reklama

Spájame sa, aby sme porazili rakovinu

V rámci celoslovenského Turné POVEDZME NIE RAKOVINE 2022 sme mali dnešnú zastávku na dôležitej odbornej konferencii.

Spájame sa, aby sme porazili rakovinu
Jana Pifflová Španková, prezidentka aliancie NIE RAKOVINE (Zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spojili sme sa s českými aj slovenskými gynekológmi, aby sme spoločne porazili rakovinu. Pacientska aliancia NIE RAKOVINE vystúpila na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia VIII. Spoločného kongresu Slovenskej a Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti v bratislavskej INCHEBE EXPO 27. mája 2022.

Záštitu nad podujatím prevzali:
MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH, Minister zdravotníctva Slovenskej republiky
Prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc., IFAANS, Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského

Za hlavných organizátorov podujatia Slovenskú a Česku Gynekologicko-pôrodnícku spoločnosť vystúpili:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doc. MUDr. Martin Redecha, Ph.D., prezident SGPS SLS
MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., predseda ČGPS ČLS JEP

Za alianciu NIE RAKOVINE na tlačovej konferencii vystúpili:

Jana Pifflová Španková - prezidentka Aliancie NIE RAKOVINE
Bibiana Ondrejková
Dobrovoľníčky z radov vyliečených onkologických pacientov

MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., Jana Pifflová Španková, Bibiana Ondrejková, Doc. MUDr. Martin Redecha, Ph.D.
MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., Jana Pifflová Španková, Bibiana Ondrejková, Doc. MUDr. Martin Redecha, Ph.D. (zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)

Ide o najväčšie odborné podujatie spriatelených odborných spoločností, na ktorom sa pravidelne zúčastňuje viac ako 1 200 domácich, českých i zahraničných účastníkov - pretože odbornosť, nové medicínske skúsenosti a kvalitná gynekologická starostlivosť nesmú poznať hranice. Je to však aj priestor, ktorý spája lekára priamo s pacientom s cieľom znížiť vysoký výskyt ženských onkologických malignít intenzívnymi aktivitami. V otázke súčasnej úrovne poskytovanej starostlivosti v oblasti gynekológie je nevyhnutný rozvoj. Cielená edukácia o prevencii žien, dievčat i celých rodín je len začiatok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Načasovanie nebolo náhodné

28. mája si totiž celý svet pripomína Medzinárodný deň akcií pre zdravie žien, ktoré je napriek snahe odbornej verejnosti stále podceňované. Na cestách po Slovensku v rámci osvetového turné POVEDZME NIE RAKOVINE preto zdôrazňujeme dôležitosť pravidelného samovyšetrovania prsníkov, účasti na skríningoch ako aj možnosť od 1. mája 2022 bezplatne zaočkovať tínedžerov proti vírusu HPV.

Pacientska aliancia NIE RAKOVINE vystúpila na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia VIII. Spoločného kongresu Slovenskej a Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti v bratislavskej INCHEBE EXPO 27. mája 2022.
Pacientska aliancia NIE RAKOVINE vystúpila na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia VIII. Spoločného kongresu Slovenskej a Českej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti v bratislavskej INCHEBE EXPO 27. mája 2022.  (zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)

„Urobíme všetko pre to, aby sa o tejto možnosti primeranou formou dozvedeli rodičia aj mládež. Bezplatné očkovanie detí považujeme za obrovský prelomový krok v onkologickej prevencii pre všetkých ľudí
v našej  krajine,“ povedala prezidentka NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková a zdôraznila, že práve vďaka tlaku zdravotníckych organizácií sa Slovensko zaradilo k ostatným vyspelým krajinám, kde dievčatá a chlapci (medzi 12. - 13. rokom života) môžu byť zaočkovaní celkom bezplatne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Misia: prevencia

Dobrovoľníci z radov vyliečených onkologických pacientov upriamili pozornosť na simulátor nácviku samovyšetrovania prsníkov. Vďaka nemu majú návštevníčky turné možnosť hmatom identifikovať skryté hrčky signalizujúce možný karcinóm prsníka, s ktorým žije viac ako 30-tisíc Sloveniek. 

Dobrovoľníčky a dobrovoľník Pacientskych poradní NIE RAKOVINE
Dobrovoľníčky a dobrovoľník Pacientskych poradní NIE RAKOVINE (zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)

Príručka pre pacientov s rakovinou prsníka ESMO z roku 2018 [1] uvádza, že na rakovinu prsníka zomrie ročne okolo 900 žien, mnohé úplne zbytočne. Navyše, stále platí, že približne 30 percent Sloveniek je diagnostikovaných v pokročilých štádiách ochorenia - v mnohých prípadoch zohráva hlavnú úlohu ľahostajnosť. 

K šanci na úspešnú liečbu prispieva predovšetkým poznanie príznakov a s tým spojená včasná diagnostika. Navštíviť lekára a poznať svoj zdravotný stav je kľúčové! Preto sme „v spolupráci so SGPS vytvorili interaktívnu MAPU POMOCI >>  https://www.nierakovine.sk/mapapomoci s priamymi kontaktmi na gynekológov po celom Slovensku. Na ich ambulancie, označené nálepkou V TEJTO AMBULANCII HOVORÍME SPOLU S VAMI NIE RAKOVINE, sa môžu pacientky obrátiť z dôvodu prevencie alebo v prípade akýchkoľvek príznakov,“ upozornila Jana Pifflová Španková.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možnosť zaregistrovať sa do MAPY POMOCI mali gynekológovia priamo na kongrese pri stánku pacientskej aliancie NIE RAKOVINE. Link na priamu registráciu lekárov:  https://www.nierakovine.sk/pridatambulanciu

Prezentácia Mapy pomoci z webovej stránky www.nierakovine.sk/mapapomoci
Prezentácia Mapy pomoci z webovej stránky www.nierakovine.sk/mapapomoci (zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)

„Myslime na prevenciu, no zároveň bojujme za dostupnú a modernú liečbu, akú majú pacientky v okolitých európskych krajinách,“ vyzvala aliancia.Nechceme, aby choré ženy na Slovensku museli míňať svoju energiu a čas na vyčerpávajúci boj o liečbu, na ktorú majú právo. Nechceme, aby na záchranu svojho života museli predávať svoj majetok či zadlžovať svoje rodiny. Nechceme sa dozvedať o srdcervúcich osudoch žien, ktorým opakovane odmietajú liečbu a ktoré túžia žiť."

V okolitých krajinách Európy sú už dostupné ďalšie nové moderné spôsoby liečby, ktoré zlepšujú vyhliadky onkologických pacientiek s rakovinou prsníka na lepší a dlhší život, niektoré aj na vyliečenie. Držme si palce, aby sme okolité krajiny v tomto zmysle už čoskoro dobehli.

Bibiana Ondrejková prezentuje MAPU POMOCI a vyhľadávanie gynekológov na Slovensku.
Bibiana Ondrejková prezentuje MAPU POMOCI a vyhľadávanie gynekológov na Slovensku. (zdroj: NIE RAKOVINE, o.z.)


[1] https://www.esmo.org/content/download/226964/3870998/file/SK-Karcin%C3%B3m-Prsn%C3%ADka-Pr%C3%ADru%C4%8Dka-pre-Pacientov.pdf

Aliancia NIE RAKOVINE

Aliancia NIE RAKOVINE

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  21x

Sme pacientska aliancia NIE RAKOVINE, ktorá obhajuje práva onkologických pacientov. Spájame všetkých, ktorí môžu zlepšiť onkológiu na Slovensku, podporujeme primárnu prevenciu a včasnú diagnostiku. Pomáhame onkologickým pacientom a ich príbuzným zvládnuť náročné situácie - poskytujeme psychickú podporu, sociálne poradenstvo a praktické rady ako zvládať liečbu. Aliancia NIE RAKOVINE poskytuje svoje poradenské služby na týchto platformách: Online poradňa Bezplatná pacientska linka: 0800 800 183 Pacientske poradne Zakladajúci členovia Jana Pifflová Španková, Bibiana Ondrejková a Patrik Herman založili alianciu NIE RAKOVINE dňa 17.11.2016, ktorý je Medzinárodným dňom boja proti rakovine pankreasu. Vznikla platforma, ktorá nielen zastrešuje a pokračuje v činnosti Europacolon Slovensko, ale svoje aktivity naďalej rozširuje. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu