reklama

Salvador Dalí na výlete v Moskve

V Moskve sa skoro každý deň otvorí nová výstava. Avšak táto bola naozaj jedinečná. Pestrá,  kontroverzná a taká populárna,  že dostať sa na ňu ste sa mohli po absolvovaní troch hodín v rade na lístky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Salvádor Dali je jednou z najkontroverznejších predstaviteľov píšucich históriu umenia. Jeho extravagantný životný štýl sa v plnej miere odrazili ma jeho umení. A túto stránku sa snažili vystihnúť aj organizátori výstavy Magický svet Salvádora Dali v moskovskej výstavnej sále Manež. 

Expozícia najznámejšieho surrealistického autora bola ponorená vo veľmi zaujímavým druhu osvetlenia. Cely priestor bol úkryty v čiernom tunely, ma jeho stenách boli umiestnené obrazy a okrem toho sa v strede nachádzala obrovská fotka umelca z rôznych období života nasvietená centrálnym teplým osvetlením, ktoré zjemňovalo tmu v priestore. Avšak ostatné bolo všetko v tme, iba na stenách sa vnímali podsvietene obrazy a pod nimi malé etiketky. Táto atmosféra naozaj pomohla vytvoriť pocit magickosti umocnenej samotnou tvorbou autora. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výstava bola rozdelená na celky podľa umeleckého obdobia Dali. Vidíme jeho prvé práce ešte pod vplyvom kubizmu, ale neskôr sa dostávame už do čistého sveta Dali. Záhadné motívy, záhadné predmety ktoré spoločné vytvárajú subjektívny svet autora. Autora, ktorý sa dokonca podieľal ma vzniku "animaku", ktorý bol spolu s jeho biografickým filmom predstavený ma výstave. 

Jedinečnou časťou expozície bola oáza. Oáza kam si mohli ľudia oddýchnuť ale pritom zostať vo svete Dali. V centre miestnosti sa nachádzala jeho monumentálna socha Žena Loď. A vedľa nej nadčasový trochu nepraktické ale zato originálny klavír. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednou z dôležitých výhod tejto výstavu bolo aj predstavenie grafických prác Dali. Práve na nich vidíme schémy podľa ktorých tvoril umelec. Niekedy až udivuje s akým citom vytváral tieto svoje grafiky, ktoré častokrát slúžili ako podklad pre vznik veľkého diela. 

Jedinou nevýhodou výstavy sa dá pokladať fakt, že k výstave nebol vytvorený katalóg, ktorý by pomohol návštevníkovi lepšie sa zorientovať v tomto surrealistickom svete. 

Výstava trvá už skoro dva mesiace, ale dostať sa na ňu chce naozaj kopu silných nervov. Oplatí sa ich mať, pretože táto výstava naozaj nosí vhodný názov. Magicky svet Salvádora Dali. Áno, výstava ktorá je len raz v živote... Ale spomienky a ten pocit umeleckých hodnôt vám zostane navždy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Miroslava Moncmanová

Miroslava Moncmanová

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  62x

Historik umenia, umelecká kritička a milovník umenia v každom jeho prejave Zoznam autorových rubrík:  Vizuálne umenie História a psychológia filmu Kultúra a umenie NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu