reklama

O prejavoch lásky

Preložené od Zsolta Fekete o podobách prejavu lásky.

O prejavoch lásky
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Prečítal som si tento status a zmeravel som...

"Potom, pred desiatimi rokmi, som bol na návšteve u priateľa. Bol to muž v strednom veku, v najlepších rokoch života, chladný materialista, známy žralok vo svete obchodu.

Celé desaťročia kvalifikoval moju viacrozmernú víziu nedbalým žmurknutím a slovami: "Ty si predsa dobrý človek!".

Sedeli sme sami v obrovskej obývačke, jeho rodina ešte nebola doma. Dobre som poznal jeho milú, peknú manželku a osemročné dieťa; dievčatko s mentálnym henikepom a hoci dokázalo komunikovať svojím vlastným spôsobom, potrebovalo neustálu starostlivosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bol som na chodbe nemocnice, keď sa môj priateľ dozvedel o chorobe svojej dcéry. V tvári sa mu nepohol ani sval - emócie považoval za hlúposť chémie, ich prejav za slabosť hlupákov oklamaných touto chémiou - vôľu mal omotanú okolo duše ako päsť v uzle.

Keď sa jeho rodina vrátila domov, dieťa ku mne pribehlo a pozdravilo ma svojím zvláštnym, nespisovným jazykom. Objalo ma. Na perách malo pokrútený úsmev, v očiach iskrivé teplo.

Čoskoro sme zostali sami; počul som, ako na poschodí púšťajú vodu do vane. Môj priateľ sa ani nepohol. Len sme sedeli. Potichu. Stmievalo sa, ale svetlo sme nerozsvietili...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Vieš! - zrazu povedal: "Minulý týždeň sme boli na prvomájovej oslave. V háji. Bol to obvyklý večer s pivom a párkami, prudký závan nostalgie za starou politikou...

...počúval som.

- A... a keď sme sa potácali v dave, premýšľal som, čo tu robím medzi všetkými tými proletármi. Kričali, tlačili sa, otierali sa o mňa svojimi spotenými telami; viem, ako to znie, ale pravdou je, že sa mi hnusil aj ich zápach. Snažil som sa dostať rodinu domov, ale potom sme počuli hudbu. Hrala klasická krčmová kapela, hudobníci bez talentu a posilnení alkoholom tlačili svadobný rock a "panské" publikum tlieskalo, keď odložilo plastové poháre s pivom a od mastnoty z klobás postriekané tanieriky...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...počúval som.

- Ale vedel som, že musíme ísť. Pretože moja dcéra... moje dievčatko miluje hudbu. Ona... no, nie je čo vysvetľovať. Sophia je výnimočné dieťa. Často sa uzatvára vo svojom vlastnom svete, ale hudba ju vždy vyvedie von z jej ulity. A keď sme prišli k pódiu, moje dievčatko začalo tancovať. Samozrejme, že nevie tancovať... - Aj v tme som videl, ako si utiera slzu, ktorá sa mu skotúľala z kútika oka.

Len sa kŕčovito zatriasol. A... zrazu som si všimol, že stojím ďalej od nej. Že sa vzďaľujem preč. Že sa hanbím za vlastnú dcéru.

...mlčal som.

Nemohol som si pomôcť.

- A potom hudobníci odložili svoje nástroje a pridali sa k hltajúcemu davu. A Sophia zmizla, potom sa zrazu objavila na pódiu a začala búchať do bubnov. Samozrejme, že bola z rytmu, ale na tvári mala nadpozemský úsmev... a... - ani sa nesnažil zakryť slzy - a všetci ju pozorovali. Všetci videli, že je iná... a potom hudobníci vstali ako jeden, išli k svojim nástrojom a začali hrať... s mojím dievčatkom... s mojou Sophi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...počúval som.

Nemohol som robiť nič iné.

- A keď skončili, ľudia začali tlieskať... mnohí stáli... - zaboril si tvár do dlaní a zajachtal, ako vzlykal - Ja... snažím sa byť dobrým otcom. Chcem byť dobrým otcom. Ale tam, keď som videl rozžiarenú tvár svojej dcéry, som pochopil, že tí cudzí ľudia, tí nevzdelaní, nemajetní cudzinci, na ktorých som sa pozeral zvrchu a ignoroval ich, jej dali viac, než by som jej mohol dať ja. A potom som si zrazu uvedomil, že láska je Boh... že je v našich srdciach... a čaká, aby sa mohla prejaviť... aby bola naša.

...počúval som.

Plakal som s ním... Nemohol som si pomôcť."

Miroslav Sopko

Miroslav Sopko

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  79x

manžel, otec, tvorca a správca webu www.zavretaskola.sk Zoznam autorových rubrík:  ŠkolstvoSpoločnosťNezaradenéVzdelávanie

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu