reklama

Školy čelia ďalšej výzve. Príspevky na nákup učebníc ministerstvo znížilo na polovicu

Radikálne znížený rozpočet na nákup učebníc popiera roky deklarované snahy o skvalitnenie vzdelávania. Aké sú dôsledky?

Školy čelia ďalšej výzve. Príspevky na nákup učebníc ministerstvo znížilo na polovicu
vývoj výšky príspevku na nákup učebníc na žiaka (zdroj - minedu.sk)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V snahe o skvalitnenie slovenského školstva sme ako vydavateľstvo roky upozorňovali na potrebu otvorenia učebnicového trhu. Ten mal školám rozviazať ruky, aby sa pri výbere učebníc mohli rozhodovať samostatne, aby si mohli vyberať zo širšej ponuky učebníc a zohľadňovať aj svoje individuálne potreby (technické vybavenie, metódy výučby a ďalšie). Napriek tomu, že mnohí presadzovali dovtedy zavedený status quo, podarilo sa. Ponuka ministerstvom preplácaných učebníc sa začala rozširovať. Kým v roku 2020 bolo na zozname ministerstvom preplácaných učebníc pre základné školy 802 publikácií, v roku 2023 je ich tam už vyše 1450 (bez učebníc cudzích jazykov).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Narástla tým aj konkurencia medzi vydavateľmi, čo viedlo a stále vedie ku snahe skvalitňovať obsah učebných materiálov. Obrovským pozitívom otvorenia trhu boli aj ušetrené náklady na obstarávanie a rozvoz učebníc. Prenesenie distribučných nákladov na vydavateľstvá uľavilo štátnemu rozpočtu, čo by sa logicky mohlo prejaviť v navýšení zdrojov na nákup učebníc. Prax je však iná a obzvlášť dnes čelia školy, ale aj vydavatelia, ďalšej vlne problémov.


Ministerstvo školstva v máji oznámilo, že na nákup učebníc pre školy bude z rozpočtu na rok 2023/2024 vyčlenených 5,8 miliónov eur. Asi mnohým školám, finančne vyčerpaným po nedávnej energetickej kríze, pri tejto správe vzalo dych. Ide totiž o takmer polovičnú sumu z minuloročných 11,3 milióna, ktoré mali školy k dispozícii. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Radikálne zníženie na polovicu 

K znižovaniu príspevkov na nákup učebníc dochádza už niekoľko rokov. Oproti minulému roku však teraz došlo k drastickému zníženiu - na polovicu. V praxi to teda znamená, že kým škola v minulom roku dostala na nákup učebníc pre žiaka bežnej základnej školy 16 eur, v tomto roku to bude len 7,5 eur. To všetko v časoch dvojcifernej inflácie a krátko po energetickej kríze, ktorá mnohé školy zásadne oslabila. 


vývoj výšky príspevku na nákup učebníc na žiaka (zdroj - minedu.sk)
vývoj výšky príspevku na nákup učebníc na žiaka (zdroj - minedu.sk) 


Rovnako ako školám, aj vydavateľom rástli a neustále rastú náklady – nielen na ich prevádzku, ale aj na vývoj produktov a predovšetkým tlač. Kým priemerná inflácia za rok 2021 predstavovala 3,2 %, v roku 2022 to v dôsledku kríz bolo už 12,8 %, nehovoriac o roku 2023, kedy vo februári vystúpila miera inflácie na neuveriteľných 15,4 %. Tento nárast sa, samozrejme, prejavil v miere nákladov vydavateľov, ktoré chtiac-nechtiac musia premietnuť do koncových cien. Ako inak sa majú popasovať napríklad s enormným nárastom ceny papiera?

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Polovica príspevku na žiaka verzus dvojnásobné náklady na papier


Asi sa zhodneme, že najrelevantnejším ukazovateľom nárastu nákladov vydavateľstva je práve cena papiera. Vo februári 2021 predstavovala cena jednej tony 780 eur, v rovnakom čase v roku 2022 to bolo 1260 eur a v roku 2023 je to už takmer dvojnásobok ceny z roku 2021 – 1555 eur. A to hovoríme len o papieri. Podobne stúpajúcich reťazcov by sme v procese výroby učebníc našli hneď niekoľko. 

Aby otvorený trh fungoval a kvalita školstva mohla rásť, je potrebné systémovo zabezpečiť dlhodobé financovanie, inak sa vývoj učebníc vydavateľom neoplatí, školy si ich totiž nebudú môcť dovoliť. 

Vieme pochopiť, že štátny rozpočet nie je nafukovací balón a má svoje hranice. Ťažšie sa však už rozumie tomu, že sa v čase kríz pristupuje k radikálnemu kráteniu zdrojov práve na vzdelávanie. Roky deklarované snahy vlád o pozdvihnutie úrovne vzdelania tak, zdá sa, opäť ostávajú len sľubmi na papieri, ktorých vážnosť zvyšuje len jeho rastúca cena.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Miroslav Tokarčík

Miroslav Tokarčík

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Riaditeľ Vydavateľstva TAKTIK. Človek, ktorý nechce nečinne pozerať na úpadok nášho školstva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu