reklama

O písaní

Zvykla som si myslieť, že každý dobrý spisovateľ je aj dobrým rečníkom a naopak.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Predpokladala som, že pre myšlienku je najťažšie vzniknúť. Ak už sa raz túla mozgom, akým rozdielom môže byť, či svetlo sveta uzrie ako zhluk zvukov alebo ukrytá vo veľavravných symboloch na papieri? Vyslovená perami, alebo zapísaná perom. Toľká podobnosť. To nemôže byť náhoda.

A predsa je to inak.

Cez pery slová vychádzajú omnoho jednoduchšie. Myšlienky našu hlavu opúšťajú často súbežne s tým, ako sú vytvárané. Neupravené, neučesané. Niekedy dokážeme dlhé minúty rozprávať a vlastne nič nepovedať. Inokedy už na konci nášho monológu tušíme, že sme mali radšej mlčať. Alebo začneme vysvetľovať niečo, čomu rozumieme ešte menej než nás poslucháč.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko nepremyslených či zbytočných viet za život narozprávame? Určite veľa. To, že cez ústa  zvykne vychádzať veľa podivností a nezmyslov je všeobecne tolerované a nikto sa nad tým príliš nepozastavuje. Na tom, čo všetko narozprávame, naoko vôbec nezáleží. Veď všetko, čo povieme, je tu len na chvíľu. Slová sú vyslovené, vypočuté a myšlienka mizne v minulosti. 

Keď píšem, je to iné. Tvorím niečo, čo zostáva. Aj dlho potom, čo zmizne pocit, ktorý som chcela sprostredkovať. Už to samotné ma núti k celému procesu pristupovať so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou. Zanechávam za svojím rozmýšľaním dôkazy. Vystavujem svoje názory priamo do výkladu. Budú ich môcť obdivovať, kritizovať, stále dookola analyzovať a ja nebudem môcť povedať, že som také niečo nikdy netvrdila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvykla som si myslieť, že ľudia píšu preto, aby niečo zmenili, aby niekoho prinútili zamyslieť sa, zvraštiť tvár či usmiať sa. Verila som, že knihy sú väčším darom pre tých, čo ich čítajú než pre tých, čo ich píšu.

Aj pre mňa bolo zo začiatku najdôležitejšie, aby sa môj text niekomu zapáčil. Teraz však pre druhých nepíšem. Zvyknem hovoriť, že by som v tejto svojej záľube pokračovala, aj keby sa nenašiel nikto, koho moje články zaujmú.

Pri písaní dokážem zažiť chvíle, keď čas plynie celkom mimo mňa. Môj mozog sa stáva mojím ihriskom. Baví ma hrať sa so slovami a vymýšľať príbehy, v ktorých platia moje vlastné pravidlá. Skúšam sa pozerať na nudné bežné veci z naozaj čudných uhlov. Som hravá, odvážna, voľná. Môj text, moje zákony.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Písanie je pre mňa aj formou osobnej psychoterapie. Rada skúmam svoje vnútro, čelím najrôznejším pocitom a lepšie spoznávam seba samú. Niekedy si za počítač sadám len kvôli akémusi nejasne ohraničenému pocitu. Viem, ako sa cítim, no neviem, čo si o tom myslieť. Napíšem prvú vetu a potom len sedím a premýšľam. Aby som bola schopná vytvoriť  súvislý zmysluplný text, som nútená analyzovať svoje emócie a správanie, hľadať príčiny aj možné riešenia. Niekedy, keď sa svoj „problém“ snažím zrozumiteľne popísať, pochopím, aký absurdný vlastne je. Postupne rozpletám klbko popletených emócii a po niekoľkých hodinách nemám hotový len článok, ale aj generálne upratovanie svojho vnútra. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každým článkom či textom si tvorím osobný album spomienok. Spätne sa môžem pozrieť na to, ako som rozmýšľala, čomu som sa venovala, čo bolo pre mňa dôležité. Vidím, ako sa menia moje názory i ja sama.

Písaním si trénujem mozog, rastiem, učím sa. Ktovie, akým by som bola človekom, keby som túto činnosť nikdy neobjavila?

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  311
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu