reklama

Súťaž o eurofondy vynašla novú profesiu - vybavovačov

Už dlhšiu dobu sa profesionálne zaoberám eurofondami. A za ten čas som sa už stretol s rôznymi problémami, ktoré sú s nimi spojené. Hovorím najmä o problémoch, ktoré majú prijímatelia pomoci, ale sú aj, a najmä, na strane štátu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ako občan by som si želal, aby eurofondy boli využité maximálne efektívne a transparentne. Želám si menšiu moc centrálnych orgánov a zároveň posilnenie kompetencií samospráv. Práve samosprávy, po získaní väčších kompetencií, by mohli rozhodovať o využití eurofondov, pretože oni najlepšie vedia, kde sú potrebné. Samozrejme, len decentralizovať súčasný systém by znamenalo preniesť problémy na nižšiu úroveň, a o to predsa nejde.

Ako základný problém vidím nastavenie pravidiel hry. Nechápem, prečo sa zo získavania eurofondov urobila súťaž, ktorá napomáha rôznym „vybavovačom“ balamutiť potenciálnych beneficientov, že oni dokážu peniaze vybaviť, lebo v Bratislave majú kamarátov na tých najvyšších miestach. Starosta sa pri projektovom zámere s vami začne rozprávať až po otázke – a viete vybaviť na sto percent?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Som presvedčený, že Slovensko by malo nastaviť iné pravidlá hry, aby sa čo najviac zabránilo kšeftovať s peniazmi určenými na pomoc zaostalejším regiónom a ich obyvateľom. Aby po Slovensku nebehali obskúrne figúrky, ktoré za 20 percent vedia všetko vybaviť. Aby vo voľbách nevyhrávali kandidáti na starostov a primátorov z vládnej strany, lebo oni vraj všetko vybavia, a čo chce taký nezávislý, taký nevybaví nič.

Základom je, aby eurofondová pomoc nebola súťažou. Ak sú peniaze určené pre zaostávajúce regióny, mali by sa vytvoriť jednoduché pravidlá napr. na základe výšky nezamestnanosti, HDP, životného prostredia... a určiť oprávnený prijímateľ pomoci, ktorý by na základe toho vedel jasne získať obraz toho, na čo má nárok. Starosta by tak nemusel plytvať peniazmi z biedneho obecného rozpočtu na projektové dokumentácie, ktoré potom odloží do šuflíka. A „vybavovači“ by sa museli premiestniť do iného segmentu trhu, kde by museli opäť presviedčať, že všetko vybavia za niekoľko percent. Ale možno to takto niekomu vyhovuje...

Miloš Meričko

Miloš Meričko

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímajú ma ľudia, spoločenský život. Mám rád knihy, humor a vždy niečo nové. A v neposlednom rade som hrdým Humenčanom, aj keď to niekedy nie je ľahké. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu