, čo si myslia druhí

Možno ste sa znova vrátili ku svojim starým koníčkom a prebudili ste lásku k hudbe, tancu alebo všeobecne k tvorivosti. Znovu objavujete podstatu toho, kým ste a obraciate sa späť na svoju dušu. Dovoľujete si prejaviť nefalšovanú radosť, akú zažívajú malé deti. 

Pýtate sa prečo

Už vás nebaví nevedome prijať veci také, aké sú. Vy ich chcete skutočne pochopiť. Snažíte sa porozumieť, prečo niektorí ľudia reagujú tak alebo onak a z akého dôvodu podporujú obmedzujúce a falošné presvedčenia. Debatu vedie vždy ten, kto sa pýta. Kladiete otázky nielen druhým, ale aj sebe. Prehodnocujete svoje minulé rozhodnutia, reakcie a činy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto je vstupná brána do skutočnej zmeny vášho života. Všímate si, ako vaše okolie funguje na autopilote a túžite sa stať slobodne a kriticky mysliacou bytosťou. 

Už vás nebaví povrchná existencia

V súčasnosti veľa ľudí, hlavne tých mladých, túži po uznaní a pozornosti. Radi si kupujú drahé autá, oblečenie, chodia na párty a prezentujú sa, že majú všetkého dostatok. No keď niektorých spoznáte bližšie, zistíte, že je to len póza a sú ovládaní svojím egom. V podstate sa s ničím nedokážu uspokojiť, pretože nežijú v prítomnosti a chcú stále niečo viac. Veľakrát milujú obdiv a uznanie na sociálnych sieťach.

Ľudia, ktorí duchovne povyrástli, sa o takého veci nezaujímajú, pretože vedia, že je to len pozlátko. Nesnažia sa zavďačiť druhým, ale na prvé miesto dávajú svoje šťastie a pocit spokojnosti. Prehlbujú vlastnú sebalásku a ich vnútorný svet má väčšiu váhu, než dosahy na Instagrame. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Milan Tkáč

Milan Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu