reklama

Kvantita na úkor kvality?

Na Slovensku je téma vysokých škôl neustále prepieraná v médiách. Každý sa sťažuje, že ich je veľa a že produkujú veľké množstvá absolventov ako na bežiacom páse.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Slovensko má v súčasnosti takmer dvadsiatku verejných univerzít a vysokých škôl a viac ako desiatku súkromných a zahraničných škôl. Vzhľadom na to, koľko žije na Slovensku obyvateľov je počet vysokých škôl priveľmi vysoký. Tie neposkytujú dosť kvalitné vzdelanie. A to je jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý odchádzajú najlepší študenti do zahraničia.

Podľa akreditačnej komisie je na vysokých školách priveľa študijných programov a chýbajú kvalitní ľudia, ktorí by ich zabezpečovali. Medzi vysokými školami chýbajú také, kde by bakalárske štúdium bolo priamo zamerané na prax študentov. Akreditačná komisia si myslí, že treba zmeniť súčasné financovanie výučby neohlásenými návštevami členmi komisie či znížiť celkový počet bakalárskych programov a zvážiť zavedenie maximálneho počtu študentov pre niektoré študijné programy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prezident, Andrej Kiska, sa v jednej diskusii vyjadril, že naše školstvo má zastarané osnovy, nedostatočné podmienky pre pedagógov a tiež slabú schopnosť vedy podieľať sa na skutočnom výskume. Vyjadril svoj kritický názor na to, že naše vysoké školy „vyslovene produkujú skladníkov v Nemecku či Írsku alebo nezamestnaných“. Aj on si myslí, že vysoké školy by mali byť prepojené s praxou.

Kvalitu vysokých škôl je zložité merať, meria sa podľa toho, koľko publikujú profesori a na základe toho, koľko absolventov danej vysokej školy je zamestnaných či nezamestnaných. Kvalita je však o výučbe, ale výučba na Slovensku je podľa Samuela Abraháma „ďaleko za opicami“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neprináleží mi hodnotiť kvalitu našich vysokých škôl, ale každý aj doslova so sedliackym rozumom pochopí, že v systéme nášho školstva nie je niečo v poriadku. Nie je totiž normálne a možné, aby vysoké školy produkovali nespočetné množstvá absolventov, ktorí sa nemajú šancu uchytiť v ich profesii, keďže spolu s nimi skončilo školu viac ako minimálne sto ďalších študentov. Keď už sa absolventovi podarí nájsť si nejaké miesto, ktoré by mu ako tak vyhovovalo, nastáva ďalší problém, a ten je to, že mnoho absolventov nespĺňa požiadavky potenciálnych zamestnávateľov. V iných prípadoch zas zamestnávatelia nie sú schopní splniť finančné požiadavky svojich možných zamestnancov, a preto mnoho z absolventov končí práve na úradoch práce. Študenti by mali byť podľa môjho názoru na prvom mieste. Žiaľ, je to naopak. Vysoké školy na Slovensku sa riadia filozofiou „čím viac študentov, tým viac peňazí“. 

Miroslava Gajdošová

Miroslava Gajdošová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

‎Be proud of who you are. Don’t try to change yourself for others. Boys and friends will come and go, just focus on you and your future. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu