reklama

Lojalita verzus žoldnierstvo vo svete futbalu

Slovíčko lojalita, inak povedané vernosť, sa z bohatého a peniazmi doničeného futbalu akosi vytráca. Hráčov ochotných odmietnuť lákanie peňazí na úkor lásky ku klubu je už veľmi málo. Pach peňazí je silnejší ako klubové tradície.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 

V klube nastupuje od útleho veku, kedy si ho skauti všimli a priviedli ho ako neplnoletého tínedžera, ba dokonca ešte ani tínedžerom nebol, ale chceli ho mať poisteného, aby jeho talent neobjavil niekto iný. Vypracoval sa v kvalitného hráča, ba aj vo veľkú hviezdu, počas kariéry mal každé prestupové okno nejednu ponuku, no zakaždým odolal vábeniu a stala sa z neho rešpektovaný hráč, v krajšom prípade klubová legenda.

Na každý zápas svojho tímu sa teší, vie, že je uznávaným, že si ho cenia a hold mu vzdávajú stále. Bežné stretnutie na ulici vyvolá v očiach fanúšikov, najmä tých menších, obrovskú radosť. O svojom klube sa vždy vyjadruje s rešpektom, pokorou a úctou, nevie si predstaviť, že by odišiel k hlavnému nenávidenému rivalovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred niekoľkými desaťročiami sme mohli vidieť nejedného, ktorý strávil celú kariéru v jednom klube. To však vyzeral futbalový svet inak, nebol tak pokazený veľkými peniazmi. Ako si potom vysvetliť, že 21-roční chlapci sa odujú, keď im v klube povedia, že ich plat nebude požadovaných 120 tisíc libier, ale iba rovných 100? Podmienky a situácia sa zmenili.

Veľa športovcov považuje svoje odvetvia, v ktorých pôsobia, ako čistú prácu. Idú tam, kde im zaplatia najviac a nepozerajú sa na to, akú má klub históriu, či nie je hráčov nastávajúci klub nezmieriteľným rivalom s jeho predošlým. Nad takými vecami sa nezamýšľajú. A že takých prípadov bolo neuveriteľne veľa, do tohto zoznamu môžeme určite zaradiť napríklad mená ako Carlos Tévez, Zlatan Ibrahimović, Luís Figo, Michael Owen a mnohí ďalší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tévez nemal problém v roku 2009 vymeniť Manchester United za mestského rivala City, vrcholom všetkého bol rok 2012 a zisk titulu. Tévez na oslavách v Manchestri vyvesil nad hlavu tabuľku s nápisom R.I.P. Fergie (mal na mysli Sira Alexa Fergusona). Vedenie Manchestru City sa za tento prejav ospravedlnilo, no argentínsky hriešnik necítil žiadnu potrebu na ospravedlnenie.

Nevhodný transparent Téveza.
Nevhodný transparent Téveza. 

Zostaneme v Manchestri. Michael Owen nastupoval za Liverpool osem sezón. Siete súperov napol 158-krát v 297 vystúpeniach. Hoci okľukou cez Real Madrid a Newcastle United, predsa bez mihnutia oka podpísal kontrakt s najväčším nepriateľom Liverpoolu. Ba čo viac, Owen dostal v Manchestri United legendárne číslo sedem. Neskôr sa vyjadril, že sa cíti ako pravý Červený diabol. Myslím, že toto nie je treba nijak špeciálne komentovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo veľký Zlatan? Milovaný i nenávidený futbalista, ktorý si popularitu získal hlavne niektorými štipľavými výrokmi, tiež veľmi nevie, čo slovíčko lojalita znamená. Od pôsobenia v Ajaxe Amsterdam išiel cez Juventus, Inter Miláno, Barcelonu, potom s radosťou prestúpil k Rossoneri, mestskému rivalovi Interu. Momentálne hrá za Paris Saint Germain, no som presvedčený, že ak by mu na stole pristála ponuka z PSV Eindhoven či Realu Madrid, bez mihnutia oka by bol schopný ju prijať.

Na otázku, čo dostane manželka od Zlatana dostal novinár odpoveď. „Nič, už má Zlatana."
Na otázku, čo dostane manželka od Zlatana dostal novinár odpoveď. „Nič, už má Zlatana." 

Bohužiaľ, hráčov, akých som spomenul vyššie, vo futbale pribúda čoraz viac. Nehľadia na to, koho si pohnevajú, aký názor na nich budú mať fanúšikovia po celom svete. Ide im o peniaze a tie sú pre nich najdôležitejšie. Ako si teda môžeme vysvetliť (ne)počínanie si Davida De Geu, odchovanca Atlética Madrid? De Gea mlčí už takmer dva mesiace ohľadom záujmu Realu Madrid. Ak to má v hlave zrátané, k Pusinkám neprestúpi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vážme si, že prípady skutočne oddaných hráčov sa nájdu. Spomeňme mená ako Francesco Totti, John Terry, Xavi Hernandéz, Steven Gerrard alebo už veteráni na dôchodku, menovite Paul Scholes, Paolo Maldini, Ryan Giggs, Javier Zanetti či Carles Puyol.

Ikona a stelesnenie AS Rím Francesco Totti.
Ikona a stelesnenie AS Rím Francesco Totti. 

Lojálni športovci, najmä futbalisti, sa už dnes ťažko hľadajú, preto je treba oceniť, že ešte zopár takých ostalo. O niekoľko rokov možno budeme môcť do tohto zoznamu pridať Lionela Messiho alebo aj ľavého obrancu Evertonu Leightona Bainesa, ktorý každoročne odoláva ponukám lepších klubov.

Svet futbalu je skazený, za hráčov lietajú nehorázne sumy, aj za celkom priemerných. Napriek všetkému, o čom vieme, že sa pred našimi očami deje, futbal stále milujeme, berieme ho ako neoddeliteľnú súčasť života a víkendy bez Premier League, Bundesligy, La Ligy či utorky, stredy a štvrtky bez Ligy majstrov a Európskej ligy si nevieme predstaviť. Teda neviem, ako ostatní, no ja nie. Futbal beriem ako niečo, s čím budem spätý až do smrti. Hlavne láska k Manchestru United je trvalá a nič ju nemôže zničiť.

Ondrej Herceg

Ondrej Herceg

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu