Varenie sme si skomplikovali sami!

Ak ste náhodou niekedy dostali nápad otvoriť si reštauráciu, v ktorej budete variť najrôznejšie svetové jedlá a zarobíte na jedinečnosti vášho menu, asi ste zistili, že to nebude také „easy“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

A ak ste nebodaj ešte aj nakukli do príslušnej výhlášky (533/2007), tipujem, že ste od svojho skvelého nápadu upustili. Alebo ste sa zmierili s každodennými kontrolami z hygieny a platením pokút. Na Slovensku je to tak. Ale prečo počúvame o zákaze tatarákov, zakáze suis-vide (nízkoteplotné varenie vo "vákuu"), ale zájdeme za prvú hranicu a bez problémov nám ich ponúknu?

Háčik je v tom, že si sami kladieme polená pod nohy. Európska legislatíva je v tejto oblasti úplne dostatočná. Okrem Čechov stačí aj väčšine európskych krajín, nám však nie. My si ju ešte sprísňujeme o také zbytočnosti ako minimálnu teplotu pri príprave mäsa, čím sme si „odpálili“ tataráky (viac tu: http://miroslavziak1.blog.sme.sk/c/434221/varit-podla-zakonov.html), určili sme si minimálny čas medzi očistením a tepelnou úpravou zeleniny, čím sme skomplikovali už skomplikované. Skrátka, naša vyhláška sprísňuje európsku legislatívu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Čechách hygienické požiadavky na výrobu potravín rieši predpis č. 137/2004. Pôvodný predpis bol novelizovaný vyhláškou č. 602/2006, ktorá stanovuje dôkladné postupy pri odoberaní vzoriek, avšak nie detailné teploty pri varení a časy prípravy a výdaja pokrmov. Väčšina Pôvodných ustanovení bola zrušená a nahradená Nariadením EP a Rady č.852/2004.

Niekto by mohol argumentovať, že sa v Čechách po zjemnení legislatívy zvýšil počet hnačkových ochorení z potravín, preto prikladám ilustračný graf:

Vývoj incidence v Čechách v rokoch 2002-2013
Vývoj incidence v Čechách v rokoch 2002-2013 (zdroj: Zdroj: http://www.uzis.cz/publikace/infekcni-nemoci-2013)


Z grafu jasne vyplýva, že Európska legislatíva je dostačujúca na udržanie zdravej populácie bez zvýšenej miery ochorení z potravy! Pričom zároveň uľahčuje a modernizuje slovenskú gastronómiu. Čo teda našim zákonodarcom bráni v zrušení týchto nezmyslov? 

Miroslav Žiak

Miroslav Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Mladý človek, ktorému nie je ľahostajný osud našej krajiny, expert na potravinárstvo SaS a futbalový rozhodca, ktorý vyštudoval Bezpečnosť a kontrolu potravín na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre. Taktiež župný poslanec TSK a poslanec NRSR.Kontaktovať ma môžete: miroslav.ziak@strana-sas.skMobil: 0907 536 155web: http://miroziak.sk/ Zoznam autorových rubrík:  Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

53 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lívia Hlavačková

Lívia Hlavačková

43 článkov
SkryťZatvoriť reklamu