reklama

MÁTE PRÁVO

nevypovedať.Všetko, čo poviete, môže byť použité proti vám.Máte právo na obhajcu. Keď si ho nemôžete dovoliť...neviem presne, ako to ide ďalej. Ale stačí si večer, vlastne, načo čakať, stačí si hneď  teraz zapnúť telku a určite si to párkrát vypočujem.Som si istá, že deti keď prídu, budú to vedieť. Schválne sa ich na to opýtam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Syn, 11 ročný, príchod zo školy.Udivený pohľad.Asi si myslí, že mám blbé problémy, ale bez zaváhania odrecituje, čo chcem počuť.Vzápätí prichádza dcéra, 14 rokov.Aj ona by sa uplatnila pri zatýkaní.Aby som ich dlho nenaťahovala,s triumfálnym výrazom / toto nebudú vedieť / kladiem druhú otázku : " A viete, aké máte vy práva ? " Čo bolo ďalej, radšej preskočím, jednoducho sme si museli ujasniť, že sa cítim dobre a trvám na odpovedi. Tak začali rozmýšľať.Nič.Musím im pomôcť.Ľudské práva, detské práva...No, konečne sa chytili.On vie , že ich je jedenásť.Ona, že sú rozdelené do štyroch kategórií. Teraz ma fakt prekvapili.Ale nepovedali mi ani jedno. Nevedia si spomenúť, písomka už bola a keď ma to tak zaujíma, mám si to prečítať. Ja som dostala do rúk občiansku výchovu, oni obed. Oni sa zahryzli do palaciniek, ja do Deklarácie práv dieťaťa z roku 1959 .Potom do Dohovoru o právach dieťaťa z roku 1989.Prežitie,zdarný vývoj, sloboda názoru a prejavu,sloboda vyznania a náboženstva. No, veď to je samozrejmosť, ani ja by som si to nazapamätala. Idem radšej do škôlky po trojročného.Jeho sa pýtať nebudem.Aj keď, na prvú otázku by možno aj vedel, veď reklamy mu idú dobre.Ale teraz to nie som ja, kto dáva otázky.Je oco doma, čo budeme papať, kúpiš mi colu, prečo ma bolí nožka,kedy sa budeme hrať...Teda, tento svoje práva pozná. Kolo kolo mlynské...Veru,mala som ich radšej vziať na kolotoče. Kto to kedy videl, púšťať sa na deň detí do debaty o detských právach.Mali im ich prečítať pri narodení.To ja, keď som bola malá, stále som len čakala, kedy vyrastiem. Aby som /si/ mohla robiť, čo chcem.Teraz už som veľká, ale robím len to, čo musím. Aby deti mohli robiť, čo chcú.Kolo kolo mlynské...Aj tak mi to nedá. Porozprávam sa o tom aspoň s ich otcami.Nie je až také samozrejmé udržať istý životný štandard, nečítať deťom denníky,rešpektovať ich súkromie, nebiť ich,posielať im "alimenty",nevnucovať im náboženské presvedčenie prarodičov...O chvíľu je polnoc, tak končím.Už to nie je aktuálna téma.

Jana Neveziová

Jana Neveziová

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

som ryba.Okrem toho matka troch detí.Znie to stroho? Až také vážne to nebude...osemnásťkrát sa sťahovať...potom sa už môžete len usmievať... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu