reklama

Katolícki biskupi k očkovaniu zaujali správne stanovisko

V silnejúcej diskusii o vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 sa slovenskí katolícki biskupi postavili na správnu stranu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Priklonili sa k vyjadreniam viacerých biskupských konferencií vo svete a odmietli spochybňovanie očkovania vakcínami, ktoré sa už čoskoro majú dostať do distribúcie.

Na prvé počutie sa racionálne uvažujúcemu človeku toto odporúčanie môže zdať nadbytočné. Veď ak je k dispozícii látka, ktorá nás môže ochrániť pred ničivými následkami pandémie, aký by už mohol byť dôvod, aby sme ju nepoužili?

Kto si prečítal stanovisko Konferencie biskupov Slovenska však zistil, že v ňom nejde o zvažovanie možných vedľajších účinkov vakcíny, ani zisky farmafiriem, čo sú hlavné výhrady antivaxerskej scény. Hlavnou témou ich stanoviska je obava o to, či vakcína bola vyvinutá a získaná spôsobom, ktorý je pre cirkev eticky prijateľný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte v auguste totiž biskupi upozorňovali, že niektoré firmy vyvíjajú vakcíny s použitím bunkových línií z usmrtených embryí. Také vakcíny katolícka etika považuje za problematické a radí vyhýbať sa ich podávaniu.

V aktuálnom stanovisku však v tomto ohľade zaznieva významné konštatovanie. „Na strane očkujúcich lekárov a prijímateľov vakcín je morálne prípustné očkovať i dať sa zaočkovať aj takouto vakcínou, ak nie sú k dispozícii iné, eticky úplne bezproblémové vakcíny, a ak existuje závažné nebezpečenstvo pre zdravie.“

Faktom je, že vakcíny, ktoré sú na obzore, sú z pohľadu katolíckej cirkvi eticky nezávadné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V novembri len 26,8% Slovákov povedalo, že by sa dali zaočkovať proti COVID-19. V tejto situácii je aj hlas katolíckej cirkvi, ktorým odstraňuje možné pochybnosti svojich veriacich, veľmi dôležitý a vítaný.

Napokon, pre evanjeliové príbehy je charakteristický konflikt medzi tradičnými náboženskými predstavami a láskou k blížnemu. V tomto konflikte však má láska k človeku vždy prednosť.

Aj keď katolícki biskupi nezvolali priamo „dáme sa očkovať“, ich hlas si v tejto veci vážim.

Ondrej Prostredník
teológ a publicista
člen predsedníctva Progresívneho Slovenska

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu