reklama

Európska dobrovoľnícka služba

Trocha oficiálny názov, ale ja to popíšem trocha po svojom. Inak oficiálne údaje nájdete na stránke iuventy. Ja by som chcel trocha popísať, ako sa to podarilo mne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Na začiatku bola strašná chuť niekam vypadnúť a vyskúšať niečo nové. Nejakou náhodou práve v tom čase prišlo na debatu do školy jedno dievča z Nemecka, ktoré pracovalo ako dobrovoľníčka v rámci EDS v Rožňave. Vteda ma to tak zaujalo, že som už nad iným spôsobom ako "vypadnúť", veľmi nerozmýšľal.

EDSka je tzv. akcia 2 v programe Európskej únie pre mladých ľudí od 18 do 26 rokov. Jej princíp je v tom, že sa vyberiete do jednej z programových krajín a tam pracujete ako dobrovoľník 6 - 12 mesiacov. Ubytovanie, strava je zdarma a k tomu dostanete skromne vreckové. V Nemecku je to 175 eur na mesiac. Jednotlivé projekty hostitelských organizácií, sú zverejnené v databáze na internete. Je toho fakt dosť. Od čistenia pobrežia Severného mora, cez prácu s postihnutými deťmi v Berlíne, alebo umeleckou škôlkou v Helsinkách až po prácu v mládežníckom centre na Cypruse. Takto môžete spoznať mnoho nových ľudí, dobrovoľníkov z iných krajín, iné kultúry, naučiť sa cudzí jazyk, získať nové pracovné skúsenosti a stať sa možno trochu viac Európanom :) A spoznáte aj samých seba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ja pracujem v Altenpflegeheim (podobá sa to na náš domov dôchodcov) v malom mestečku Horb, asi 70 kilákov južne od Stuttgartu. Pôvodne som chcel pracovať s malými detvákmi vo francúzsko-nemeckej škôlke alebo vo Walfdorskej škole v Berlíne, ale tieto projekty už bolo obsadené. Práca so starými ľuďmi ale trocha pripomína prácu s malými deťmi, ale o tom už budem písať asi v iných článkoch.

Milan Padlák

Milan Padlák

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dobrovoľník na plný úväzok. Tento blog, je mojim virtuálnym denníkom. Zoznam autorových rubrík:  osoby a obsadeniedobrovoľníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu