reklama

Odkiaľ pokiaľ s humorom

Nasledujúci text je ľahkou úvahou o tom, či humor môže mať svoje hranice a zároveň je otvoreným listom Denníku N.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ak uznáme, že sloboda prejavu nie je bezbrehá a má svoje hranice a ak uznáme, že humor je špecifickou formou prejavu, tak logicky musí platiť, že aj humor nemôže byť bezbrehý a má svoje hranice.

To, že hranice humoru nie sú nikým presne zadefinované a že ich nevieme presne určiť, nie je až také dôležité a ani potrebné. Opak by bol katastrofou a je dobré, že takéto ambície nemáme. Tieto nie fixné hranice závisia od konkrétnej osoby, konkrétneho humoru, konkrétnej situácie a konkrétneho priestoru a času. Do hraníc humoru sa triafame viac menej presne. Okrem tých, ktorí sa triafať nechcú a ktorým nezáleží ani tak na humore, tolerancii a znášanlivosti, ale sú zameraní na seba samých, na svoj exhibicionizmus, alebo pestovanú nenávisť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak žijeme v kultúrnom a civilizovanom prostredí, ktorej súčasťou bola aj výchova a vzdelanie, tak sa dá predpokladať, že sme aspoň trochu kultivovaní a máme osvojenú citlivosť nielen voči sebe ale aj voči iným a inakým.

K našej občianskej zrelosti patrí aj schopnosť vnímať históriu, zvyky a bolesť iných, tých druhých, s ktorými žijeme v spoločnom štáte a ktorí môžu byť predmetom nášho humoru.

 Prečo to píšem? Dňa 2.2.2023 sa redaktori humoristického podcastu Denníka N zabávali, na môj vkus veľmi primitívnym spôsobom, na tému holokaustu. Stane sa všeličo, sme rôzni. Keďže Denník N k tejto kauze nezaujal odmietavé stanovisko, podcast nestiahol, za svojich (?) redaktorov sa neospravedlnil, asi považuje udalosť za vybavenú a je na strane redaktorov. Denník N uverejnil niekoľko rôznorodých článkov svojich redaktorov a externých prispievateľov. Svoj vlastný názor Denník N na túto kauzu neprezentoval. Denník, ktorý apeluje na slušnosť, na vzájomnú znášanlivosť, na kultivovanie slova a jeho prejav, necháva odhniť časom svoj výsmešný podcast https://dennikn.sk/3221428/toto-vystrihneme-danteho-quattro-formaggi/?ref=list . Stačí si vypočuť cca 2 minúty od vysielacieho času 21:25 minúty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pre ľahšie pochopenie myšlienky, že humor nemôže byť bez akýchkoľvek zábran a obmedzení, ponúkam 3 kresby z pripravovanej knihy F. Guldan, M. Pollák: Viac/menej ne/vážne 5.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Miroslav Pollák

Miroslav Pollák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  98
  •  | 
  • Páči sa:  374x

Som presvedčený, že žiadna generácia nie je dokonalá, neomylná a imúnna voči pokušeniu ku kolektívnym a definitívnym riešeniam svojich problémov na úkor menšín. Pred každou generáciou stojí jednoduchá a ťažká úloha zároveň: nepodľahnúť týmto pokušeniam! Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu