reklama

Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko

Ako kojaca žena mám medzi dvoma kojeniami vždy maximálne tri hodiny času. Nie je to veľa, no postupne zisťujem, že ani málo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

 „Choď sa niekam vyvetrať, ja to tu na pár hodín prevezmem,“ ponúka mi šľachetne svoje rodičovské služby Paľko. „Pokojne aj na celý deň.“

„A čo kojenie?“ pýtam sa hoci poznám odpoveď.

Viem, že ponuka odísť na celý deň nebola myslená vážne. Viac ako tri hodiny pre seba v tomto životnom období nedostanem. Žiaden voľný víkend či krátka dovolenka pre kojacu matku jednoducho nepripadá do úvahy.

Dnes je v Žiline celý deň hmla, teplota tesne nad nulou. To sivo za oknom ma nabáda k nečinnosti a melanchólii. Mám však sľúbené moje tri oddychové hodiny a premýšľam čo s nimi. V hlave sa mi začnú spriadať siete myšlienok. Hmla často značí inverziu a inverzia sľubuje, že niekde kúsok nad nami je slnko. Žeby som sa ho za tie tri hodiny pokúsila nájsť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento nápad ma prepne do režimu odhodlanej nezastaviteľnej ženy. V duchu prezerám mapu nášho okresu a premýšľam nad čo najvyšším a pritom čo najbližším a najdostupnejším kopcom v našom okolí. Napokon vyberám vrch Hoblík, vysoký 934 m.n.m. Dúfam, že to bude stačiť na to, aby som sa vyštverala až k slnku. Na Hoblík sa vychádza z ústia Višňovskej doliny, kam sa viem autom dostať za pätnásť minút. To znamená, že mám stále dosť času na jeho zdolanie a aj následnú sprchu pred ďalším kojením.

Nachystám si bežecké topánky aj batoh, prezlečiem sa do športového oblečenia a v momente, keď dokojím našu štvormesačnú dcéru a podám ju do manželovho náručia, akoby sa spustilo odpočítavanie. Tri hodiny, ani o minútu viac. Bez váhania opúšťam byt, naskakujem do auta a vyrážam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moje telo je zaliate adrenalínom. Neviem, koľko mi výstup bude trvať, moju kondíciu po tehotenstve ešte nemám celkom zmapovanú. Ale myšlienka na to, čo možno uvidím, ak sa táto moja akcia vydarí, ma privádza do eufórie.

Dole v doline nič nenasvedčuje tomu, že by slnko malo byť v dosiahnuteľnej vzdialenosti. Bežím hore miernym kopcom, rukami rozrážajúc hmlu.

Približne v tej istej chvíli, ako mi dôjde energia na beh, sa začnú pomedzi stromy a vodnú paru predierať prvé lúče slnka. Zastanem, snažím sa upokojiť svoj zrýchlený dych, no divadlo okolo mňa mi to príliš neuľahčuje.

 

Obrázok blogu

Poháňaná edorfínmi, odhodlaním a prirýchlo ubúdajúcim časom, vyleziem na vrch Hoblíka možno aj v osobnom rekorde. Na pár minút sa zastavím. Oslepená slnkom a zaskočená výraznosťou farieb okolo seba sa pozerám dole do doliny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Takto z vrchu tá hmla vyzerá naozaj neškodne, ako malá škvrna celkom na dne. Ťažko uveriť, koľko ľudí a melanchólie je v nej ukrytých.

 

Obrázok blogu

Zostala by som tu stáť aj celé hodiny, no odpočítavanie môjho voľného času je neúprosné. Poslednýkrát sa poobzerám, poriadne sa nadýchnem a vydám na zostup.

Cestou dole ma čaká ešte niekoľko krásnych pohľadov. Viem, že pre veľkých turistov by takýto výlet nebol ničím nezvyčajný, no ja sa teším ako malé dieťa.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Okolitý vzduch postupne chladne, svetlo mizne, farby blednú a preberajú starý známy šedivý odtieň. Stále v časovom limite, dokonca s rezervou, sa vraciam dole do doliny, do hustej bezútešnej hmly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu

Obrázok blogu

No slnko, ktoré som dnes videla, ma bude hriať ešte niekoľko nasledujúcich dní.

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  311
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu