reklama

Rozvádzajú sa Číňania? Majú milenky?

Všetko o rozvodoch v Číne. Kedy sa rozvádzajú? Prečo sa rozvádzajú? Rozvádzajú sa v Číne veľa?

Rozvádzajú sa Číňania? Majú milenky?
Wedding in China
Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

V minulom článku sme sa bavili o tom, ako v Číne fungujú manželstvá a rodiny. Nuž a zistili sme, že dosť často nefungujú. Ľudia sa berú veľmi rýchlo, v čase keď sa berú sú stále mladí, a ich cieľ je vychovať deti. Keď sa to podarí, pre mnohých manželstvo stráca cenu a začína sa druhá kapitola ich života. Častokrát je to po prvýkrát, kedy sú naozaj slobodní, nie sú pod tlakom rodičov ani pod tlakom výchovy detí.

Kedy sa Číňania rozvádzajú?

Aj preto je najviac rozvodov v Číne v momente, kedy deti zmaturujú a dostanú sa na vysokú školu. Pretože to je moment, kedy už prestávajú byť závislí na rodičoch, začínajú svoj život. Samozrejme, ešte stále sú pod ochrannými krídlami rodičov, ale tí rodičia konečne prešli časťou výchovy, ktorá požiera najviac peňazí. Ak majú syna, zostáva im ešte šetriť na byt, ak majú dcéru, tak netreba. Tie byty do sobáša nenosia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skôr ako budeme pokračovať k časti prečo sa Číňania rozvádzajú, chcel by som sa pozastaviť pri tom, prečo je čínska maturita tak dôležitá. V prvom rade nazývať to maturita nie je správny preklad, je to len taká moja skratka, aby som vám to vedel lepšie vysvetliť. V Číne je školstvo rozdelené na základnú školu, ktorá je 5 rokov, potom nižšiu strednú a vyššiu strednú. Po vyššej strednej je skúška, ktorá nerozhoduje o tom, či ste tú strednú vychodil, také skúšky už majú v tomto momente žiaci za sebou. Táto skúška rozhoduje o tom, či sa môžu hlásiť na vysokú školu a ak áno, tak na akú.

V Číne je totiž na vysoké školy obrovská tlačenica, nie je ich dostatok a dnes chce študovať každý. Jednotlivé školy majú kvóty na jednotlivé oblasti podľa toho, koľko detí berú. Čím chudobnejšia oblasť, tým menej ľudí. Napríklad z Yunnanu môžu na najprestížnejšie školy brať len jednotky študentov, ale chceli by tam ísť študovať desiatky miliónov ľudí. Takže pretlak je obrovský. A tak nie každý sa môže hlásiť na akúkoľvek školu si zmyslí. Na to, k akým skúškam na vysokú školu bude žiak pripustený, rozhoduje práve táto záverečná skúška gaokao. Ak ju nespraví, nesmie sa na žiadnu školu hlásiť, ale ďalší rok môže skúšky opakovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príprava na takéto skúšky je veľmi náročná a rodiny jej venujú celé roky, naozaj im to zaberá obrovské množstvo času, ale aj financií, pretože bez rôznych doučovaní je to takmer nereálne. A práve preto, ak nastane moment, že dieťa túto skúšku zloží a ostáva už len prihlásiť sa na vysokú školu, kde väčšinou už tie skúšky oproti gaokao nebývajú až tak ťažké, nastáva dôležitý moment zmeny vo väčšine rodín. Pri tých nefungujúcich je to moment, kedy sa rodičia konečne rozvádzajú a začínajú s novým životom.

Druhým takýmto momentom býva, keď sa ich dieťa žení či vydáva. Niekedy to proste rodičia ešte potiahnu, ale keď už má ich dieťa vlastnú rodinu, tak už naozaj nie je treba. Nielenže už sa nestarajú oni o dieťa, ale naopak prichádza doba, kedy sa dokonca zo zákona deti starajú o rodičov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pochopiteľne, asi tretím najčastejším momentom, kedy sa ľudia rozvádzajú, je ešte predtým než majú deti. Ako som hovoril v minulom videu, ľudia sa berú rýchlo, väčšinu do dvoch rokov. A keď majú to šťastie, že zistia, že to ďalej nepôjde ešte skôr než majú deti, tak sa rýchlo rozvedú. Takéto rozvody sú časté.

Na druhej strane, ľudia sa nezvyknú brať, ak žena omylom otehotnie. Ak už tú rodinu plánujú, tak áno, ale ak nie a vedia, že nechcú spoločnú rodinu, potraty sú v Číne veľmi bežné. A to naozaj dosť, pamätám si, že ma to veľmi šokovalo, keď som spoznal Číňanov bližšie a niekoľko z mojich známych malo už za sebou potrat. Mal som kamarátku, ktorá ich mala za sebou už tri. Práve pre politiku jedného dieťaťa, kedy ľudia nemali priestor na omyly, nazvime to tak, sa potraty stali bežnou súčasťou života a ísť na potrat sa tu neberie ani zďaleka tak vážne ako u nás. Bude to aj tým, že v Číne nie je kresťanstvo a Číňania nie sú nábožensky veriaci ľudia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo sa Číňania rozvádzajú?

Pochopiteľne, prvým dôvodom je, že to neklape. O tom sme sa už rozprávali. Druhým dôvodom môže byť nejaká tretia osoba - milenec či milenka. To je niečo, čo sa v Číne stáva stále bežnejším. Aj u nás v rodine máme hneď niekoľko strýkov, čo majú milenky a rozvádzajú sa, častokrát to býva práve v momente, kedy deti už vyšli z domu. Milenky sú bežnou súčasťou čínskej spoločnosti podobne ako u nás. Pochopiteľne, nie sú veľmi tolerované, najmä ak na ne muži utrácajú rodinné peniaze. Rôzne karaoke domy, masážne domy či dokonca verejné domy sú v Číne ticho tolerované, najmä u bohatších podnikateľov. Tam sa totiž uzatvárajú veľké obchody. Ale milenky, ktoré sa priživujú na peniazoch rodiny, to už je za hranicou.

V Číne je veľká spoločenská debata aj o rozvodoch kvôli rýchlemu zbohatnutiu. Číňania majú príslovie, že ľudia spolu dokážu drieť biedu, ale nedokážu si spoločne užívať blahobyt. Ak sa rodine z ničoho nič výrazne prilepší a zbohatnú, častokrát to manželské vzťahy neunesú. Je to tak všade na svete, ale myslím si, že v Číne je to väčšou spoločenskou témou než na Slovensku, pretože v Číne je oveľa viac príkladov ľudí, ktorí zbohatli zo dňa na deň. Vďaka veľkosti čínskeho trhu vám stačí, ak uspejete s jednou vecou a zbohatnúť môžete hneď.

Ďalší dôvod, prečo sa ľudia rozvádzajú, je tak trochu čínske špecifikum. Kvôli kúpe bytu. Vo veľkých čínskych mestách totiž na kúpu bytu platia prísne pravidlá a počet bytov na osobu, aj na rodinu je obmedzený, aby sa nehromadili v rukách bohatých. Slobodní ľudia mali preto ešte donedávna výhodnejšie úverové podmienky než ženatí, a zároveň si mohli kúpiť byt, na ktorí už ako manželia nemali nárok. Problémom bývalo, že tieto nahrané rozvody sa dosť často nakoniec stali skutočnými rozvodmi, čo sa čínskej vláde moc nepáčilo, lebo rozvody pre spoločnosť, kde sú rodiny súčasťou sociálneho systému nie sú dobré. Zároveň sa tieto pravidlá na kúpu bytov postupne sprísňujú, a tak dnes už ani rozvody nepomáhajú na obídenie pravidiel, preto tento trend dosť výrazne upadol.

Ako všade na svete, aj v Číne môžu byť aj škaredé rozvody. Častým problémom je, že muži neplatia po rozvode výživné a v Číne nie sú dostatočne efektívne zákony na to, aby ženy vedeli toto výživné vymôcť. A celkovo sú ženy ešte stále v prípade rozvodu pred čínskym zákonom v nevýhode. Predmanželské zmluvy sú v Číne stále výnimka a robia ich iba bohaté rodiny. Bežní ľudia nie.

Ako často sa Číňania rozvádzajú?

V roku 1979 bolo v Číne zaregistrovaných 319 000 rozvodov. Od roku 2003 však začali prudko stúpať. Iba v roku 2019 bolo zaregistrovaných viac ako štyri milióny rozvodov. Zároveň od roku 2013 klesá aj počet manželstiev. V roku 2013 bolo zaregistrovaných 13 a pol milióna manželstiev, v roku 2020 to bolo len 8,13 milióna.

Čím bohatšie mestá a čím vzdelanejšie a nezávislejšie ženy sú v spoločnosti, tým menej manželstiev vzniká a tým viac dochádza k rozvodom. Takmer 80% všetkých rozvodov v Číne vzniká z iniciatívny ženy.

V prvej polovici roku 2021 však počet rozvodov v Číne klesol o neuveriteľných 70% a len 296 000 rozvodov bolo registrovaných. Rok predtým bolo v rovnakom časovom období zaregistrovaných viac ako milión rozvodov. Čo sa stalo?

Nie, toto nemôžme dať vinu covidu, ale kvôli novému zákonu, ktorý pri rozvode párom prikazuje tridsaťdňovú pauzu na upokojenie sa. Nie je to výmysel Číny, podobné pravidlá ma napríklad aj Francúzsko a Británia. Slúži primárne ako prevencia na unáhlene rozvody bez rozmyslu. Potom, ako pár podá žiadosť o rozvod, musí tridsať dní počkať. A potom majú ďalších tridsať dní na to, aby túto žiadosť podali znova, a až vtedy je platná. Ak tento termín zmeškajú, žiadosť sa automaticky považuje za neplatnú a musia ísť od začiatku. Má to však niekoľko problémov.

V prvom rade počas tejto tridsaťdňovej lehoty na ochladenie môže hociktorí z manželov zažiadať o anulovanie žiadosti o rozvod, a to aj bez súhlasu toho druhého. A preto bohužiaľ toto nové nariadenie dalo účinnú zbraň do rúk najmä násilným manželom, ktorí takto môžu ženám znemožňovať či minimálne sťažovať rozvod. Ženy majú stále možnosť podať žiadosť na rozvod na súd a ten o rozvode rozhodne. Problém je, že takýto proces je už podstatne drahší a môže trvať šesť mesiacov až dva roky. A pre mnohé ženy, ktoré sú finančne závislé od manželov, to len ťažko urobia. V januári sa dokonca v Číne udiala tragédia, kedy jeden takýto násilnícky manžel svoju ženu zabil po tom, ako podala žiadosť o rozvod, a podľa nariadení musela čakať tridsať dní. Práve tie sa pre ňu stali osudné. Spôsobilo to veľký rozruch v čínskej spoločnosti a týchto tridsať dní na upokojenie si vyslúžilo obrovskú celospoločenskú kritiku.

Lenže veľmi nepomohla, pretože nariadenie patrí medzi mnohé reformy, ktoré Čína zavádza z dôvodu klesajúcej pôrodnosti a starnutiu národa. Krajina musí naštartovať pôrodnosť, a jednou zo snáh je stále výraznejšie tlačenie na hodnoty tradičnej rodiny. A s tým spojené aj skomplikovanie rozvodov.

Čínsky sociálny systém samozrejme existuje, dôchodky, poistenie, podpora v nezamestnanosti, sociálne byty a tak ďalej. Ale stále nie je na takej úrovni, aby sa na to dalo spoľahnúť. A vtedy tento sociálny systém držia rodiny, ktoré v prípade priameho pokrvného vzťahu ako rodič a dieťa, sú zákonom povinné sa postarať.

Rozvody bola téma, na ktorú som dostával často otázky v komentároch, tak verím, že som na ne odpovedal. Ak mi k téme napadne ešte niečo, na čo som vo videu zabudol, doplňujúce informácie budem ako vždy zdieľať na Instagrame. Chcem poďakovať všetkým novým a aj stávajúcim odberateľom môjho kanálu a môjho blogu, ktorí ma podporujú. Ste tí najlepší ľudia na internete. V popise videa nájdete odkaz na bonusové video, kde v skratke priblížim ako sociálny systém v Číne vyzerá a poviem vám, aký berie moja čínska svokra a svokor dôchodok.

Disclaimer: V tomto videu som sa určite dopustil aj zjednodušovania a určite som opomenul niektoré spoločenské fenomény, o ktorých neviem. Ak máte iné skúsenosti, prosím podeľte sa o ne v komentároch. Môj kanál je komunita ľudí, ktorá o daných témach diskutuje a sám som sa častokrát z komentárov dozvedel veľmi zaujímavé a nové informácie. Budem sa tešiť aj na vaše komentáre.

Pavel Dvořák

Pavel Dvořák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  154
  •  | 
  • Páči sa:  636x

Volám sa Pavel Dvořák, 12 rokov žijem v Číne, píšem blog a natáčam videá o čínskej kultúre a živote v Šanghaji (www.cestycinou.sk); píšem, prekladám a vydávam knihy (www.vydavatelstvorak.sk). Podrobnejšie na www.paveldvorak.sk Zoznam autorových rubrík:  Čína

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu