reklama

OĽANO opäť ukázalo, že nerozumie ľudským právam

Poslanci OĽANO a ním zastrešenej Kresťanskej únie chcú odstrániť porušovanie základného práva na náboženskú slobodu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V súčasnosti totiž zákon neumožňuje náboženským komunitám s počtom menším ako 50.000 získať napr. právo na zhromažďovanie za účelom náboženského obradu alebo na vybudovanie bohoslužobného miesta.

 Ako sme si však už zvykli pri ľudskoprávnych riešeniach z dielne OĽANO, neprinášajú zrovnoprávnenie, ale snažia sa do zákona zapísať existujúcu diskrimináciu. Pri zrovnoprávnení spolužitia párov rovnakého pohlavia prišli s novou kategóriou „dôverníkov“, aby pre páry rovnakého pohlavia do zákona zapísali, že ich spolužitie je spolužitím druhej kategórie. Tentokrát ľuďom, ktorí napríklad odmietajú postoje existujúcich cirkví a chcú svoju vieru žiť v modernej cirkvi odkazujú, že sú veriacimi druhej kategórie. Presne takto to chcú zapísať aj do zákona, keď pre nich vytvárajú novú kategóriu „náboženského združenia“. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Progresívne Slovensko na problém s náboženskou neutralitou štátu na Slovensku upozorňuje dlhodobo. Existujúci systém financovania cirkví a náboženských spoločností, keď štát poskytuje registrovaným subjektom sumu okolo 50 miliónov EUR ročne, vytvára akýsi elitný klub financovaných cirkví s viacerými privilégiami, o ktoré sa nechcú deliť s ďalšími. 

Treba však oceniť, že je niekoľko registrovaných cirkví, ktoré štátny príspevok neprijímajú, hoci naň majú nárok. Ich prístup je príkladom lepšieho usporiadania vzťahu so štátom. Ukazuje, že cirkvi môžu plnohodnotne a slobodne rozvíjať svoju činnosť aj pri finančnej nezávislosti na štáte.  Zároveň sme svedkami toho, ako politici a političky nadbiehajú cirkvám a sprísňovaním podmienok registrácie, resp. odmietaním ich zmiernenia chránia výsady registrovaných cirkví vrátane prístupu k verejným financiám, o ktoré sa nemusia deliť s prípadnými novým subjektmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Súčasný  stav posúdil ako diskrimináciu úrad Verejného ochrancu práv. To, že ide o rozpor s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, vyplýva aj z viacerých rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, napr. Metodiev a ďalší proti Bulharsku.

 Predložený návrh poslancov OĽANO je ďalším dôkazom o ich úplnom nepochopení ľudských práv. Prichádzajú s riešením, ktoré nikomu nevyhovuje a naopak ponižuje tých, čo ako menšina chcú získať rovnoprávne postavenie. Opäť vychádzajú z ich predstavy, podľa ktorej väčšina má rozhodovať o tom, aké práva menšinám láskavo umožnia. Ľudské práva sú však naopak postavené na ochrane menšín pred útlakom väčšiny. Aj preto Progresívne Slovensko predkladaný návrh nepodporí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ondrej Prostredník
teológ a publicista
člen predsedníctva Progresívneho Slovenska


Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu