reklama

Otvorený list ministrovi Krajniakovi

Nedávno som viedla delegáciu poslancov EP na Slovensko. Dopracovali sme sa k niekoľkým závažným zisteniam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Vážený pán minister, 

nedávno som viedla delegáciu poslancov Európskeho parlamentu na Slovensko. Navštívili sme niekoľko rómskych osád a dopracovali sme sa k niekoľkým závažným nedostatkom na národnej úrovni spojených predovšetkým s komplikovanou schémou čerpania fondov EÚ. O týchto zisteniach vás v krátkom čase budeme informovať oficiálnym listom. Väčšina problémov bola identifikovaná pri čerpaní ERDF. 

V tomto liste však chcem poukázať na iné závažné zistenia súvisiace s výkonom sociálnoprávnej ochrany detí v rómskych osadách. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poslanci Európskeho parlamentu v navštívených osadách (Luník IX, Drienovec, Trebišov) zistili, že tisíce ľudí, vrátane detí, žijú v extrémnej chudobe.  Podmienky, v ktorých títo ľudia žijú sú v rozpore so základnými ľudskými  právami zakotvenými v rôznych medzinárodných, ale aj národných  dokumentoch, ktoré sú  pre  SR záväzné. V rómskych osadách je hlad a chudoba, absencia bezpečného obydlia, resp. neexistujúce obydlie, dochádza ku každodennému ohrozeniu zdravia a života dospelých a detí hlodavcami, hmyzom, výkalmi a toxickým odpadom. Napriek súčasnej kritickej pandemickej situácii a napriek tomu, že slovenské autority volajú po dodržiavaní prísnych hygienických opatrení, ľudia v osadách žijú bez pitnej  vody, tepla, elektriny, hygienických zariadení, kanalizácie a zberu odpadu, bez  prístupu k adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Nehovoriac už o nedostatočnom prístupe ku kvalitnému vzdelávaniu alebo k zamestnaniu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Delegácia EP
Delegácia EP (zdroj: Archív LĎN)

Rómska osada Trebišov
Rómska osada Trebišov  (zdroj: SME )

Pri návšteve uvedených rómskych osád bolo zistené, že deti v osadách, predovšetkým v Drienovci a v Trebišove žijú v nedôstojných a neprijateľných podmienkach, ktoré porušujú ich základné ľudské práva a ohrozujú ich život a zdravie. Deklarácia práv dieťaťa priamo ustanovuje právo detí na rovnosť bez rozdielu na rasu, náboženstvo, pôvod a postavenie a právo na zdravý telesný a duševný rozvoj. Nič z toho nie je v prostredí rómskych osád naplnené. 

V zmysle Zákona č. 305/2005 Z.z. o sociálnoprávnej ochrane a sociálnej kuratele sú štátne orgány povinné vykonávať  všetky opatrenia ustanovené zákonom a to tak , aby ochrana života, zdravia a priaznivého psychického vývinu, fyzického vývinu a sociálneho vývinu dieťaťa bola sústavne zabezpečovaná, ale aj utvárať podmienky na výkon opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ak riešenie starostlivosti o dieťa neznesie odklad.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám za to, že v prostrediach rómskych osád, predovšetkým v Drienovci a v Trebišove, ale podľa našich informácii taktiež v Moldave nad Bodvou, v Jasove, vo Veľkej Ide, v Sečovciach a v mnohých ďalších osadách dochádza orgánmi sociálnoprávnej ochrany detí k dlhodobému a konštantnému nerešpektovaniu zákona aj medzinárodných dohovorov. 

Obrázok blogu

Obraciam sa preto na Vás, pán minister, ako na gestora Zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele a žiadam Vás o nápravu stavu. Verím, že budete urgovať pracovníkov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí na príslušných úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, aby začali robiť to, čo im káže zákon. Ja sama zvažujem podanie trestného oznámenia na kompetentných z príslušných úradov za dlhodobé neriešenie absolútne neprijateľných životných podmienok, v ktorých deti z uvedených osád žijú, čím sa dopúšťajú konania v rozpore so Zákonom č.305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, konkrétne s paragrafom 27, odsek 1, ktorý hovorí: 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Ak sa ocitne dieťa bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý psychický vývin, fyzický vývin a sociálny vývin vážne ohrozený alebo narušený, orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, v ktorého obvode sa dieťa nachádza, je povinný bezodkladne podať súdu návrh na nariadenie neodkladného opatrenia podľa osobitného predpisu, zabezpečiť uspokojenie základných životných potrieb dieťaťa a jeho prijatie do zariadenia podľa § 49 ods. 2 alebo § 56 ods. 1 písm. c), a to aj vtedy, ak nepodal súdu návrh na nariadenie neodkladného opatrenia podľa osobitného predpisu a súd ho o to požiada.“

Poznám Vás ako človeka, ktorému záleží na rešpektovaní zákonných noriem a na dodržiavaní princípov právneho štátu. Verím, že Vám rovnako záleží aj na dodržiavaní základných ľudských práv tých najzraniteľnejších – detí, a to bez rozdielu na ich rasu a pôvod. 

Budem veľmi vďačná, vážený pán minister Krajniak, ak ma budete informovať o krokoch, ktoré v súvislosti so sociálnoprávnou ochranou detí v príslušných osadách podniknete. 

S úctou,

Lucia Ďuriš Nicholsonová 

predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  162
  •  | 
  • Páči sa:  5 203x

Srdcom som matka, novinárka, športovkyňa a niekto, koho vyrušujú rôzne skrivodlivosti sveta a má neustále nutkanie ich naprávať. V parlamente, na ulici, v rodine. Pred ideológiou uprednostňujem zdravý rozum a úsudok a mám rada slobodu. Slobodu jednotlivca. Píšem knihu, bicyklujem a behám. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu