reklama

Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni

Kolaps cien, ktorý sme od pandémie čakali, neprišiel. Nedostupnosť pôsobí na mestskú spoločnosť ako rakovina. Nie každý má prostriedky, aby sa s ňou vyrovnal. 

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Je to tu. Zdá sa, že v 35 rokoch života som v stave kúpiť si nehnuteľnosť. Po 16 bytoch, 9 mestách sa usídľujem v tom vlastnom. Nebola to krátka cesta. Človek sa musí nielenže rozhodnúť pre mesto, v ktorom bude žiť, ale i mať dostatočný kapitál nato, aby o tomto záväzku vôbec premýšľal. V mojom prípade ide o Bratislavu, kúpu bytu v pôvodnom stave, ktorého pani majiteľka zomrela počas pandémie. Rodina sa rozhodla predať byt bez realitnej kancelárie za cenu, ktorú okolie označilo za výbornú, na trh výbornú cenu. Samozrejme v pôvodnom stave s nutnosťou kompletnej rekonštrukcie. Bola som prvá, ktorá byt videla. Bola som tiež posledná, ktorá ho videla. Celé rozhodovanie sa odohralo v priebehu 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vždy som myslela, že tak dôležité rozhodnutie, ako kúpa bytu bude trvať nejako ceremoniálne dlho, ale nebolo tomu tak. Ber, kým je. V Bratislave sa na vhodný byt čaká dlho. Jednak tých bytov nie je veľa, nie sú v dobrom stave, prípadne rekonštrukcie naozaj nezodpovedajú vkusu a potrebám mojej generácie. No a pokiaľ ide o lokalitu - dostupnosť verejnej dopravy, škôl a škôlok, parkov, športovísk - to sú často tak nadstavbové kritéria, že sa k nim nedostanete. 

Ale podarilo sa. Musím povedať, že ak by som nemala dosť známych, ktorí mi byt mohli posunúť, dostatok vzdelania o mestskom plánovaní, feminizme a finančnú kapacitu, mohla by som spraviť chybu. Ale tak prišlo 24 hodín. Šla som do toho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sama.

V banke nastal prísny posudzovací proces. Hypotéku som dostala. Keď som podpisovala tento záväzok, pani, ktorá vybavovala žiadosť sa nahla a povedala mi. VIete, ste možno jedna z posledných v generácii, ktorá si hypotéku berie sama na seba. Bez partnera. Mám pomerne slušnú prácu, ale i tak sa mi zdá, že sa moje náklady na bývanie neproporčne dvíhajú. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vlastníctvo je emancipácia

Možno ste posledná z generácie, ktorá si hypotéku berie sama na seba. Moment vlastníctva, moment emancipácie. Kanadská geografka Leslie Kern v rámci svojho výskumu zistila, že okolo roku 2000 bolo v Toronte množstvo mladých žien, ktoré sa vrhli do kúpy tzv. kondomínií. V prieskumoch ženy uvádzali motiváciu vlastnej emancipácie a pocitu stability. Mať to vlastné, bez odkázanosti na partnera. V živote spoločnosti, ktorý sa definuje vo svojej normalite rodinnými zväzkami sa zrazu klientka, mladá, profesionálka, žena stala novým, perspektívnym elementom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kern prieskum zopakovala o niekoľko rokov. Ceny bývania, ceny na život v Toronte tak ako ostatných významných mestách rýchlo vzrástli. Žien, ktoré si byty kupovali samé pre seba ubúdalo. Rovnako tak ich ubúdalo v nájmoch. I sama Kern vo svojej nedávnej knihe Feminist City, popisuje, že od momentu narodenia dcéry a následného rozvodu sa jej finančná situácia zhoršovala a nestačila v závode so zvyšujúcimi sa nájmami. Postupne sa sťahovala ďalej a ďalej od centra, jej dochádzkové vzdialenosti do práce sa zväčšovali a na predmestí nebolo mnoho príležitostí pre rozvoj jej dcéry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Frauen Werk Stadt, bývanie a materská škôlka umiestnená v jeho centre. Výstavba dosahuje maximálne 5 podlaží, čo je limit pre to, aby ste mali zvukový a vizuálny kontakt s dvorom / povrchom. Tak môžete napríklad byť doma a vaše dieťa sa pod vašim dohľadom
Frauen Werk Stadt, bývanie a materská škôlka umiestnená v jeho centre. Výstavba dosahuje maximálne 5 podlaží, čo je limit pre to, aby ste mali zvukový a vizuálny kontakt s dvorom / povrchom. Tak môžete napríklad byť doma a vaše dieťa sa pod vašim dohľadom (zdroj: Frauen Werk Stadt)

Kern, vysokoškolsky vzdelaná, rozvedená matka pôsobiaca v akadémii nakoniec prijala ponuku učiť geografiu na Mount Allison University a natrvalo vymenila Toronto za mesto o počte 5000 obyvateľov. Výmenou za finančnú dostupnosť, popisuje stratu všetkých výhod mesta, ktoré ako mladá žena bez záväzkov zažívala. Napríklad pocit emancipácie, slobodný pohyb po meste, bohatú ponuku spoločenského, kultúrneho života. Možnosť spoločensky a politicky sa angažovať. Možnosť byť v kruhu tých najlepších. Možnosť žiť svoju osobnosť bez sociálnych tlakov okolia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jej príbeh, hoci je zo západnej strany Atlantiku má v sebe viacero momentov, ktoré môžeme vnímať i v našom kontexte.

Dostupnosť bývania. Rozvod a s tým okamžite súvisiace finančné a logistické potiaže, pretože s dieťaťom v meste ostala sama. Jej postupné vyosenie z lepšie vybavených susedstiev, ktoré nedokázala v nájme utiahnúť, až do úplného exitu a výmeny mesta za minimesto a lá Stars Hollow. 

Ženy majú v otázke vlastníctva a domova iné podmienky ako muži. Zo všetkých vyzdvihnem tieto tri:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. všeobecne nižšie finančné možnosti takmer počas celého života

  2. spoločensky očakávaná, neplatená starostlivosť o domácnosť a rodinu

  3. všeobecne dlhší život a horšie zdravie

Žijete dlhšie a takmer celý život zarábate menej

Je už snáď i u nás známe, že Slovenky zarábajú v priemere o pätinu menej ako mužskí krajania. V podstate jediným obdobím, kedy sa ženy približujú k platom mužov sú vo fáze prvých rokov kariéry, kým nenastane rodičovstvo. Inštitút finančnej politiky nedávno zverejnil štúdiu s príznačným názvom: Koľko stojí dieťa? Z výsledkov vychádza, že už s prvým dieťaťom žena zarába o poznanie menej ako predtým. A s narastajúcim počtom detí je pokles zdrojov citeľnejší hlavne pre ženy s vyšším vzdelaním. Stručne, tieto ženy sa málokedy vrátia na svoju pôvodnú úroveň, málokedy dosiahnu na najlepšie práce, ktoré predtým ľahšie dosahovali. Naopak ženy s nižším vzdelaním majú väčšie možnosti znova sa uplatniť. Otázkou ostáva kde a za koľko? 

Ak by tu niekto namietal, že je to predsa partner, ktorý by mal zabezpečovať stabilitu - môžeme povedať, že aj pokiaľ je tomu tak a hovoríme o dvojici, ktorá sa zosobášila alebo zrovna nerozviedla, je to manžel/partner, ktorý dlhodobo kumuluje príjmy vo svoj prospech. Napríklad vo forme odvodov do poisťovní, základu na dôchodok a možností investovať. Nefiguruje tam meno partnerky. 

Keď hovoríme o starých ľuďoch, hovoríme hlavne o ženách

Ženy žijú v priemere o 4.5-6 rokov dlhšie ako muži, ich zdravie je však horšie. V kategórii veľmi starých ľudí, nad 75 rokov a vyššie, kedy všeobecne začínajú vážnejšie zdravotné problémy a odkázanosť na asistenciu tvoria často až ⅔ populácie tejto skupiny. Tieto ženy, pokiaľ nemajú akumulovaný dostatočný kapitál, či vlastný alebo vo svojej rodine nemajú veľa príležitostí. Ani zárobkov. S krehkým zdravím a malým množstvom sociálnych väzieb dožívajú samy. Vo vlastných bytoch, prípadne už domovoch dôchodcov, lebo svoj byt uvoľnili príslušníkom rodiny. Keď sa na to tak pozerám, je to scenár, ktorý nikdy nechcem zažiť. Nechcem aby ho zažili ani moje sestry. Nechcem ho pre žiadnu ženu. 

Horšia finančná situácia žien počas ich života nie je ich individuálnym zlyhaním, je to systém, ktorý ženy finančne znevýhodňuje. A to vytrvalo, až do smrti.

Čo s tým?

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Milota Sidorová

Milota Sidorová

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Feministka, urbanistka a autorka v službách spravodlivejších miest. www.milotasidorova.com Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu