reklama

Emme.

Nenávisť sa na sociálnych sieťach šíri rýchlejšie ako Covid a má pachuť morálneho dna. Ako krajina sa doňho čoraz viac a viac prepadávame. Pandémia je len urýchľovač.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Kauza Taraba vôbec nie je o tej zdanlivo nič nehovoriacej vete. A pre mňa osobne nie je ani o pani prezidentke. Je o Emme. 

Iba ten, kto v online priestore čelil šikane, nenávistným prejavom, zastrašovaniu, ponižovaniu a body shamingu dokáže pochopiť, čo sa na tarabovom profile odohralo. Iba ten vie pochopiť, čím si Emma vo svojich 17-tich rokoch prechádza.  

Viem, ako slová vedia bolieť. A ako vedia zatriasť sebavedomím. Ako sa ich začnete báť. Mňa boleli všetky: ty špinavá cigánka, cigánočka zo SaSky, ty rapavá čierna papuľa, ty cigánsky transvestita, ty nevzdelaná maturantka, ty kurva z Kanady, ty zapredaná agentka, ty manželka vraha novinára, ty celulitÝdové brucho. Nech ťa 1000 migrantov znásilní do análu, najradšej by som ti tie vakcíny napichal do vagíny a potom sa ti vymočil na ten tvoj cigánsky ksicht, bodaj by si dostala tú najhoršiu rakovinu ty aj celá tvoja zapredaná rodina. Skap, ty liberálna suka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ani moje brucho nenechalo hejterov chladných.
Ani moje brucho nenechalo hejterov chladných. 

Bolo jedno, či to povedal predseda Národnej rady SR alebo posledný chudák zo sociálnej siete so psíkmi a kvetmi na profilovke. Istý moment, isté roky len chvíľu dozadu to bolelo tak, že som mala úzkosti a bála som sa ísť do obchodu alebo s deťmi na zmrzlinu. Keď vám 20 ľudí denne napíše, aká ste ohyzdná, rapavá a odporná, začnete tomu tak trochu veriť.  A keď sa vám niekto pravidelne vyhráža ublížením, začnete sa báť. Nielen v online priestore, ale aj na ulici.

Vtedajší predseda NR SR si môj verejný lynč užíval.
Vtedajší predseda NR SR si môj verejný lynč užíval. (zdroj: Zdroj foto: Plus 7 dní)

Bolo úplne jedno, či tie hejty púšťal predseda Národnej rady alebo tá posledná pani s mačičkami – polícia sa s mojimi podaniami nikdy poriadne nevysporiadala (až na jeden prípad z východu, kedy sa mi vyhrážal smrťou mladý, nahnevaný a ozbrojený muž). Ich odpoveď bola vždy rovnaká: ste politička a ako verejne činná osoba, musíte byť pripravená zniesť takéto útoky. Väčšina podaní skončila v nejakom priestupkovom konaní a ani netuším, s akým koncom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Slovenskom išla správa, že som v Kanade robila prostitútku a obchodovala s deťmi.
Slovenskom išla správa, že som v Kanade robila prostitútku a obchodovala s deťmi. 

Teraz ma už nebolí nič. Som služobne stará politička na odchode do predčasného dôchodku. Čokoľvek na mňa hodia hejteri, stečie po mne ako po teflóne. Asi to bolelo tak veľmi a tak dlho, že teraz už necítim vôbec nič. Paradoxne sa mi hejteri postarali o to, že som voči hejtu absolútne imúnna. Hejtermi opovrhujem. Ich vulgárne komenty sú mi smiešne rovnako ako ich gramatYcké saltá . Zároveň sa však spoza hraníc už nechcem medzi nich vrátiť. Spôsobili, že sa na Slovensku cítim čoraz menej ako doma. 

Zaradila som sa medzi všetkých, ktorí inakosťou vytŕčali z radu. Slovenská nenávisť na sociálnych sieťach, ale aj v realite, tá naša povestná nenávisť voči inakosti, už vyhnala mnohých za hranice. Taký je príbeh Romany, lesby, ktorú slovenský hejt dohnal takmer až k samovražde a taký je príbeh geja Sebastiána, ktorého vyhnali nenávistné prejavy z domova. Obaja sú teraz vyhnancami v oveľa tolerantnejších spoločnostiach ako je tá naša.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A všetci sme rovnako homesick. 

Nenávisť sa na sociálnych sieťach šíri rýchlejšie ako Covid a má pachuť morálneho dna. Ako krajina sa doňho čoraz viac a viac prepadávame. Pandémia je len urýchľovač. 

A toto ten Tomáš Taraba všetko vie. Napriek tomu, že je to nácek, nie je blb. Ešte včera som o ňom nič nevedela, dnes viem, že pochádza z veľmi vzdelanej rodiny profesora a psychologičky. Podhodil 17-ročné dieťa hyenám, ktoré na profiloch ako je ten jeho len čakajú na nové sústo. Toto bolo extra šťavnaté. Možno si k tomu otvoril aj balíček Pop-corn.  

Milá Emma, prosím, nedovoľ, aby ťa ich slová ranili. Pevne verím, že ako dieťa 21. storočia máš zdravšie a odolnejšie sebavedomie, ako mala moja generácia. Pevne verím, že predýchaš hejty a nedovolíš im narušiť tvoju podstatu, tvoju integritu. Pevne verím, že sa nad slovami hejterov len pousmeješ. Drvivá väčšina z nich to nedotiahne ani na začiatok tvojej úspešnej cesty. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milá Emma, nedovoľ online krikľúňom presvedčiť ťa, že ľudia sú zlí. A nedovoľ priemernosti zoťať ti hlavu.

Head up, girl.   

 

  

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  5 209x

Srdcom som matka, novinárka, športovkyňa a niekto, koho vyrušujú rôzne skrivodlivosti sveta a má neustále nutkanie ich naprávať. V parlamente, na ulici, v rodine. Pred ideológiou uprednostňujem zdravý rozum a úsudok a mám rada slobodu. Slobodu jednotlivca. Píšem knihu, bicyklujem a behám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu