reklama

Seničania prekvapili svojim prehľadom. Niektorí nemilo

Túto sobotu, t.j. 5. júla v deň Sv. Cyrila a Metoda, sa v Kunove uskutočnila milá akcia s názvom Kunovjané sami sebje. Rodičia tu mohli so svojimi deťmi súťažiť vo viacerých pohybových a vedomostných disciplínach. Keďže Kunov je administratívnou súčasťou mesta Senice, my, čoby Nová Senica sme radi prijali úlohu spoluorganizátora. Na akcii nám prináležalo jedno z desiatich stanovíšť, ktoré som mal tú česť viesť a prichádzať tak do styku so súťažiacimi. Naše stanovište zosobňovalo vedomostný kvíz na tému Súčasnosť Senice, pričom deti a dospelí mali rozdielnu náročnosť otázok. Práve otázkami pre dospelých sme si chceli urobiť malý prieskum o tom, ako sa občania Senice zaujímajú o veci verejné. V priemere obstáli dospeláci nad očakávania, avšak niektorí má svojim prehľadom nemilo prekvapili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Jakub Nedoba a Pavol Kalman v obklopení súťažiacich detí
Jakub Nedoba a Pavol Kalman v obklopení súťažiacich detí 

Začnem však príjemným prekvapením a tým pre mňa boli súťažiace deti. Nielen že mali vynikajúce vedomosti o Senici (priemer okolo 8 správnych odpovedí z 10), ale až na dve výnimky boli veľmi slušné, disciplinované a s chuťou súťažiť (tak vystupovali aj tie deti, ktoré prišli k môjmu stanovišťu bez svojich rodičov). Pred očami sa mi tak vyvrátil všeobecný mýtus o lenivosti a rozmaznanosti súčasných detí. Bez pátosu a s plnou vážnosťou tak vyslovujem nádej, že naše mesto čaká skvelá budúcnosť.

Ja osobne som však bol zvedavý ako sa s vedomostným kvízom popasujú dospelí súťažiaci. Otázky som pripravil naozaj náročné, keďže som chcel ich prehľad o dianí v Senici dostatočne preveriť. Za dobrú úspešnosť by som považoval aj polovicu správnych odpovedí (teda 5 z 10), avšak dospelácky priemer sa pohyboval niekde medzi 6-7 správnymi odpoveďami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľmi vysoká úspešnosť bola pri odpovedi na otázku: "Komu sa predali senické akcie BVS?". Takmer každý vedel, že Skalici - čo ma teší, keďže to bola téma, ktorú Nová Senica takmer 3 roky neúnavne komunikuje. Horšie na tom bola nadväzujúca otázka: "Akcie BVS mali nominálnu hodnotu 33 €. Za koľko sa predali?". Mnohí súťažiaci nechceli veriť, že akcie boli predané naozaj iba za 2 eurá.

Prekvapila ma aj nízka úspešnosť pri odpovedi na otázku: "V poradí koľké volebné obdobie je vo funkcii primátor Parízek?". Málokomu sa chcelo veriť, že to PPP (pán primátor Parízek) s nami ťahá už štvrté volebné obdobie, čo je už 16 nepretržitých rokov. Jeden súťažiaci sa vtipným spôsobom vynašiel, keď nezakrúžkoval ani jednu z ponúkaných odpovedí a dopísal odpoveď vlastnú: "Posledné!".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aký teda bol môj celkový dojem z vedomostí dospelých občanov Senice? Hoci v priemere to vôbec nebolo zlé, isté reakcie zamrzia. Niektorí sa búrili, že či ide o kampaň proti Parízkovi, resp. proti mestu (otázky pritom boli maximálne neutrálne). Ešte viac ma sklamali odpovede tých, ktorým sú veci verejné ukradnuté (na čo boli patrične hrdí), resp. sa o to nezaujímajú, lebo by ich aj tak len rozčúlilo. Nuž, platí stará známa múdrosť: "Ak sa nezaujímate o politiku, začne sa politika zaujímať o vás".

Pohoda pri guláši
Pohoda pri guláši 
Na dišpute
Na dišpute 
Najmenší zo zúčastnených
Najmenší zo zúčastnených 
Šarmantné výčapníčky
Šarmantné výčapníčky 

P.S. Celú akciu však hodnotím veľmi pozitívne. Doobeda sme síce museli bojovať s nepriazňou počasia (prehánky), avšak poobedie vyšlo na výbornú. Pevne verím, že zúčastnené rodiny si tento spoločný deň mimoriadne užili. Mňa len mrzí, že som si kvôli mojim povinnostiam na stanovišti nemohol vyskúšať ostatné atrakcie, ako napríklad skákanie vo vreci, streľbu zo vzduchovky či hľadanie pokladu. Pekné súťaže pripravili aj niekoľké poľovnícke zväzy zo senického okresu, senický Červený kríž, či o.z. KOZEL (Klub ochrancov zelene). Celá udalosť mala pritom ešte jeden leitmotív a tým bola zbierka na kunovský zvon. Potrebných 1800 eur sa vďaka príspevkom do tomboly, sponzorom a ďalším dobrým ľuďom nakoniec podarilo vyzbierať. Akcia to bola krásna - vôbec by som nebol proti, ak by sa týmto rokom započala nová tradícia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jakub Nedoba

Nová Senica

Nová Senica

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Budujeme občiansku spoločnosť v Senici. Kontrolujeme činnosť mestského úradu, vedenia mesta, poslancov. Upozorňujeme na korupciu a klientelizmus. Upozorňujeme na problémy, ktoré trápia Seničanov. Navrhujeme riešenia. Toto všetko je beh na dlhé trate. Ale čím dlhšie bežíme, tým je naša kondička lepšia, tým viac vydržíme. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu