reklama

Sčítanie ukázalo, že je čas zmeniť legislatívu o cirkvách

Zloženie obyvateľstva podľa vierovyznania sa mení. Privilégia cirkví naznačujú, že nie sme nábožensky neutrálny štát.

Sčítanie ukázalo, že je čas zmeniť legislatívu o cirkvách
Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Práve zverejnené výsledky sčítania ľudu ukázali, že najsilnejšie rastúcou skupinou sú ľudia bez náboženského vyznania. Z 13,43% v roku 2011 narástol ich podiel na 23,79% v roku 2021. Potvrdzuje to európsky trend a posun Slovenska k sekulárnemu typu spoločnosti.

Nastal preto čas, aby sme vážne diskutovali o privilegovanom postavení niektorých cirkví a náboženských spoločností, ktoré už neodráža skutočný pomer ľudí s náboženským vyznaním a bez neho. Úlohou štátu je, aby zabezpečil neutrálne podmienky pre uplatňovanie náboženskej slobody ako aj práva byť bez náboženského vyznania.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho zverejnené výsledky sčítania ľudu ukázali, že na Slovensku rastie počet ľudí, ktorí sa hlásia k niektorému z vierovyznaní bez štatútu registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. V roku 2011 tvorili 0,43% obyvateľov Slovenska. V roku 2021 už 1,05%. Naopak podiel obyvateľov Slovenska, ktorí sa hlásia k registrovaným cirkvám a náboženským spoločnostiam klesol zo 75,97% v r. 2011 na 68,73% v r. 2021.

Napriek tomu existujúci právny stav znemožňuje tomuto rastúcemu počtu veriacich, medzi ktorých patria napríklad budhisti, moslimovia ale aj mnohé menšie kresťanské vierovyznania, či iné náboženské zoskupenia, aby získali štatút registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. Nedokážu totiž splniť diskriminačnú podmienku 50 000 členov, ktorú v roku 2017 presadili slovenskí nacionalisti s podporou rozhodujúcej časti parlamentu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Riešenie vidím v tom, aby štát jednak znížil úroveň privilégií poskytovaných pre registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, vrátane postupného odpojenia od štátneho financovania a zároveň, aby poskytol rovnaké a spravodlivé podmienky pre každé spoločenstvo veriacich na získanie právnej formy registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti.

Som presvedčený, že to pomôže Slovensku posunúť sa smerom k modernému európskemu štátu.

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu