reklama

Pozvanie do čajového domčeka na "čakai"

Čajový domček je takým centrom celého sveta, jeho pupkom. Tak ako hrdina aj my cestujeme lesom a temnotou veľkej maternice, ktorá nás vyživuje. Musíme sa vzdať svojej pýchy a pripútanosti k veciam vonkajšieho sveta, aby sme sa mohli zúčastniť mystickej, energizujúcej a zjednocujúcej podstaty stvorenia. Z temnoty smerujeme do svetla a sme znovuzrodení. /Daniel R.Kane/

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Keď vás v Japonsku pozvú na čakai, znamená to, že vás pozvali na obradné podávanie zeleného čaju - usuča / práškový zelený čaj zaliaty troškou horúcej vody, vyšľahaný bambusovou metličkou do peny , podávaný v čajových miskách/ s koláčikom a zdvorilostnou konverzáciou - to je spoločenské vnímanie. Ale vy už odteraz budete vedieť, že pozvanie na čakai je vašou očistou.

Obrázok blogu


Čajové domčeky sú umiestnené zväčša v samostatných častiach japonských záhrad so zvláštnym vstupom - bránou. Táto časť záhrady - rodži /orosená cesta/ pozostáva z húštiny stromov, kríkov a machu. Cesta k čajovému domčeku je z udupanej hliny vykladaná kameňmi - tobiiši /lietajúce kamene/. Bránu, cestu aj okolitú zeleň pred vstupom hostí pokropia vodou, aby pozvaní hostia nadobudli dojem prvotnej očisty a oddelenia od vonkajšieho sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Prvý pohľad na čajový domček obklopený zelenou húštinou je, akoby sa zastavil čas. A čajový čas je naozaj iný, ako čas okolitého sveta. Pomalý, sladký, voňavý a čistý. Práve preto sa pred vstupom do neho treba očistiť pri studničke, ako pred vstupom do chrámu.

Obrázok blogu

Čistota a jednoduchosť interiéru s minimálnymi doplnkami, napoly pootvorené dvere, rôzne úrovne nízkych stropov a na podlahe tatami /ryžové rohože/, to všetko má navodiť pocit skromnosti a očisty. Čajová miestnosť sa volá - sukija - miesto prázdnoty, v ktorom máte nadobudnúť pocit nepotrebnosti vecí a pocit nezaťaženej mysle. Je vždy štvorcová a symbolizuje 4 ročné obdobia, 4 smery vetra a 4 cnosti čaju - harmóniu, čistotu, kľud a úctu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pred samotným podavaním čaju je každý hosť ponúknutý malým sladkým ryžovým koláčikom plneným mletou fazuľou. Je mäkučký a jeho chuť zostane ešte dlho po jeho zjedení v ústach, aby zjemnila chuť horkého zeleného čaju. Paličky z kríka kuramodži, ktorými sa naberá sladká dobrota, sú iba nahrubo vystrúhané a táto hrubosť v kontraste s jemnosťou koláčikov má symbolizovať prírodu a privádzať hosťa bližšie k zemi.

Obrázok blogu

Sledovať správanie japonskej ženy počas čajového obradu, to je ako pozerať sa na let motýľa.

Obrázok blogu

Japonky sú na čajovú slávnosť pripravené. Majú so sebou vlastné obrúsky a malý nožíček v špeciálnom puzdre šikovne ukryté v kimone. Koláčik si nakrájajú na malé kúsočky a tie si nechávajú pomaly rozpúšťať v ústach. Počas tejto sladkej cesty je spoločnosť potichu a pripravuje si telo aj myseľ na prijatie čaju.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Kým hostia meditujú pri sladkých koláčikoch, domáca pani sa obradne venuje príprave čaju. V rohu miestnosti je na tento účel vyhradený malý výklenok s keramickým ohniskom, kovovým čajníkom, naberačkou na vodu, nádobou s práškovým zeleným čajom, bambusovou metličkou a miskami na čaj pre hostí.

Obrázok blogu


Prvú misku čaju podáva hostiteľka jednej z dám, ktorú si spomedzi seba dámy vyberú a tá udržuje formálnu konverzáciu. Väčšinou neosobnú - o výbornej chuti čaju, o jeho vôni a kráse misiek, z ktorých čaj pijú.

Obrázok blogu

Samotné pitie čaju je tiež obrad...misku vezmete do pravej ruky tak, aby vzor na miske bol viditeľný dámami, pootočíte misku doľava, trikrát si pomaličky usrknete a zase pootočíte misku doprava. V nádobe v strede miestnosti bol žeravý uhlík a vonné tyčinky, ktoré počas obradu pripomínali chrámovú atmosféru a pekne voňali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Po dopití čaju si dámy prezerali svoje misky a nešetrili chválou nad ich krásou. Každá miska bola ručne vyrobená s iným vzorom a trošku nepravidelným tvarom, čo rozpútalo živú debatu.

Obrázok blogu

Keď misky zozbierali, dámy sa išli pokloniť a poďakovať domácej panej za pozvanie na čakai - príjemne prežité chvíľe akoby v inom čase a priestore.

Obrázok blogu

V pokračovaní výklenku na prípravu čaju bol ešte jeden výklenok - tokonoma. Nenápadne som pokukovala, čo sa tam ukrýva. Bola tam váza s kvetmi, ktoré nemajú byť naaranžované, ale iba vložené tak, ako ich v záhrade pani domu utrhne a na stene visel zvitok s kaligrafiou. Nedozvedela som sa jej význam, ale podľa toho, ako japonské dámy pred týmto svitkom postupne meditovali som usúdila, že je tam niečo filozofické a určite zen.

Postupne sa maličká miestnosť čajového domčeka vyprázdňovala, dámy potichu odchádzali a domček sa pohrúžil do ticha.

Obrázok blogu

V záhrade som ešte stretla pár prechádzajúcich sa alebo ruže obdivujúcich dám.

Obrázok blogu

Na konci záhrady kvitla táto nádherná šípová ruža. Podobnú mala v záhrade moja maminka a ja som mala pocit, akoby v tej chvíli bola so mnou.

Túto malú čajovú slávnosť venujem pamiatke na moju maminku.

Emília Ondrušová

Emília Ondrušová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada cestujem, fotografujem, maľujem, snažím sa hrať golf, obhospodarujem rodinu, chovám mačku a psa a cvičím s ľuďmi Immuno... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpomienkyTake moje...Moje obrazyAustráliaAby že-nám dobre boloCestovanieJaponskoSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu